Από την Αϊόβα ξεκινά η κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2012 09:50
UPD:09:57
A- A A+

Ξεκινά σήμερα από την Αϊόβα η κούρσα των προκριματικών ψηφοφοριών για την ανάδειξη του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου που θα αναμετρηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου 2012.

Στις σημερινές ψηφοφορίες για την ανάδειξη 28 εκλεκτόρων που θα στείλει η Αϊόβα στο Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Συνέδριο στην Φλόριντα τον Αύγουστο, θα λάβουν μέρος περίπου 120.000 ψηφοφόροι.

Ο Μιτ Ρόμνι, ο Ρον Πολ και ο Ρικ Σαντόρουμ ηγούνται της κούρσας και έπονται οι Ρικ Πέρι, Μισέλ Μπάκμαν και ο Νιουτ Γκίγκριτς.

Φαβορί, με βραχεία κεφαλή, παραμένει ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνι και ακολουθεί ο τεξανός βουλευτής Ρον Πολ, ενώ ανοδικά κινείται ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Ρικ Σαντόρουμ, αλλά η αναμέτρηση παραμένει απρόβλεπτη.

Εάν κερδίσει την Αϊόβα, και στη συνέχεια το Νιού Χαμσάιρ στις 10 Ιανουαρίου, ο Μιτ Ρόμνι θα έχει κάνει μεγάλα βήματα προς το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Σύμφωνα με δυο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα ο Μιτ Ρόμνι, που διατηρεί εξοχικό στο Νιου Χαμσάιρ, φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής των προκριματικών εκλογών στο Νιου Χαμσάιρ. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει ποσοστό 43% στην δημοσκόπηση του 7 News/Suffolk University και 41% σε αυτή της εταιρείας Magellan Strategies.

Ο αντίπαλός του Ρον Πολ συγκεντρώνει 17% και 21% αντίστοιχα στις δύο δημοσκοπήσεις.

Ο πρώην κυβερνήτης της Γιούτα Τζον Χάντσμαν, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή αναμέτρηση της Αϊόβα για να επικεντρωθεί στο Νιου Χαμσάιρ βρίσκεται στην τρίτη θέση στη δημοσκόπηση του 7 News/Suffolk University με ποσοστό 9%. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε τηλεφωνικά στις 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.

Ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συγκεντρώνει 8%, στην ίδια δημοσκόπηση, ενώ σε αυτήν της Magellan τόσο αυτός όσο και ο Χάντσμαν φτάνουν το 12%.

Η δημοσκόπηση της Magellan Strategies έγινε στις 27 και 28 Δεκεμβρίου σε 648 πιθανούς ψηφοφόρους.

Ο Σαντόρουμ, ο Πέρι και η Μπάκμαν συγκεντρώνουν και στις δύο δημοσκοπήσεις μονοψήφια ποσοστά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή