Το 1-2% των ευρωπαϊκών συνεδριακών εκδηλώσεων στην Ελλάδα

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2002 16:12
A- A A+

Σημαντικές δυνατότητες έχει η Ελλάδα όσον αφορά την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητή Λ. Αθανασίου του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), την οποία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Σύμφωνα με τη μελέτη, με βάση στοιχεία της περιόδου 1987-99, η Ελλάδα φαίνεται να κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη (1-2% του συνολικού αριθμού των συνεδριακών εκδηλώσεων που καταγράφονται από την Intrernational Meetings Association-ICCA τα πρόσφατα χρόνια).

Η Αθήνα συγκεντρώνει περίπου το 40% της συνολικής συνεδριακής κίνησης τα τελευταία χρόνια, ενώ σημαντικά είναι και τα μερίδια της Κρήτης, της Δωδεκανήσου και της Μακεδονίας.

Περίοδος αιχμής της συνεδριακής κίνησης στην Ελλάδα είναι το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου (με περισσότερο από 40%). Ακολουθεί το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου (με περίπου 35%) και το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου (με περίπου 15%). Η κίνηση το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου είναι χαμηλή, με μερίδιο συγκρίσιμο με εκείνο του γενικού τουρισμού.

Η μέση ημερήσια δαπάνη ανά συνεδριακό επισκέπτη εμφανίζεται πολλαπλάσια του αντίστοιχου μεγέθους για το γενικό τουρισμό (έως και δεκαπλάσια).

Το μέσο μέγεθος των συνεδρίων στην Ελλάδα υπολείπεται κατά πολύ του διεθνούς μέσου όρου (500 και 1.000 ατόμων). Δεν υπερβαίνει τα 170 άτομα.

Η συνολική προσφορά χώρων στη χώρα μας για συνεδριακές εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων εμφανίζεται αρκετά μεγάλη (150.000 θέσεις).

Η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού αναμένεται να συμβάλει στο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του εγχώριου τουριστικού τομέα στην περίοδο έως και το 2010 κατά 0,5-0,75 εκατοστιαίες μονάδες, χωρίς να συνυπολογίζεται η πιθανή δευτερογενής αύξηση της τουριστικής κίνησης, η οποία δημιουργείται με έναυσμα τον συνεδριακό τουρισμό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή