Χάρη στη Μέριλ Στριπ, η οποία την υποδύεται στην ταινία «Η Σιδηρά Κυρία», η Μάργκαρετ Θάτσερ εισβάλλει και πάλι στην πολιτική ζωή της Βρετανίας.
Στα 86 της χρόνια, η πρώην πρωθυπουργός πάσχει από Αλτσχάιμερ και δεν κάνει πλέον παρά σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις. Είκοσι ένα χρόνια μετά από την αποχώρησή της από την εξουσία, όμως, βρίσκεται παντού: στις εφημερίδες, στο Διαδίκτυο, στους λόγους των πολιτικών. Η περίφημη τσάντα της Asprey πουλήθηκε πέρυσι σε πλειστηριασμό για φιλανθρωπικούς σκοπούς έναντι 25.000 λιρών (30.000 ευρώ). Οι Τάιμς έγραψαν την περασμένη εβδομάδα στην πρώτη τους σελίδα ότι η Θάτσερ χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη της 19 λίρες για μια σανίδα σιδερώματος, όταν μετακόμισε στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Στη Βρετανία, πάντως, το ερώτημα των ημερών, πρόωρο είναι η αλήθεια, είναι αν η Θάτσερ θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη. Πριν από τα Χριστούγεννα έγινε μυστική σύσκεψη για το θέμα αυτό παρουσία του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Φράνσις Μοντ και του σερ Μάλκολμ Ρος, ο οποίος είχε την ευθύνη για την κηδεία της Νταϊάνας. Λέγεται μάλιστα ότι η ίδια η Θάτσερ ενημερώθηκε γι' αυτές τις συζητήσεις.
Η κηδεία δημοσία δαπάνη προβλέπεται μόνο για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και εξαίρεση έχει γίνει μόνο για ξεχωριστές προσωπικότητες, με τελευταία τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Οι υποστηρικτές της Θάτσερ επισημαίνουν ότι στα 11 χρόνια που κυβέρνησε, εκσυγχρόνισε τη χώρα και θεωρούν ότι υπήρξε χωρίς αμφιβολία η καλύτερη πρωθυπουργός μετά τον Τσόρτσιλ. «Πρόκειται για μια σούπερ σταρ», λέει ο Σάιμον Ρίτσαρντ, διευθυντής του ιδρύματος The Freedom Association που προωθεί τις ιδέες της πρώην πρωθυπουργού.
Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που διαφωνούν. Με μια χαρακτηριστική αίσθηση βρετανικού χιούμορ, 24.000 άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει ένα κείμενο που ζητά η κηδεία της Θάτσερ να χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα «ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη αξία και η καλύτερη επιλογή για τον καταναλωτή και τους μετόχους».
«Η Μάργκαρετ Θάτσερ ενέπνευσε σχεδόν όλες τις εκλεγμένες γυναίκες της γενιάς μου>>, λέει η Λουίζ Μενς, που εξελέγη βουλευτής το 2010. «Ημουν στο σχολείο όταν διοικούσε τη χώρα και είχαμε επίγνωση του παραδείγματος που πρόσφερε. Κρατώντας την τσάντα της στους διαδρόμους της Ευρώπης, μιλώντας με ίσους όρους με τον Ρίγκαν, εποπτεύοντας με αποφασιστικότητα τον πόλεμο των Φόκλαντ, άλλαξε για πάντα τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και μας έδειξε το δρόμο».
Αν η Θάτσερ δίχασε τους πολιτικούς της παράταξής της, όπως και ολόκληρη τη χώρα, είναι βέβαιο ότι σήμερα λατρεύεται από τα νεαρά στελέχη της συντηρητικής παράταξης. Για τη Μενς, η εξήγηση βρίσκεται στο ότι «σε μια εποχή του πολιτικού κέντρου, η ιδεολογική μάχη γοητεύει».
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις. «Αν και είμαι οπαδός της Θάτσερ, δεν ξέρω αν αυτό με κάνει θατσερικό», δήλωνε το 2005. Ενώ εκείνη έλεγε ότι «αυτό που αποκαλούμε κοινωνία δεν υπάρχει», ο σημερινός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «η κοινωνία υπάρχει, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα με το κράτος». Η κυβέρνηση Κάμερον, γράφει η «Φιγκαρό», αποτελεί ουσιαστικά την αριστερή πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος και βρίσκεται αρκετά μακριά από τον θατσερισμό.
Για τον πολιτειολόγο Πάτρικ Ντανλίβι του London School of Economics, «δεν είναι πολύ καλό σημάδι να νοσταλγεί μια ολόκληρη χώρα έναν πρώην πρωθυπουργό ή μια χρυσή εποχή του παρελθόντος. Αυτό δείχνει απουσία πολιτικής στρατηγικής».
Πολλοί επισημαίνουν άλλωστε ότι αρκετά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη -καταστροφή της βιομηχανίας, κυριαρχία των αγορών- οφείλονται στη διακυβέρνηση της Θάτσερ. «Στη βόρεια Αγγλία, στην Ουαλία, στη Σκοτία, ο κόσμος μισεί τη Θάτσερ και γνωρίζω πολλούς που είναι έτοιμοι να διαδηλώσουν την ημέρα της κηδείας της», λέει ο συγγραφέας Οουεν Τζόουνς. Και είναι αλήθεια ότι το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Αγγλία είναι τεράστιο. Οπως είναι αλήθεια ότι αυτό σπανίως το αναφέρουν οι οπαδοί της Θάτσερ.
Πηγή: Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ