Ανοιξε αντιπαραθέσεις

Η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων στην Ιταλία
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012 20:41

A- A A+

Οι πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς έφεραν μια ήπια επανάσταση στην Ιταλία: την απελευθέρωση των ωρών λειτουργίας για τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα μπαρ. Κι όπως συμβαίνει συνήθως, προκάλεσε αλλού επαίνους και αλλού διαμαρτυρίες.

Το μέτρο στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος με τίτλο «Ας σώσουμε την Ιταλία» επιτρέπει στους καταστηματάρχες να καθορίζουν οι ίδιοι τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τους

Μερικοί καταναλωτές ενθουσιάστηκαν με την προοπτική να αγοράζουν γάλα, ψωμί ή ο,τιδήποτε άλλο όποια ώρα θέλουν. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμως, καθώς και ορισμένα στελέχη περιφερειακών κυβερνήσεων, κατήγγειλαν τους νέους κανόνες, χαρακτηρίζοντάς τους τελειωτικό κτύπημα για τα οικογενειακά καταστήματα που προσπαθούσαν ήδη να τα βγάλουν πέρα στις συνθήκες ύφεσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Ο κόσμος δεν καταναλώνει σε μια περίοδο ύφεσης», επισημαίνει ο Βάλτερ Τζαμαρία, πρόεδρος της Confesercenti (του οργανισμού μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων) στη Ρώμη. «Oταν η αγοραστική σου δύναμη είναι περιορισμένη, αυτό δεν θα αλλάξει αν τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά περισσότερο». Η Confesercenti σκέπτεται ήδη να κλείσει τα καταστήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Oπως λέει ο Τζαμαρία, οι μικροκαταστηματάρχες πιέζονται ήδη από τον ανταγωνισμό με τα σούπερ μάρκετ. Μόνο στη Ρώμη έχουν κλείσει τα τελευταία τρία χρόνια 10.000 μικρά καταστήματα και 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους.

«Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την κατάσταση», τόνισε. «Σε αντίθετη περίπτωση, απλώς θα βοηθήσει τις μεγάλες αλυσίδες. Είμαστε στο πλευρό των μικρομεσαίων».

Ετοιμες για πόλεμο είναι και οι τοπικές οργανώσεις κατοίκων, φοβούμενες ότι η απελευθέρωση του ωραρίου των μπαρ δεν θα τους αφήνει να κοιμηθούν.

«Ο καταναλωτισμός δεν είναι η κατάλληλη απάντηση στην κρίση», λέει ο Ενρίκο Ρόσι, πρόεδρος της περιοχής της Τοσκάνης. «Είναι μια προσβολή στην πολιτιστική μας ταυτότητα, τις παραδόσεις μας και την ιστορία μας».

Ορισμένοι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν ότι η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δύσκολα θα οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι Ιταλοί πληρώνουν υψηλότερους φόρους και σφίγγουν τη ζώνη τους. «Από οικονομική άποψη δεν θα αλλάξει τίποτα», προβλέπει ο Ρομπέρτο Ραβατσόνι από το Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου. «Αυτό που έχει σημασία είναι το πνεύμα της μεταρρύθμισης. Η απελευθέρωση του ωραρίου προκάλεσε τόσες αντιδράσεις, γιατί αφορά πολλές πλευρές της κοινωνίας, όπως η εργασία, η οικογένεια, καθώς και η θρησκεία».

Πολλοί ζητούν τώρα από την κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα και άλλων προστατευόμενων επαγγελμάτων, όπως είναι ο τραπεζικός και ασφαλιστικός τομέας. «Μόνο έτσι μπορεί η Ιταλία να κερδίσει χρήματα και να προσφέρει χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές», λέει ο Ραβατσόνι.

Πηγή: New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή