Ο Μέγας Ιεροεξεταστής στο studio Κυψέλης

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012 18:07

Ο μονόλογος «Μέγας Ιεροεξεταστής» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι από τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» (δεύτερος τόμος - πέμπτο κεφάλαιο), σε μετάφραση Αρη Αλεξάνδρου και σκηνοθεσία και ερμηνεία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου ανεβαίνει από Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στο θέατρο studio Κυψέλης.

A- A A+

Ο μονόλογος «Μέγας Ιεροεξεταστής» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι από τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» (δεύτερος τόμος - πέμπτο κεφάλαιο), σε μετάφραση Αρη Αλεξάνδρου και σκηνοθεσία και ερμηνεία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου ανεβαίνει από Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στο θέατρο studio Κυψέλης (Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, Αθήνα).

Υπόθεση

Ο θρύλος του Μεγάλου Ιεροεξεταστή παρουσιάζεται ως ένα ποίημα του δεύτερου από τους τρεις αδελφούς Καραμαζόφ, του πιο φιλοσοφημένου, του Ιβάν.

Η ιστορία, που μεταφέρει ο Ιβάν στον μικρότερο αδελφό του Αλιόσα, διηγείται την επιστροφή του Χριστού στην γη, και συγκεκριμένα στην Σεβίλλη του 15ου αιώνα. Πλήθος ανθρώπων τον υποδέχεται παραληρώντας από συγκίνηση, ώσπου περνά από εκεί ο Μέγας Ιεροεξεταστής, ο οποίος τον συλλαμβάνει. Ο Μέγας Ιεροεξεταστής πηγαίνει στο κελί του Ιησού και του αποδεικνύει με επιχειρήματα ότι αυτό που έφερε στη Γη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Ο μύθος

Ο πυρήνας του μύθου είναι διαχρονικός. Αναφέρεται σε κάθε είδος και μορφή εξουσίας. Πρόκειται για μιαν εκπληκτική ανατομία της ανθρώπινης προσωπικότητας -τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο-, όσον αφορά το ερώτημα «εξουσία ή ελευθερία;»

Συντελεστές

Μετάφραση: Αρης Αλεξάνδρου, επεξεργασία κειμένου: Ματίνα Μόσχοβη, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, βοηθοί σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης, Μαρία Βασιλοπούλου, φωτογραφίες: Κλεοπάτρα Σάρλη. Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Διαμάντης.

Πληροφορίες

«Μέγας Ιεροεξεταστής», θέατρο studio Κυψέλης, Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, στην Κυψέλη, τηλ.: 210 8819 571. Από Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 9.30μμ. Διάρκεια: 60΄, είσοδος: 12 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς