Γαλλία-Βρετανία-Γερμανία: Σκληρά μέτρα έως ότου το Ιράν προσέλθει στις διαπραγματεύσεις

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 20:43

«Η πόρτα είναι ανοιχτή για το Ιράν για σοβαρές και σημαντικές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του» τονίζουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί (αριστερά), η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ (μέσον) και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον (δεξιά).

A- A A+

Πρόθυμες να διαπραγματευτούν με την Τεχεράνη εφόσον είναι έτοιμη «να συζητήσει σοβαρά» για το πυρηνικό πρόγραμμά της δηλώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, λίγες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.

«Καλούμε την ηγεσία του Ιράν να διακόψει άμεσα τις πυρηνικές δραστηριότητές της και να συμμορφωθεί πλήρως με τις διεθνείς υποχρεώσεις της ... Η πόρτα είναι ανοιχτή για το Ιράν για σοβαρές και σημαντικές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του» τονίζουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Παρίσι.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν πως το Ιράν συνεχίζει να αψηφά τις διεθνείς υποχρεώσεις του και «απειλεί με βία την περιοχή». «Μέχρις ότου το Ιράν προσέλθει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) θα εφαρμόζουμε ενωμένοι σκληρά μέτρα για να υπονομεύσουμε την ικανότητα του καθεστώτος να χρηματοδοτεί το πυρηνικό πρόγραμμά του» προσθέτουν.

Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η Τεχεράνη πάντως χαρακτήρισε «άδικες» και «καταδικασμένες να αποτύχουν» τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η απειλή, η πίεση και οι άδικες πιέσεις (...) είναι καταδικασμένες να αποτύχουν» και «δεν θα εμποδίσουν το Ιράν να ασκήσει τα θεμελιώδη δικαιώματά του» όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι μακροπρόθεσμες ανάγκες του κόσμου είναι τέτοιες που δεν γίνεται να επιβληθούν κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Αναβολή εφαρμογής του εμπάργκο μετά και από ελληνικές πιέσεις

Σημειώνεται πως βάσει της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το εμπάργκο τίθεται σε άμεση ισχύ όσον αφορά τα νέα συμβόλαια αγοράς πετρελαίου, ενώ να προϋφιστάμενα θα τηρηθούν μέχρι την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναβολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι την 1η Ιουλίου για προϋφιστάμενα συμβόλαια οφείλεται σε πιέσεις της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη αυτή τη στιγμή και δικαίως μας ζητούν να τους βοηθήσουμε να βρουν μια λύση», επισήμανε νωρίτερα διπλωματική πηγή στο Reuters.

Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν ρήτρα αναθεώρησης, βάσει της οποίας τα εν λόγω μέτρα θα επαναξιολογηθούν μέχρι την 1η Μαΐου.

Το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα του κόσμου σε αποθέματα φυσικού αερίου και η τέταρτη όσον αφορά το πετρέλαιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή