Κοντινά πλάνα με τατουάζ, Γκαίτε και σιδηρά κυρία

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012 10:14
A- A A+

Ενδιαφέρουσες προτάσεις για τους σινεφίλ προσφέρει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα.

Σε κοντινά πλάνα θα απολαύσουν το κορίτσι με το τατουάζ να κρατά την εκδοτική του επιτυχία ως μπεστ σέλερ, τον νεαρό κ. Γκαίτε να φιγουράρει ως πρωταγωνιστής μοντέρνου παραμυθιού, τη σιδηρά κυρία να λοξοκοιτά το βιογραφικό της πορτραίτο αλλά και τα κορίτσια της βροχής να δίνουν αγώνες πολιτικούς. Και κάπου στο βάθος των πλάνων...αντί για τον «γνωστό κήπο»... ένα κολαστήριο, ασπρόμαυρο και ατμοσφαιρικό.

«Το κορίτσι με το τατουάζ»

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ –μετά το «Seven», το «Fight Club» και το οσκαρικό «The Social Network»- επανέρχεται με το αγγλόφωνο ριμέικ της πρώτης ταινίας της πολυσυζητημένης σουηδικής τριλογίας, «Millennium». Το θρίλερ -με πρωταγωνιστές τους Ντάνιελ Κρεγκ, Ρούνι Μάρα, Κρίστοφερ Πλάμερ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Στίβεν Μπέρκοφ και Ρόμπιν Ράιτ- βασίζεται στο ομότιτλο μπεστ σέλερ-εκδοτικό φαινόμενο του πρόωρα χαμένου Σουηδού συγγραφέα και δημοσιογράφου, Στιγκ Λάρσον, το οποίο έχει εκδοθεί σε 44 χώρες και έχει πουλήσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια αντίτυπα. Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός πώλησης υπολογίστηκε στον απίστευτο αριθμό του ενός βιβλίου ανά δευτερόλεπτο. Ένας μεγαλόσχημος δημοσιογράφος, με βεβαρημένο παρελθόν, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση εξαφάνισης ενός 16χρονου κοριτσιού, η οποία συνέβη πριν από 40 χρόνια.

«Ο νεαρός κ. Γκαίτε»

Η γερμανική δραματική ταινία του Φίλιπ Στολτζλ -σε παραγωγή του υποψήφιου για Όσκαρ, Κριστόφ Μίλερ- είναι ένα μοντέρνο παραμύθι, στο ύφος του «Ερωτευμένου Σαίξπηρ» και του «Αμαντέους», που υπήρξαν αφορμή για να γράψει ο Γκαίτε το αριστούργημά του, «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου». Στη Γερμανία του 1772, ο νεαρός και ατίθασος, Γιόχαν Γκαίτε, στέλνεται από τον πατέρα του σε μια μικρή πόλη, για να συμμορφωθεί, μετά την αποτυχία του στις εξετάσεις της Νομικής. Εκεί γνωρίζει τη Λότε και ερωτεύονται παράφορα. Πρωταγωνιστούν μερικά από τα ανερχόμενα ταλέντα του γερμανικού κινηματογράφου, όπως ο Αλεξάντερ Φέχλινγκ, ο Μορίς Μπλάιπτροϊ και η πρωτοεμφανιζόμενη Μίριαμ Στάιν.

«Η σιδηρά κυρία»

Η Φιλίντα Λόιντ («Mamma Mia!») σκηνοθετεί το βιογραφικό πορτραίτο της Μάργκαρετ Θάτσερ, της πρώτης και μοναδικής γυναίκας πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας. Η βραβευμένη με Όσκαρ, Μέριλ Στριπ, ενσαρκώνει τη λεγόμενη «Σιδηρά Κυρία», η οποία κατάφερε να σπάσει τα όρια και να επικρατήσει σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.

«Τα κορίτσια της βροχής»

Το ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου ολοκληρώνει την τριλογία για τη συμμετοχή της γυναίκας στους πολιτικούς αγώνες, κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Η ταινία αναφέρεται αποκλειστικά στις γυναίκες που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και κακοποιήθηκαν και σήμερα καταθέτουν τη μαρτυρία τους.

«Κολαστήριο»

Το ασπρόμαυρο ατμοσφαιρικό δράμα του 1988 από τον βραβευμένο Ούγγρο σκηνοθέτη, Μπέλα Ταρ («Το άλογο του Τορίνο»), αφηγείται μια γοητευτική, υπνωτιστική ερωτική ιστορία. Η ταινία απέσπασε το βραβείο France Culture στο Φεστιβάλ Καννών, το 2005 και το βραβείο σκηνοθεσίας στο Pergamo Film Meeting, το 1988. Ο Μπέλα Ταρ σημειώνει για το δημιούργημα του: «Η ταινία μιλά για τοπία, για τα στοιχεία και για τη φύση ενός απομονωμένου κόσμου, όπου δεν απομένει πια τίποτα. Θελήσαμε να αφήσουμε το βλέμμα να πλανηθεί απερίσπαστο… αλλά στην πραγματοποίηση της ταινίας, το καλό είναι ότι, εντέλει, εγώ αποφασίζω πού θα σταματήσει το βλέμμα...».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς