Σεμινάρια δημιουργικής γραφής από τον Αλέξη Σταμάτη

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2012 15:28
A- A A+

Τι είναι η λογοτεχνία; Γιατί μας ενδιαφέρουν οι ιστορίες; Γιατί διαβάζουμε; Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα θα δώσει ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης στα δύο σεμινάρια δημιουργικής γραφής που θα διεξάγονται κάθε Δευτέρα, μεταξύ 6 Φεβρουαρίου και 28 Mαΐου στο Κολλέγιο Αθηνών - Ψυχικού. Τα σεμινάρια που απευθύνονται σε επιδόξους συγγραφείς, σε αναγνώστες που θέλουν να δουν τι «συμβαίνει πίσω από την κουρτίνα εργασιών» και σε βιβλιόφιλους που επιδιώκουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Τα σεμινάρια είναι τα εξής:

«Μάγισσα Τέχνη»

Η διάθεση μας να διαβάζουμε ιστορίες αντανακλά τη βαθιά ανάγκη μας να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον όποιο εκτυλίσσεται η ζωή, όχι απλά ως μια πνευματική άσκηση, αλλά στα πλαίσια μιας ιδιαίτερα προσωπικής συναισθηματικής εμπειρίας. Η λογοτεχνία δεν είναι μια απόδραση από την πραγματικότητα, αλλά το ίδιο το όχημα στο όποιο επιβαίνουμε για να την εξερευνήσουμε. Προσθέτει στην πραγματικότητα, δεν την περιγράφει απλά. Εμπλουτίζει τη ζωή μας, φωτίζει την καθημερινότητα μέσα από άλλο φως. Η λογοτεχνία είναι ο «άλλος τρόπος να δεις». Η σειρά αυτών των σεμιναρίων προσφέρει μια εξοικείωση με αυτόν τον μαγικό κόσμο της μυθοπλασίας, ανοίγοντας την «κουρτίνα των εργασιών» της και προσφέροντας μια ανοιχτή θεά στον μαγικό κόσμο της γραφής μαζί με ασκήσεις και πρακτική εμπειρία. Η προσπάθεια θα είναι να εξερευνηθεί η λογοτεχνία όχι μόνο μέσα από μια σειρά γενικά αποδεκτών κανόνων, αλλά από μέσα από το ίδιο της το μαγικό υλικό, μέσα από την εμπειρία ενός συγγραφέα και τις ασκήσεις των συμμετεχόντων.

«Συγγραφικό εργαστήρι»

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η γραφή είναι ένα θείο δώρο, ωστόσο κάθε συγγραφέας μπορεί να πιστοποιήσει πως, όπως κάθε κατασκευή, έτσι και η συγγραφή διαθέτει ένα εγγενές σύστημα, κάποιους «κατασκευαστικούς κανόνες» που πρέπει ο επίδοξος συγγραφέας να τους γνωρίζει ώστε να τους χρησιμοποιεί, και, αν είναι σε θέση, να τους ανατρέπει. Η συγγραφή είναι τέχνη, η οποία προϋποθέτει τεχνική, η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Η ανάγνωση είναι ο κύριος τρόπος να «μπει» κάνεις στη λογοτεχνία και είναι μια προϋπόθεση για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το γράψιμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχοντας διαβάσει κανείς πολλά βιβλία μπορεί να γράψει κι ένα δικό του. Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα στοιχειώδες τραπέζι επειδή έχουμε καθίσει σε πολλά. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν τα βασικά είδη λογοτεχνικής γραφής (μυθιστόρημα- διήγημα) ενώ παράλληλα θα γίνουν ομιλίες και για το σενάριο.

Πληροφορίες

Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού, Στεφ. Δέλτα 15, Ψυχικό, τηλ. 210 6748160, 210 6748153 και 210 6798191. Από 6 Φεβρουαρίου έως και 28 Μάιου 2012. Θα υπάρξουν 14 συναντήσεις με 28 διδακτικές ώρες. Το Κολλέγιο ανοίγει 9 Ιανουαρίου ενώ οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από 16 έως 31 Ιανουαρίου κατά τις ώρες, 10:00 - 19:00.

Προτεινόμενα για εσάς