Προτάσεις Δημοκρατικής Συμμαχίας εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Ντ. Μπακογιάννη: Το πρόβλημα είναι το μη μισθολογικό κόστος
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 14:51

Τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση η πρόεδρος του κόμματος, Ντ. Μπακογιάννη.

A- A A+

Τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, παρουσίασε εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση η πρόεδρος του κόμματος, Ντ. Μπακογιάννη.

Όπως εξήγησε η κ. Μπακογιάννη, οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας έχουν τέσσερις άξονες: τη διασφάλιση της νέας δανειακής σύμβασης, τη μείωση του χρέους, με τη συνεισφορά και της ΕΚΤ, την άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες και έκτακτα κοινωνικά μέτρα για νοικοκυριά, που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία ή απόγνωση.

Ειδικότερα, οι προτάσεις του κόμματος προβλέπουν τα εξής:

- Να ξεκαθαρίσει η Ευρώπη, εφόσον συμφωνήσει με τη δανειακή σύμβαση, ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι οριστική και αμετάκλητη.

- Να συνεισφέρει η ΕΚΤ στη μείωση του χρέους, καθώς κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, τα οποία έχει αγοράσει στο 70 - 75% της ονομαστικής τους αξίας. «Της ζητούμε να συμμετάσχει στο PSI, αποδεχόμενη ότι δεν θα αποκομίσει κέρδος από τα αυτά τα ομόλογα, κάτι που θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 12 - 15 δισ. ευρώ και το έλλειμμα κατά 500 - 700 εκατ. ευρώ ετησίως», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι κερδοσκοπικός.

- Να αποπληρώσει το κράτος τους ιδιώτες στους οποίους χρωστάει, κάτι που θα επιφέρει θετικό σοκ ρευστότητας και εμπιστοσύνης στην οικονομία. Προτείνεται συγκεκριμένα η απελευθέρωση των χρημάτων, που προορίζονται για το δανεισμό των μικρών επιχειρήσεων και έχουν διατεθεί από το JEREMIE και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας (640 εκατ. ευρώ) καθώς, με τη μετατροπή, μέρους των χρημάτων αυτών, σε εγγυήσεις για το δανεισμό μικρών επιχειρήσεων, μπορεί να τους δοθεί ρευστότητα άνω των 2 δισ. ευρώ.

- Να δοθεί κοινωνική ενίσχυση 400 ευρώ το μήνα σε 500.000 νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και το κύριο εισόδημα του νοικοκυριού προέρχεται από μέλος που είναι κάτω των 60 ετών.

- Μείωση των στεγαστικών δανείων με επιδότηση του επιτοκίου 2,5 μονάδων για μια πενταετία, ώστε π.χ. ένας δανειολήπτης με υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ και χρόνο αποπληρωμής 15 έτη να δει τη δόση του να μειώνεται από τα 760 στα 460 ευρώ, κερδίζοντας περίπου 10.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, οι προτάσεις του κόμματος έχουν ήδη τεθεί στην τρόικα και θα κατατεθούν και στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, την επόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενη στο μέτωπο των εργασιακών επισήμανε ότι όντως η τρόικα έχει θέσει θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και πρόσθεσε ότι η ίδια πιστεύει πως το πρόβλημα είναι το μη μισθολογικό κόστος και το να καταργηθούν όλα τα αντικίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Όσον αφορά στην εφεδρεία καταλόγισε «βαρύτατες ευθύνες» στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα για ό,τι έγινε με «αυτή την κοροϊδία», όπως είπε, «που αύξησε το έλλειμμα εμπιστοσύνης»,

Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ να εγκαταλείψουν τη «διγλωσσία» και την «υπονόμευση» της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν,. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ευθύνη του κ. Παπαδήμου, αλλά και των τριών κομμάτων είναι μεγάλη, καθώς ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να τους συγχωρήσει αν η χώρα καταστραφεί λόγω των μικροπολιτικών παιχνιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή