Δίωξη κατά Γ. Καπελέρη ζητεί ο οικονομικός εισαγγελέας

Την παραίτησή του ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος
Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2012 13:31
UPD:03/01/2012 20:45
A- A A+

Παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του γενικού γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων Γιάννη Καπελέρη, καθώς και ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.

Η παραγγελία για τη δίωξη αφορά τις καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, για μη εισπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του γενικού γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων Γιάννη Καπελέρη, καθώς και ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.

Ο κ. Πεπόνης, με βάση την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, Σπύρου Μουζακίτη, ζητά να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.

Στην παραγγελία διευκρινίζεται ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Τονίζει ακόμη ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».

Ο κ. Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί κατά την ανάκριση που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.

Η προκαταρκτική, που διενήργησε ο κ. Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Δ. Σπινέλη, περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, επικαλούμενος προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Φέρεται να υποστήριξε ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία, ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών μετά την άσκηση της δίωξης, σημειώνεται πως η ηγεσία του ζήτησε την παραίτηση του κ. Καπελέρη προκειμένου να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα. Επισημαίνει ακόμη πάντως πως στην τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων - παρουσία του Οικονομικού Εισαγγέλεα κ. Γ. Πεπόνη – να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Για «μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, σχολιάζοντας την εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα. Όπως επισήμανε μάλιστα ο κ. Μιχελάκης, το ζήτημα παίρνει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις, εφόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί Καπελέρη, ότι τα πρόστιμα δεν εισπράττονταν ενόψει νομοθετικής ρύθμισης.

Σημείωσε επίσης ότι για όλα αυτά, «δεν αρκεί η καθυστερημένη απομάκρυνση του κ. Καπελέρη», αλλά απαιτούνται άμεσα τεκμηριωμένες απαντήσεις. «Σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και τόσο δύσκολες στιγμές, οι πολίτες δεν ανέχονται ούτε σκιές αδιαφάνειας, ούτε αδιερεύνητες καταγγελίες σκανδάλων, ούτε νομοθετικές ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη συγκάλυψη και την ατιμωρησία», κατέληξε.

«Κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και πιο κραυγαλέα ότι οι διακηρύξεις των κομμάτων του συστήματος περί διαφάνειας και χτυπήματος της φοροδιαφυγής σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δεσπόζουν παντού και καταδυναστεύουν το λαό είναι μια φαρσοκωμωδία», ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση το ΚΚΕ.

Τον προβληματισμό του για το κατά πόσο η καταπολέμηση δηλαδή της φοροδιαφυγής, ελέγχεται επαρκώς και αποτελεσματικά από την Εκτελεστική Εξουσία», εξέφρασε ο ΛΑΟΣ. «Περιμένουμε μία έντιμη απάντηση από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών. Ελπίζουμε πληρέστερη από αυτή που δόθηκε για τους δύο εισαγγελείς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως η παραγγελία για την άσκηση της δίωξης «εγείρει μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για την τρικομματική συγκυβέρνηση και επιβάλλει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ζητήσει την άμμεση παραίτησή του εως ότου εκκαθαριστεί δικαστικά η ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση στην οποία εμπλέκεται».

Ο κ. Παπαδημούλης μάλιστα συνέδεσε την υπόθεση αυτή με τα σχέδια είχε το υπουργείο Οικονομικών για ανάθεση των καθηκόντων του οικονομικού εισαγγελέα σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι Εφετών, όπως είναι οι νυν υπηρετούντες στην υπηρεσία (Πεπόνης και Μουζακίτης), οι οποίοι αντέδρασαν έντονα υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους: «Αυτή η σοβαρή εξέλιξη ερμηνεύει ξεκάθαρα τις επιδιώξεις και τα κίνητρα των κυβερνητικών στελεχών που με φωτογραφική τροπολογία επεδίωξαν πριν λίγες μόλις μέρες την καρατόμηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «την ώρα που καλπάζει η ανεργία και περικόπτονται άγρια μισθοί, συντάξεις και κοινωνικό κράτος, αποτελούν πρόκληση ενέργειες και ρυθμίσεις που προστατεύουν την ασυλία και διαιωνίζουν την ατιμωρησία των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών».

Υπέρ της συγκρότησης ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, απαλλαγμένου από τις λογικές του συμβιβασμού τάσσεται η Δημοκρατική Συμμαχία, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την ποινική δίωξη σε βάρος του Γ. Καπελέρη.

«Η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αντιμετωπίσει τους υπόγειους μηχανισμούς της διαφθοράς που λειτουργούν στο εσωτερικό του και την καλύπτουν, δε θα αντιμετωπισθεί μόνο με την παραίτηση του κ. Καπελέρη, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό», τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος.

Την ανάγκη να πέσει «άπλετο φως» όχι μόνο στην συγκεκριμένη υπόθεση, «αλλά συνολικά στις σκοτεινές "φορολογικές διευκολύνσεις" του τύπου 4-4-2 που συντέλεσαν στα σημερινά δημοσιονομικά αδιέξοδα», υπογράμμισε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, η Ελεάννα Ιωαννίδου.

«Ακόμη μια φορά φαίνεται πως η ασυλία της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας είναι εγγενής στο πολιτικό σύστημα και η διαφθορά αφορά στα υψηλότερα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού. Ελπίζουμε να μην παρεμποδιστεί στο εξής η Δικαιοσύνη», σημείωσε.

ΠΟΠΕΚ: Αδικη η δίωξη κατά του Γ. Καπελέρη

Για «άδικη και λανθασμένη» απόφαση έκανε λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων, με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ι. Καπελέρη, σχετικά με την εγκύκλιο, με την οποία ανεστάλησαν πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχους.

Σε ανακοίνωσή της, η ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι έχει επισημάνει κατ΄ επανάληψη ότι τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο. '

«Το ζήτημα είναι ότι όταν σταμάτησε η αγορά πετρελαίου θέρμανσης με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης πολλοί συνάδελφοι θεώρησαν ότι εξέλιπε και η υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων στον Ήφαιστο. Αφότου το θέμα διευκρινίστηκε, οι δηλώσεις υποβάλλονται κανονικά», επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ.

Τονίζει παράλληλα ότι η αναστολή των προστίμων έγινε ύστερα από αίτημα της ομοσπονδίας ενώ από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας.

«Αν ύστερα από τόσα χρόνια που το λαθρεμπόριο καυσίμων πραγματικά οργιάζει, η Πολιτεία κατέληξε ότι ένοχοι είναι μερικές χιλιάδες πρατηριούχοι που αμέλησαν μια τυπική υποχρέωση τότε κάθε σχόλιο περιττεύει. Και δεν έχουμε παρά να δώσουμε συγχαρητήρια τόσο στις διωκτικές αρχές όσο και στα πραγματικά κυκλώματα του λαθρεμπορίου που καταφέρνουν με τόσο μεγάλη επιτυχία να θολώνουν τα νερά», καταλήγουν οι πρατηριούχοι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή