Ιράκ: Νεκρός Βρετανός σωματοφύλακας που είχε απαχθεί

Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2012 17:50
A- A A+

Ο επικεφαλής της σιιτικής ιρακινής οργάνωσης που είχε απαγάγει το Βρετανό σωματοφύλακα Αλαν ΜακΜένεμι ανακοίνωσε ότι αυτός σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τους απαγωγείς του.

Ο ΜακΜένεμι απήχθη από την Ασάιμπ αλ Χακ (Ένωση των Ενάρετων), μία «ειδική ομάδα», όπως ονομάζουν οι ΗΠΑ τους Ιρακινούς αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, μαζί με τον προγραμματιστή Πίτερ Μουρ και τρεις ακόμη σωματοφύλακές του το 2007. Ο Μουρ αφέθηκε ελεύθερος το 2009, οπότε επεστράφησαν και οι σοροί των τριών σωματοφυλάκων.

Ο Κάις αλ Χαζάλι, σιίτης πνευματικός που ηγείται της Ασάιμπ αλ Χακ, δήλωσε ότι οι τέσσερις σωματοφύλακες σκοτώθηκαν όταν προσπάθησαν να αποδράσουν, χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε συνέβη αυτό.

«Οι αδελφοί μου είπαν ότι αυτοί οι τέσσερις σωματοφύλακες προσπάθησαν να αποδράσουν (...) εκμεταλλεύτηκαν μία στιγμή και πήραν το όπλο ενός από τους φύλακες. Από τη σύγκρουση που ακολούθησε είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Ειλικρινά λυπούμαστε για το συμβάν», επεσήμανε ο Χαζάλι σε χθεσινή του συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο η Ασάιμπ αλ Χακ δεν επέστρεψε τη σορό του ΜακΜένεμι στην οικογένειά του και άφησε να υπάρχουν ελπίδες ότι είναι ακόμη ζωντανός, ο Χαζάλι απάντησε ότι η οργάνωσή του είναι διατεθειμένη να επιστρέψει τη σορό χωρίς όρους.

Εδώ και καιρό υπήρχαν υπόνοιες ότι οργάνωση Ασάιμπ αλ Χακ, που αποσχίστηκε από την πολιτοφυλακή Στρατός του Μεχντί που πρόσκειται στον σιίτη ιερωμένο Μοκτάντα αλ Σαντρ, βρισκόταν πίσω από την απαγωγή του Μουρ και των σωματοφυλάκων του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή