Δ. Ρέππας: Μεταρρυθμιστική έκρηξη για το επιτελικό κράτος

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 15:36
UPD:18:44

Σε κλίμα συναίνεσης μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων συνεδρίασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα.

A- A A+

Σε κλίμα συναίνεσης μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων συνεδρίασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς τα κόμματα της Αριστεράς απείχαν, φορείς του Δημοσίου (πλην της ΑΔΕΔΥ), του επιστημονικού κόσμου και των ανεξάρτητων αρχών (ΑΣΕΠ και Συνήγορος του Πολίτη).

Το στίγμα της συνεννόησης και της διάθεσης για διάλογο, στο μείζον θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και του επιτελικού κράτους, έδωσαν με δηλώσεις τους εισερχόμενοι στη συνεδρίαση, τόσο ο Δημήτρης Ρέππας, όσο και ο τομεάρχης της ΝΔ για τη δημόσια διοίκηση Χρήστος Ζώης και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αγγελος Κολοκοτρώνης.

Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε «μεταρρυθμιστική και δημιουργική έκρηξη στο ελληνικό κράτος» τις ριζοσπαστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι «αυτή την κοινή διαπίστωση θέλουμε να την καταστήσουμε και συγκροτημένη πολιτική για τη διοικητική μεταρρύθμιση».

«Συνδυάζουμε τις λειτουργικές ανάγκες του κράτους με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα περιορίζοντας τη σπατάλη, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά αφενός και από την άλλη διαμορφώνοντας νέες υπηρεσίες, καλύτερη κατανομή προσωπικού και νέες συνθήκες για μια διοίκηση που υπηρετεί τον πολίτη και αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και προόδου στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Task Force, έχει υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλία, η οποία έχει την αρμοδιότητα του τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Οπως είπε, «έχουμε από κοινού εκπονήσει οδικό χάρτη, με συγκεκριμένους στόχους, τις αντίστοιχες δράσεις για την επίτευξή τους, καθώς και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθούν οι δράσεις και να επιτευχθούν οι στόχοι» και συμπλήρωσε ότι «ταυτοχρόνως ολοκληρώνουμε την κατάρτιση νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος, για τον τρόπο με τον οποίο δηλαδή οργανώνονται και λειτουργούν παρέχοντας υπηρεσίες στους πολίτες, τα υπουργεία».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Ζώης δήλωσε ότι το κόμμα του ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και πως ο κ. Ρέππας ανταποκρίθηκε αμέσως, υπογράμμισε τη βούληση για ένα σχέδιο που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη, βασικό εργαλείο της οποίας πρέπει να είναι η δημόσια διοίκηση, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, υποστηρίζοντας πως πρέπει να σταματήσει η απαξίωσή τους και η αβεβαιότητα στην οποία βρίσκονται.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αγγελος Κολοκοτρώνης χαρακτήρισε σημαντική τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραδέχθηκε ότι ο δημόσιος τομέας δεν λειτουργεί με εύρυθμο τρόπο και ότι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κομματικοποίησή του και τις πολιτικές ηγεσίες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρέππας σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, είπε ότι ο πρωθυπουργός εντός των επόμενων ημερών, μπορεί και στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, θα κάνει επίσημη δήλωση για την εκκίνηση του σχεδίου για το επιτελικό κράτος και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα σε μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλία.

Κατά την εισήγησή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι ««Η αδύναμη κεντρική κυβέρνηση, η νομική τυπολατρία, η απουσία βασικών δεδομένων, η έλλειψη διαδικασίας χάραξης πολιτικής με βάση τα στοιχεία και μια αδύναμη στρατηγική για τους ανθρώπινους πόρους, δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον που επιτρέπει προσωπικές εύνοιες και παράκαμψη των κανόνων λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους για την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Οπως ανέφερε, τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει μία δημόσια διοίκηση, που να ανταποκρίνεται στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Ο κ. Ρέππας είπε ότι «αναμφίβολα έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές», αλλά παραδέχθηκε ότι «το κράτος απέχει πολύ από το να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς το πολίτη και να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και προόδου της χώρας. Απαιτείται μια μεταρρυθμιστική έκρηξη».

Για το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού της κεντρικής διοίκησης, σημείωσε ότι η διαχείρισή του χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από την έλλειψη στρατηγικού οράματος και από την σχεδόν πλήρη έλλειψη προγραμματισμού για το ανθρώπινο δυναμικό, απ' τη βραχυπρόθεσμη στόχευση σε μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις και από την απουσία διασύνδεσης με άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης.

Επανέλαβε επίσης ότι ακολουθείται μία πολιτική μείωσης των προσλήψεων με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των απασχολούμενων στο Δημόσιο κατά 150.000 έως το τέλος του 2015, ενώ σημείωσε ότι «αναλαμβάνονται δράσεις, για την άρση των εμποδίων στην κινητικότητα των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και για τη δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης της ατομικής απόδοσης, αλλά και της απόδοσης σε επίπεδο δομών».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανέφερε ως παραδείγματα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης, την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία και με στοιχεία του 2009, η χώρα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις και η επίδοσή της αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται, ενώ συμπλήρωσε ότι η επίδοση της Ελλάδας βρίσκεται συνολικώς κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, όσον αφορά τα διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία για το μέγεθος της διοικητικής επιβάρυνσης στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Το νομοσχέδιο που αφορά το επιτελικό κράτος και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον υπουργό, περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

- Σύσταση Συντονιστικού Κέντρου Διακυβέρνησης (ΣΚΔ) για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου και της δημόσιας διοίκησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, επικουρούμενο από τον υπουργό Επικρατείας.

- Σύσταση διυπουργικών οργάνων σε επίπεδο υπουργών, γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών.

- Εξειδίκευση των δημόσιων πολιτικών των υπουργείων σε τετραετή προγράμματα δράσης με αντίστοιχες ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις, που θα υποβάλλονται στο κοινοβούλιο για την πρόοδο εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών σε όλους τους κυβερνητικούς τομείς.

- Αναμόρφωση των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων, με αναδιάρθρωση των οργανωσιακών τους δομών, διάκριση των λειτουργιών τους σε επιτελικές, υποστηρικτικές και εκτελεστικές, προκειμένου οι τελευταίες να μεταφερθούν σε άλλο επίπεδο διοίκησης, καθώς και αξιολόγηση του προσωπικού τους.

- Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης με εισαγωγή διυπουργικών κλάδων και του θεσμού του περιγράμματος θέσης, με επιλογή υπαλλήλων αυξημένων ουσιαστικών και τυπικών προσόντων για τη στελέχωση των θέσεων των Γενικών Διευθύνσεων Επιτελικών Λειτουργιών, καθώς και με την εισαγωγή ευέλικτων συστημάτων ανακατανομής προσωπικού (κινητικότητα).

- Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με τη διοίκηση, με τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας.

Τέλος, ο κ. Ρέππας στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει το «να οικοδομούμε σταδιακά με συγκλίσεις ένα κείμενο συμφωνίας για τις προτεραιότητες, τις ενέργειες και τους χρόνους που αφορούν τη διοικητική μεταρρύθμιση». «Αυτή η πρωτοβουλία δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα μόνον τελετουργικό και εθιμοτυπικό. Οφείλουμε να την καταστήσουμε μία διαδικασία ουσιαστική, παραγωγική», προσέθεσε.

Απούσα από τη συνεδρίαση ήταν η ΑΔΕΔΥ η οποία κατήγγειλε ότι υπάρχει ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο που αποσκοπεί «στη νομιμοποίηση αποφάσεων προώθησης μηχανισμών με τελικό και μοναδικό στόχο τις απολύσεις εργαζομένων» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2124475 .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή