Αντ. Σαμαράς: Εκλογές όχι μετά τις 8 Απριλίου

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012 19:22
UPD:19:30

Τη γνωστή του θέση για διεξαγωγή εκλογών αμέσως μόλις κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και πάντως όχι μετά τις 8 Απριλίου επανέλαβε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

A- A A+

Τη γνωστή του θέση για διεξαγωγή εκλογών αμέσως μόλις κλείσει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και πάντως όχι μετά τις 8 Απριλίου επανέλαβε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν βρίσκεται απλώς σε ύφεση αλλά σε οικονομικό κραχ και χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που θα τη βγάλει από την κρίση, η οποία απειλεί το ευρώ και την παγκόσμια οικονομία.

Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους, το PSI, εκτιμώντας ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία το αργότερο έως τις 5 Μαρτίου. «Αμέσως μόλις κλείσει η νέα δανειακή σύμβαση και κριθεί και πάλι βιώσιμο το σύνολο του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές» δήλωσε.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε και πάλι αλλαγή του μείγματος πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα ώστε να μην επιδεινωθεί η οικονομική κρίση στη χώρα: «Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μεγάλη ύφεση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Δεν πρόκειται πλέον για μια κυκλική ύφεση. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου μακροχρόνια κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη». «Αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό, όχι μόνο δεν θα βγούμε από τη κρίση, αλλά θα μπούμε βαθύτερα σε αυτήν» πρόσθεσε.

Επανέλαβε πως πρέπει άμεσα να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να επιταχυνθεί η μείωση του ελλείμματος και η ανάκαμψη, όπως ανέφερε.

Συμπλήρωσε πως το πρόβλημα με την πολιτική που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε αντάλλαγμα των δανείων διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι ότι αγνοεί τον παράγοντα της ανάκαμψης: «Μπήκαμε σε ένα φαύλο κύκλο, όπου οι συνεχείς φορολογικές αυξήσεις και περικοπές μισθών οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, η οποία με τη σειρά της παράγει μεγαλύτερα ελλείμματα και αυτά με τη σειρά τους καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για νέα μέτρα λιτότητας. Πρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο αυτό».

Όσον αφορά την κυβέρνηση Παπαδήμου, ο αρχηγός της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές της να υπάρξει συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης, να εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να παταχθεί η χρόνια φοροδιαφυγή και γραφειοκρατία: «Στηρίζουμε απόλυτα τα στοχευμένα μέτρα για περιορισμό των στρεβλώσεων και των δυσκαμψιών στην αγορά προϊόντων, εργασίας και ούτω καθεξής. Αλλά παράλληλα επιμένουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν μέτρα καταπολέμησης της ύφεσης στην Ελλάδα. Ειδάλλως, ό,τι άλλο κάνουμε θα είναι μάταιο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή