Νέο πρόεδρο πριν τις εκλογές, αλλά μετά το PSI, η νέα πρόταση Παπανδρέου

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 17:59
UPD:06/03/2012 17:03

Ο Γ. Παπανδρέου ενώ προσέρχεται στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους για την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

A- A A+

Την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI, πρότεινε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Εισηγήθηκε ακόμη τη διεξαγωγή Συνεδρίου τον προσεχή Ιούνιο, καθώς και να προηγηθεί των εκλογών προγραμματική συνδιάσκεψη.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπό τις πιέσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω σε σχέση με την αρχική του πρόταση για μεταβατική διαρχία (εκλογή υποψήφιου Πρωθυπουργού και εκλογή προέδρου μετά τις εκλογές).

Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το Σαββατο και όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Μπεγλίτης, όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με βάση όσα προβλέπει το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, συνεπώς η εκλογή προέδρου θα γίνει από τη βάση, ενώ πριν από τις εκλογές και πριν από την εσωκομματική διαδικασία θα συγκληθεί και Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος. Εκτίμησε ακόμη πως «σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα» η διαδικασία εκλογής προέδρου θα γίνει εντός του Μαρτίου.

Ερωτηθείς αν η πρόταση του κ. Παπανδρέου «πέρασε κατά πλειοψηφία» από το Πολιτικό Συμβούλιο, ο κ. Μπεγλίτης υπενθύμισε κατ' αρχάς ότι το Πολιτικό Συμβούλιο «δεν ψηφίζει» και πρόσθεσε ότι η στάση των τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σαλαγιάννης και Πάρις Κουκουλόπουλος) που επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αύριο, καθώς και τα δύο μελών που δεν έλαβαν τον λόγο (Νίκος Ανδρουλάκης και Συλβάνα Ράπτη) «δεν σημαίνει διαφωνία».

Ο κ. Μπεγλίτης ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ σε ό,τι αφορά το αν ο κ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός ή υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρέπεμψε στην παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στην οποία ο κ. Παπανδρέου είχε πει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για κανένα από τα δύο αξιώματα.

Η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη συνέπεια του και την ευθύνη του απέναντι στη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, είπε ο κ. Μπεγλίτης, απαντώντας σε ερώτηση «γιατί σήμερα ο κ. Παπανδρέου "έκανε πίσω" από την προηγούμενη πρότασή του».

Στο μεταξύ συνάντηση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τα οποία συμμερίζονται τις απόψεις του, είχε μετά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εσωκομματικές εξελίξεις στη βάση της πρότασης που κατέθεσε στη συνεδρίαση του Πολιτικού συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν έγιναν γνωστές οι προθέσεις του κ. Βενιζέλου, η τοποθέτηση του οποίου στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το Σάββατο αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν μεταξύ άλλων οι: Πάρις Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Συλβάνα Ράπτη, Νίκος Αλαγιάννης, Βασίλης Γερανίδης, Γιάννης Δατσέρης και Νίκος Ανδρουλάκης.

Νωρίτερα, στην εισήγησή του κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του κόμματος. «Δεν παραγνωρίζω ούτε τις δυσκολίες, ούτε τα λάθη μας ούτε κάνω πώς δεν βλέπω την απόσταση που έχουν πάρει από εμάς κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά μας στήριζαν», ανέφερε. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι «η απόσταση αυτή είναι πρόσκαιρη», καθώς όπως υποστήριξε, «το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και παραμένει πυλώνας σταθερότητας».

Αφού έκανε έναν απολογισμό της πορείας του κινήματος, ο κ. Καρχιμάκης τόνισε ότι σήμερα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καλούνται να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους, «να χαράξουν μια πορεία που θα διασφαλίζει την ενότητα της παράταξης», αλλά και να προετοιμαστεί για τις εκλογές, «όποτε κι αν αυτές γίνουν».

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη διεξαγωγής ενός «ανοιχτού, δημοκρατικού, συντεταγμένου διαλόγου», που θα γίνει όπως είπε, «με απόλυτο σεβασμό στις καταστατικές προβλέψεις του κινήματος».

Σημειώνεται ότι οι διήμερες εργασίες της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του κινήματος θα ανοίξουν στις 13.00 το Σάββατο, ενώ για τις 13:30 μ.μ. είναι προγραμματισμένη η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή