«Είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές, αντί κλειστές επιχείρησεις και περισσότεροι άνεργοι», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα σχετικά με την υπό συζήτηση μείωση του μισθολογικού κόστους.
Ερωτηθείς εάν πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση των μισθών σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ , ο κ. Παπαδήμος απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να πάρει θέση όσο ο διάλογος των κοινωνικών φορέων είναι σε εξέλιξη, και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις.
Οπως είπε, οι τελικές θέσεις θα ληφθούν βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου και με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των αδύναμων.
«Καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει πού υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές. Ανέφερε πάντως ότι είναι σαφές ότι για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα.
Εξάλλου, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε με νόημα ότι οι άνεργοι δεν λαμβάνουν 13ο και 14ο μισθό και πως «πρέπει να νοιαστούμε και για αυτούς».
Παράλληλα είπε ότι στηρίζει το διάλογο που είναι σε εξέλιξη και ότι πιστεύει ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αποτελούν νέα αφετηρία συνεννόησης για την επίλυση των προβλημάτων.
«Πράγματι υπάρχουν κλάδοι και επιχειρήσεις όπου το μισθολογικό κόστος δεν επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα. Υπάρχουν όμως κλάδοι που το μισθολογικό κόστος είναι κρίσιμος παράγων της ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορούμε να μην το εξετάσουμε όταν υπάρχουν στρεβλώσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, παρατήρησε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα απασχόλησης, καθώς από το 2009 έως σήμερα η Ελλάδα μετράει 38.000 επιχειρήσεις λιγότερες και πρόσθεσε ότι «όσο η χώρα αδυνατεί να εξάγει, τόσο οι επιχειρήσεις θα κλείνουν και η ανεργία θα αυξάνεται».
Στην αρχή της απάντησής του και επικαλούμενος δημοσιευμένους δείκτες της ΕΚΤ, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι την περίοδο 2001 - 2009 η σωρευτική απώλεια ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας βάσει το κόστους εργασίας έφτασε το 23%.
Όπως υποστήριξε, την περίοδο αυτήν το κόστος εργασίας σημείωσε στην Ελλάδα διπλάσια αύξηση σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης και η αύξηση των μισθών ήταν σημαντικά υψηλότερη από τη συνολική αύξηση της παραγωγικότητας.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η ανταγωνιστικότητα δεν επηρεάζεται μόνο από το μισθολογικό κόστος. «Εξαρτάται», πρόσθεσε, «και από το μη μισθολογικό κόστος παραγωγής, εξαρτάται από τα εμπόδια που βάζει η γραφειοκρατία στην επιχειρηματικότητα και από την ποιότητα των προϊόντων που παράγονται».
Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι προωθείται μια σειρά διαθρωτικών αλλαγών και έφερε ως παράδειγμα το σχέδιο νόμου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Αλ. Τσίπρας: Δεν ευνοεί η κατατρομοκράτηση του έθνους
Νωρίτερα, αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, με αφορμή την υπό εξέταση νομοθετική παρέμβαση για μείωση του μισθολογικού κόστους ότι «δεν ευνοούν σε τίποτα οι εκβιασμοί, η κατατρομοκράτηση του έθνους».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εμφανίζεται σαν να μην έχει εναλλακτική προοπτική και ότι με τη φράση που εξέφρασε πρόσφατα ότι κόκκινη γραμμή για εκείνον είναι η σωτηρία του έθνους, δείχνει να παραδίνεται άνευ όρων.
Μετά το πέρας της πρωτολογίας του κ. Παπαδήμου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε σε έντονο τόνο ότι «δεν είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι σε αυτή τη πρωτοφανή κρίση που περικόπτεται το εισόδημα όλων, θα σωθούμε ως χώρα αν κουτσουρέψουμε μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα».
Υποστήριξε ακόμη ότι «όταν πέφτει η αγοραστική δύναμη, όταν πέφτει η κατανάλωση βεβαίως και κλείνουν οι επιχειρήσεις» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
«Η μεγαλύτερη συνεισφορά σας θα ήταν να οδηγήσετε τη χώρας σε δημοκρατικές διαδικασίες, στη λαϊκή ετυμηγορία και να αποφασίσει ο λαός και όχι η Βουλή που έχει εκλεγεί υπό διαφορετικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένα υπερχρεωμένο κράτος και βρίσκεται σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα παγκοσμίως σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
«Δεν υπάρχουν φοβάμαι εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε και κατέληξε ότι «είμαστε αναγκασμένοι να βιώσουμε μία περίοδο προσαρμογής».
KKE: «Όχι στο «τσάκισμα» των μισθών
Σε «λαϊκή συμμαχία» και «αντεπίθεση» καλεί το ΚΚΕ, με αφορμή την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή. «Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου μπορεί να υπάρξει μόνο με το τσάκισμα των μισθών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αυτή την πολιτική εφάρμοσαν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν την κρίση και θα την εφαρμόζουν και μετά», υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.
«Ο καπιταλισμός είναι ξεπερασμένος. Μόνο φτώχεια, κρίσεις και πολέμους φέρνει για το λαό», προσθέτει. Χαρακτηρίζει τέλος μονόδρομο για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και την αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.