Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

Σκληρή δήλωση Μιχελάκη για τα περί «μακελειού»
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 11:18
UPD:17:23

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε το αιχμηρό σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου για το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009.

A- A A+

Πολιτικές αναταράξεις εξακουλουθεί να προκαλεί το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπονή να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009.

Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε το αιχμηρό σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου για την ενέργεια αυτήν του οικονομικού εισαγγελέα. «Όποιος επιχειρήσει να πειράξει τον κ. Παπανδρέου, θα μετατρέψει τη χώρα, σε μια χώρα όπου θα υπάρξει μακελειό», παρατήρησε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Mega και στο ίδιο ύφος πρόσθεσε: «Όποιος επιχειρήσει πολιτικά να τον προσβάλει με διάφορα θέματα που αφορούν την πολιτική του, τις επιλογές του, τα ποινικά, η χώρα θα αλλάξει πορεία. Από εκεί που πηγαίνει στο να μη γονατίσει θα γίνει μακελειό».

Κατά τον κ. Λοβέρδο, «ο εισαγγελικός λειτουργός όφειλε, όταν υπάρχει σε μια καταγγελία ενός πολίτη και ακούγεται το όνομα κάποιου που είναι υπουργός, να σταματάει επί τόπου, απαγορεύεται να κάνει αξιολόγηση γιατί αν κάνει αξιολόγηση παραβιάζει το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία και αποστέλλει το φάκελο στη Βουλή, η οποία θα κρίνει».

«Η δήλωση του κ. Λοβέρδου μπορεί να θεωρηθεί απρεπής. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν ανεξάρτητα από τις διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού κόμματος», σχολίασε για τη δήλωση του Λοβέρδου ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.

«Οι οικονομικοί εισαγγελείς -θεσμός που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- ανεξάρτητα, και με βάση τις καταγγελίες μελών του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ., θεώρησαν ότι υπάρχει ένα θέμα το οποίο πρέπει να διερευνηθεί. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Radio 9, επισημαίνοντας πως «αυτή η εξέλιξη δεν σχετίζεται ούτε με τις διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ, ούτε με τις διαθέσεις της Νέας Δημοκρατίας».

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έκανε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση. «Η απειλή Λοβέρδου, για “μακελειό” στη χώρα, στρέφεται ευθέως εναντίον της Δικαιοσύνης, αλλά και ολόκληρης της Κοινωνίας. Δεν ξέρουμε αν τα κίνητρά του είναι ψηφοθηρικά ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα, όμως, τέτοιες απειλές, σε μια στιγμή που ο λαός υποφέρει εξαιτίας της πολιτικής τους, ξεπερνούν τα όρια της ανευθυνότητας. Είναι εκβιαστικές, και επικίνδυνες».

Της δήλωσης Λοβέδρου υπεραμύνθηκε, αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό για την ενέργεια Πεπόνη, έκανε λόγο για παίγνια κατά της χώρας και διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος: «Θα είμαστε ακόμη σκληρότεροι και αυτό δεν συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

«Ο κ. Λοβέρδος, σοβαρός πολιτικός, συνταγματολόγος, έχω την αίσθηση ότι άφησε τον παρορμητισμό του να νικήσει τη λογική του. Αυτά τα κρεσέντο νομίζω βλάπτουν σοβαρά την ομαλή πορεία της χώρας», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Επικίνδυνη για τη χώρα χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου την υπόθεση και μιλώντας στο ρ/σ Βήμα άφησε αιχμές για τη στάση των οικονομικών εισαγγελέων. Οπως είπε, «μετά την αποτυχία από πρόσφατες πομπώδεις καταγγελίες, οι οποίες αποδείχθηκαν τελείως άδειες και κενές, υπήρξε μία δεύτερη κίνηση, η οποία είναι απολύτως επικίνδυνη για τη χώρα».

«Τα στοιχεία αυτά», πρόσθεσε, «έχουν επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και, με βάση αυτά, γίνεται η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική διαπραγμάτευση που έκανε ποτέ η χώρα. Αμφισβήτηση αυτών των στοιχείων τινάζει στον αέρα όλη τη συζήτηση, που γίνεται τώρα».

Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ακόμη ότι για να καταλήξουν οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης σε αυτό συμπέρασμα «δεν έκαναν τον κόπο να καλέσουν ως μάρτυρα ούτε τον πρόεδρο της Eurostat».

Από την πλευρά της, η κ. Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος της ΕΛ.ΣΤΑΤ, υποστήριξε ότι υπεύθυνοι για «την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος» είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Ηλίας Πλασκοβίτης. «Η όλη κατάσταση ήταν γνωστή όχι μόνο στο κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και στον κ. Πλασκοβίτη, το γενικό γραμματέα του υπουργείου. Τους είχαμε ενημερώσει. Ο κ. Πλασκοβίτης ήξερε τα πάντα. Δεν πρέπει να τον αφήνουμε απ έξω. Είναι κι αυτός πολύ υπεύθυνος», ισχυρίστηκε η κ. Γεωργαντά σε δηλώσεις της στον Βήμα FM.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ανέφερε ότι θα εισηγηθεί ώστε ο ΛΑΟΣ να ψηφίσει υπέρ της διερεύνησης. «Η γνώμη μου», είπε, «είναι ότι δεν πρέπει να μένει καμία σκιά για κανέναν. Και άρα πρέπει η Βουλή να δώσει την εντολή για πλήρη διαλεύκανση αυτής της υποθέσεως, όποιον και αν αγγίζει η ενδεχόμενη κατηγορία».

«Θα ψηφίσω υπέρ της παραπομπής», δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος και πρόσθεσε πως «ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος διαχειρίζεται την οικονομία μιας χώρας όταν αυτή πτωχεύει, χρεοκοπεί και ο λαός δεν ξέρει τίποτα, πρέπει να κάτσει στο σκαμνί και να αποδειχθεί η αλήθεια».

Tην άμεση περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, ζητεί τέλος ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Αφού υπενθυμίζει ότι στις 29-9-2011 ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Αδαμόπουλος είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε σχέση «με τη διάπραξη σοβαροτάτων αξιοποίνων πράξεων που αφορούν την αλλοίωση των στοιχείων» από την ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο ΔΣΑ ζητεί από τις δικαστικές αρχές την άμεση και επείγουσα διερεύνηση της υποθέσεως και επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές του, καλώντας ταυτόχρονα «όλους τους βουλευτές, ανεξαρτήτως κομματικών σχηματισμών, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουν ό,τι το Σύνταγμα και οι νόμοι επιβάλλουν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή