Δεν αποκλείει αδιέξοδο στο Κυπριακό ο Αλ. Ντάουνερ

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 14:06

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση πέραν της ομοσπονδίας, δηλώνει ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ. (Φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση πέραν της ομοσπονδίας, δηλώνει ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ. Εκτιμά παράλληλα ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέχρι τον Ιούνιο, ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταλήξει η διαδικασία σε αδιέξοδο.

Επιπλέον, ο κ. Ντάουνερ χαρακτηρίζει κρίσιμη φάση την τριμερή συνάντηση στο Greentree της Νέας Υόρκης και σημειώνει: «Μετά τη συνάντηση πρέπει να κινηθούμε για την πολυμερή διάσκεψη. Εάν οι πλευρές δεν σημειώσουν πρόοδο, ο ΟΗΕ δεν θα έχει να κάνει πολλά. Ο ΟΗΕ δεν έχει σχέδιο Β. Δεν μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό λύση εκτός από την ομοσπονδία, διότι για τη λύση αυτή προσπαθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας».

«Μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μέχρι τον Ιούνιο», προσθέτει και εκφράζει την επιθυμία, μετά τη λύση, να γευματίσει στο Βόσπορο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

«Ελπίζω να μην καταλήξει σε αδιέξοδο η διαδικασία», τονίζει ο σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ και σημειώνει ότι στην περίπτωση αυτή ο Μπαν Κι Μουν θα ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ένα από τα ενδεχόμενα είναι και το αδιέξοδο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να μην βρεθεί λύση», συμπληρώνει.

Ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό τονίζει πως «αμφότερες οι πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουμε εισέλθει σε πολύ κρίσιμη φάση» και εκτιμά ότι «η λύση είναι δυνατή με τους Χριστόφια και Έρογλου, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια». Σημειώνει δε ότι «πέρα από την ελπίδα για συμφωνία, το σημαντικό είναι να βρεθούν δημιουργικές προσεγγίσεις για να υπάρξει συμφωνία».

Τέλος, αναφέρει ότι το Κυπριακό από το 2008 μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει στον ΟΗΕ 10- 15 εκατ. δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή