Σε τρεις ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την προσάραξη, στα ανοιχτά της δυτικής Ιταλίας, του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, με περισσότερους από 4.000 επιβαίνοντες.
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, νεκροί είναι δυο γάλλοι επιβάτες και ένας περουβιανός ναύτης, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 67, εκ των οποίων 43 έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία και δυο είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.
Τα αίτια των θανάτων, όπως και τα αίτια της προσάραξης, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.
Μεταξύ των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου ήταν και τρεις Έλληνες -δύο άνδρες και μία γυναίκα- που είναι καλά στην υγεία τους και φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στην Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψουν αεροπορικώς αύριο.
Εν τω μεταξύ, αδιευκρίνιστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων. Ο νομάρχης του Γκροσέτο έκανε λόγο το μεσημέρι για 70 αγνοούμενους. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κατά τις απογευματινές ώρες, μετέδωσαν ότι μέρος των ατόμων που δεν είχαν εντοπισθεί, στην πραγματικότητα, φιλοξενήθηκαν από κατοίκους του Τζίλιο ή κατάφεραν να φτάσουν στη Ρώμη χωρίς τη βοήθεια της πολιτικής προστασίας.
Πριν λίγο, όμως, η δήμαρχος της πόλης Ορμπετέλο, στην Τοσκάνη, Μόνικα Παφέτι, με δήλωσή της σε ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, δεν άφησε μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία. «Υπάρχουν σίγουρα πολλοί νεκροί. Μου είπαν περίπου 40, αλλά πρέπει ακόμη να καθοριστεί με ακρίβεια. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μιλάμε για δεκάδες νεκρούς. Το αν είναι 35, 40 ή λίγο λιγότεροι, δεν το ξέρουμε», δήλωσε η Παφέτι.
Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για το ναυάγιο, πριν λίγο αποφασίστηκε η προσωρινή κράτηση του κυβερνήτη του πλοίου, Φραντσέσκο Σκετίνο, ο οποίος είχε ανακριθεί το απόγευμα. Ο Σκετίνο, κατά την κατάθεσή του, επέμεινε ότι ο ύφαλος στον οποίο προσέκρουσε το πλοίο του δεν έχει χαρτογραφηθεί. Ανδρες της ιταλικής ακτοφυλακής, όμως, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το θέμα.
Σύμφωνα με τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιταλικών καναλιών, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι το πλοίο, πριν προσκρούσει στον ύφαλο, πλησίασε υπερβολικά στις ακτές του νησιού Τζίλιο, ενώ δεν αποκλείεται ο καπετάνιος και οι συνεργάτες του να μην συνειδητοποίησαν αμέσως πόσο μεγάλη ήταν η οπή που είχε δημιουργηθεί, νομίζοντας ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Στο κρουαζιερόπλοιο, μήκους 290 μέτρων, επέβαιναν 3.200 επιβάτες και 1.000 μέλη πληρώματος. Περίπου χίλιοι επιβάτες ήταν Ιταλοί, 500 Γερμανοί, 160 Γάλλοι και οι υπόλοιποι από άλλες εθνικότητες.
Το Costa Concordia είχε αποπλεύσει νωρίτερα χθες από το λιμάνι Τσιβιταβέκια κοντά στη Ρώμη προκειμένου να πραγματοποιήσει κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με προορισμό τη Μασαλία και ενδιάμεσους σταθμούς τη Σικελία, τη Σαρδηνία και την Ισπανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ