Να καταθέσει για την υπόθεση του ελλείμματος ζητεί ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

Πολιτική αντιπαράθεση για το αίτημα διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 17:30
UPD:22:24

Υπόμνημα με το οποίο ζητά πρώτα να καταθέσει εκείνος και οι μάρτυρες που προτείνει και στη συνέχεια να αποφασίσουν οι εισαγγελικές αρχές για την τύχη της προκαταρκτικής έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη σχετικά με το έλλειμμα του 2009 κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη.

A- A A+

Υπόμνημα με το οποίο ζητά να καταθέσει πρώτα εκείνος και οι μάρτυρες που προτείνει και στη συνέχεια να αποφασίσουν οι εισαγγελικές αρχές για την τύχη της προκαταρκτικής έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη σχετικά με το έλλειμμα του 2009 κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη. Παράλληλα, απορρίπτει τις καταγγελίες περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος, επισημαίνοντας πως ο υπολογισμός των στοιχείων που αφορούν το έλλειμμα του 2009 είναι ελεγμένος από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου.

Το φάκελο της υπόθεσης των καταγγελιών για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος έστειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, ζητώντας να διαβιβαστεί στη Βουλή ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ευθυνών του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του τέως υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Τώρα, ο κ. Παντελής καλείται να αποφασίσει εάν θα τον διαβιβάσει ή όχι στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Γεωργίου περίμενε να τον καλέσει ο κ. Πεπόνης να καταθέσει ως ύποπτος, καθώς είχε λάβει σχετική προθεσμία και είχε ακολουθήσει σχετική συνεννόηση με τους δικηγόρους του. Όμως, αντί για αυτό ο οικονομικός εισαγγελέας διαβίβασε την υπόθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποσταλεί στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ έχει εξαρχής απορρίψει ως εντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες που δέχεται από μέλη του Δ.Σ. της Αρχής περί ηθελημένου «φουσκώματος» του ελλείμματος του 2009.

Στο υπόμνημά του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σημειώνει ακόμη πως «όταν η αρμόδια κατά το ενωσιακό δίκαιο Αρχή (η Eurostat) έχει αποφανθεί για την ορθότητα του υπολογισμού του ελλείμματος, η προκαταρκτική εξέταση είναι δύσκολο να την παρακάμπτει χωρίς τουλάχιστον εξιδιασμένη αιτιολογία». Ακόμη, αναφέρει ότι από 17.12.2011 έχει καταθέσει στην Εισαγγελία 74 φακέλους, της τάξεως των 500 σελίδων ο καθένας. Οι φάκελοι αυτοί περιέχουν όλο το υλικό βάσει του οποίου υπολογίστηκε από την ΕΛΣΤΑΤ και επαληθεύθηκε από την Eurostat το έλλειμμα του 2009.

Συνεχίζονται οι πολιτικές αναταράξεις

Το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπονή να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 εξακολουθεί να προκαλεί πολιτικές αναταράξεις.

Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε το αιχμηρό σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου για την ενέργεια αυτήν του οικονομικού εισαγγελέα. «Όποιος επιχειρήσει να πειράξει τον κ. Παπανδρέου, θα μετατρέψει τη χώρα, σε μια χώρα όπου θα υπάρξει μακελειό», παρατήρησε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Mega και στο ίδιο ύφος πρόσθεσε: «Όποιος επιχειρήσει πολιτικά να τον προσβάλει με διάφορα θέματα που αφορούν την πολιτική του, τις επιλογές του, τα ποινικά, η χώρα θα αλλάξει πορεία. Από εκεί που πηγαίνει στο να μη γονατίσει θα γίνει μακελειό».

Κατά τον κ. Λοβέρδο, «ο εισαγγελικός λειτουργός όφειλε, όταν υπάρχει σε μια καταγγελία ενός πολίτη και ακούγεται το όνομα κάποιου που είναι υπουργός, να σταματάει επί τόπου, απαγορεύεται να κάνει αξιολόγηση γιατί αν κάνει αξιολόγηση παραβιάζει το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία και αποστέλλει το φάκελο στη Βουλή, η οποία θα κρίνει».

«Η δήλωση του κ. Λοβέρδου μπορεί να θεωρηθεί απρεπής. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν ανεξάρτητα από τις διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού κόμματος», σχολίασε για τη δήλωση του Λοβέρδου ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.

«Οι οικονομικοί εισαγγελείς -θεσμός που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- ανεξάρτητα, και με βάση τις καταγγελίες μελών του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ., θεώρησαν ότι υπάρχει ένα θέμα το οποίο πρέπει να διερευνηθεί. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Radio 9, επισημαίνοντας πως «αυτή η εξέλιξη δεν σχετίζεται ούτε με τις διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ, ούτε με τις διαθέσεις της Νέας Δημοκρατίας».

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έκανε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση. «Η απειλή Λοβέρδου, για “μακελειό” στη χώρα, στρέφεται ευθέως εναντίον της Δικαιοσύνης, αλλά και ολόκληρης της Κοινωνίας. Δεν ξέρουμε αν τα κίνητρά του είναι ψηφοθηρικά ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα, όμως, τέτοιες απειλές, σε μια στιγμή που ο λαός υποφέρει εξαιτίας της πολιτικής τους, ξεπερνούν τα όρια της ανευθυνότητας. Είναι εκβιαστικές, και επικίνδυνες».

Ο Γ. Καρατζαφέρης για τις δηλώσεις Λοβέρδου και την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

Ο Γ. Καρατζαφέρης για τις δηλώσεις Λοβέρδου και την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

Απαντώντας στις αιχμές των εκπροσώπων της ΝΔ, ο κ. Λοβέρδος υπεραμύνθηκε των χθεσινών του δηλώσεων, σημειώνοντας ότι δεν μετατοπίζεται «ούτε κατ’ ελάχιστο» από αυτές.

«Υποστήριξα και συνεχίζω να υποστηρίζω αμετακίνητα ότι κάθε απόπειρα να γίνει πολιτική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου θέματος εναντίον του κ. Παπανδρέου, παράγει μετά απολύτου βεβαιότητος ανωμαλία», επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η χώρα δεν χρειάζεται άλλες πολιτικές βεντέτες», αλλά «προσήλωση στη κοινή προσπάθεια να μην γονατίσει».

«Όλα τα άλλα συνιστούν απώλεια προσφάτου μνήμης που είναι κακή σύμβουλος σε όσους στρατεύονται στο αγώνα για τη στήριξη της χώρας», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος ήταν κατά της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία για την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή και της Ν.Δ..

Υποστήριξε επίσης ότι οι εισαγγελείς εφάρμοσαν το Σύνταγμα και το νόμο «στέλνοντας αμελλητί την υπόθεση στη Βουλή και αποφεύγοντας όπως όφειλαν την οποιαδήποτε αξιολόγηση για πράξεις μελών της κυβέρνησης».

Της δήλωσης Λοβέδρου υπεραμύνθηκε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό για την ενέργεια Πεπόνη, έκανε λόγο για παίγνια κατά της χώρας και διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος: «Θα είμαστε ακόμη σκληρότεροι και αυτό δεν συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

«Ο κ. Λοβέρδος, σοβαρός πολιτικός, συνταγματολόγος, έχω την αίσθηση ότι άφησε τον παρορμητισμό του να νικήσει τη λογική του. Αυτά τα κρεσέντο νομίζω βλάπτουν σοβαρά την ομαλή πορεία της χώρας», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Σε ό,τι αφορά το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα για αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης όλων των λαθών, όπως ανέφερε: «Είναι απαραίτητο να ψάξουμε να βρούμε όλα τα λάθη -ηθελημένα ή μη- που έγιναν όλη αυτή την "καυτή" περίοδο. Από την είσοδό μας στην ΟΝΕ, από την πορεία του Καραμανλή, την πορεία του Παπανδρέου, και να τα απομονώσουμε, για να μην τα έχουμε αύριο ως "μπούσουλα" στην πορεία της χώρας».

Επικίνδυνη για τη χώρα χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου την υπόθεση και μιλώντας στο ρ/σ Βήμα άφησε αιχμές για τη στάση των οικονομικών εισαγγελέων. Οπως είπε, «μετά την αποτυχία από πρόσφατες πομπώδεις καταγγελίες, οι οποίες αποδείχθηκαν τελείως άδειες και κενές, υπήρξε μία δεύτερη κίνηση, η οποία είναι απολύτως επικίνδυνη για τη χώρα».

«Τα στοιχεία αυτά», πρόσθεσε, «έχουν επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και, με βάση αυτά, γίνεται η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική διαπραγμάτευση που έκανε ποτέ η χώρα. Αμφισβήτηση αυτών των στοιχείων τινάζει στον αέρα όλη τη συζήτηση, που γίνεται τώρα».

Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ακόμη ότι για να καταλήξουν οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης σε αυτό συμπέρασμα «δεν έκαναν τον κόπο να καλέσουν ως μάρτυρα ούτε τον πρόεδρο της Eurostat».

Στο θέμα παρενέβη και ο Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος τόνισε ότι το αίτημα για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων παράγει αποτελέσματα «που δεν συμβάλουν ούτε στην ανάδειξη της αλήθειας, ούτε και στην ικανοποίηση των προτεραιοτήτων που απαντούν στις ανάγκες της χώρας».

«Πρόκειται περί επικίνδυνης συμπεριφοράς ή περί μιας καλά οργανωμένης παρέμβασης στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας;» διερωτήθηκε ο κ. Καρχιμάκης.

«Η αλήθεια είναι ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της χρέος μεγαλύτερο των 320 δις ευρώ, υπερδιπλάσιο αυτού που παρέλαβε και έλλειμμα που έφτανε το 16 % του ΑΕΠ, περίπου 36 δις ευρώ. Μάλιστα, η εικόνα του προβλήματος ολοκληρώθηκε πολύ αργότερα από την σύναψη της δανειακής σύμβασης, τον Νοέμβριο του 2010. Αυτή είναι η αλήθεια», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η κ. Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος της ΕΛ.ΣΤΑΤ, υποστήριξε ότι υπεύθυνοι για «την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος» είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Ηλίας Πλασκοβίτης. «Η όλη κατάσταση ήταν γνωστή όχι μόνο στο κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και στον κ. Πλασκοβίτη, το γενικό γραμματέα του υπουργείου. Τους είχαμε ενημερώσει. Ο κ. Πλασκοβίτης ήξερε τα πάντα. Δεν πρέπει να τον αφήνουμε απ έξω. Είναι κι αυτός πολύ υπεύθυνος», ισχυρίστηκε η κ. Γεωργαντά σε δηλώσεις της στον Βήμα FM.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ανέφερε ότι θα εισηγηθεί ώστε ο ΛΑΟΣ να ψηφίσει υπέρ της διερεύνησης. «Η γνώμη μου», είπε, «είναι ότι δεν πρέπει να μένει καμία σκιά για κανέναν. Και άρα πρέπει η Βουλή να δώσει την εντολή για πλήρη διαλεύκανση αυτής της υποθέσεως, όποιον και αν αγγίζει η ενδεχόμενη κατηγορία».

«Θα ψηφίσω υπέρ της παραπομπής», δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος και πρόσθεσε πως «ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος διαχειρίζεται την οικονομία μιας χώρας όταν αυτή πτωχεύει, χρεοκοπεί και ο λαός δεν ξέρει τίποτα, πρέπει να κάτσει στο σκαμνί και να αποδειχθεί η αλήθεια».

Tην άμεση περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, ζητεί τέλος ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Αφού υπενθυμίζει ότι στις 29-9-2011 ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Αδαμόπουλος είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε σχέση «με τη διάπραξη σοβαροτάτων αξιοποίνων πράξεων που αφορούν την αλλοίωση των στοιχείων» από την ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο ΔΣΑ ζητεί από τις δικαστικές αρχές την άμεση και επείγουσα διερεύνηση της υποθέσεως και επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές του, καλώντας ταυτόχρονα «όλους τους βουλευτές, ανεξαρτήτως κομματικών σχηματισμών, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουν ό,τι το Σύνταγμα και οι νόμοι επιβάλλουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή