Συγκίνηση για το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 11:24
UPD:28/11/2012 12:25

Συγκίνηση προκαλεί ο θάνατος του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου σε τροχαίο χθες το βράδυ στη Δραπετσώνα, όπου βρισκόταν για γύρισμα ταινίας του.

A- A A+

Συγκίνηση προκαλεί ο θάνατος του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου σε τροχαίο χθες το βράδυ στη Δραπετσώνα, όπου βρισκόταν για γύρισμα ταινίας του http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2126779 .

Τη βαθύτατη θλίψη του εκφράζει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και αναφέρει ότι «με την πρωτοπόρα ματιά του άνοιξε νέους δρόμους και αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου».

«Στις ταινίες του», συμπληρώνει, «αποτύπωσε το δράμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας και συνέβαλε στην βαθύτερη κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας». Ο πρωθυπουργός τονίζει ακόμη ότι «η χώρα σε μια δύσκολη στιγμή, χάνει έναν μεγάλο δημιουργό της» και καταλήγει ότι «το έργο που αφήνει ως παρακαταθήκη θα αποτελεί πάντα ένα πολύτιμο κεφάλαιο στην πολιτιστική μας ιστορία».

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει πως «ένας μεγάλος δημιουργός, ένας μεγάλος Έλληνας, έφυγε από κοντά μας» και συνεχίζει: «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, με το έργο του παρακολούθησε βήμα - βήμα και σε βάθος την ανθρώπινη πορεία και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ανέδειξε την κοινωνική πραγματικότητα με μοναδικό τρόπο. Και μαζί, διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον Ελληνικό κινηματογράφο, έθεσε νέους κανόνες, σήκωσε ψηλά το μέτρο των απαιτήσεών μας».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι «με τις αναζητήσεις του, για τον άνθρωπο και την τέχνη, μέσα από το "μάτι της κινηματογραφικής μηχανής", έσπασε τα όρια του μικρόκοσμού μας και κατέκτησε την προσοχή και τον σεβασμό σε ολόκληρο τον κόσμο» και καταλήγει: «Η τραγική απώλειά του μας γέμισε όλους θλίψη».

«Ο κόσμος της Έβδομης Τέχνης και του σύγχρονου κινηματογράφου έγινε φτωχότερος και έχασε ένα σπουδαίο δημιουργό», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως «μέσα από τις ταινίες του, ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης ανήκει σε εκείνους που κράτησαν το όνομα της Πατρίδας μας ψηλά και μετέφεραν σε όλη την υφήλιο τον Πολιτισμό της».

«Η Ελλάδα έχασε, έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της στο εξωτερικό. Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, τέτοιες απώλειες κάνουν πιο πυκνή την "ομίχλη" που έχει πλημμυρίσει τη ζωή μας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τη θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου για τον τραγικό και αναπάντεχο χαμό του εξέφρασε και η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι «το έργο του έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στην ιστορία του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου».

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζει ότι «η τέχνη και ο πολιτισμός έχασαν μία μεγάλη μορφή».

«Ο κινηματογράφος έχασε την ποιητική ματιά και την πραγματική αφήγηση. Η χώρα έχασε έναν από τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς της σε διεθνές επίπεδο. Με την ''Αναπαράσταση'' έδωσε ώθηση στο νέο ελληνικό κινηματογράφο. Με τον ''Θίασο'' και τις ''Μέρες του 36'' αφηγήθηκε τη νεότερη ιστορία του τόπου. Στις επόμενες ταινίες του όχι μόνο αποτύπωσε το παρόν της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών, αλλά έδωσε και εικόνες από το μέλλον», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Μου έκανε την τιμή να τον συναντήσω από κοντά και να μου διατυπώσει τις αγωνίες και τις προτάσεις του για το πάθος του, την τέχνη και τον κινηματογράφο. ''Αν κάνω ένα βήμα, είμαι αλλού'' λέει ένας χαρακτήρας του στο ''Μετέωρο βήμα του πελαργού''. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μπορεί να είναι πια αλλού, αλλά πήγε πολλά βήματα μπροστά τον πολιτισμό σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε πολίτης του κόσμου, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου κινηματογράφου και πρωτίστως πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ακόμη ότι «το έργο του συνιστά ένα μείζον ποιητικό αφήγημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, στο κέντρο της οποίας ο Αγγελόπουλος τοποθετεί τον άνθρωπο ως αυτόπτη μάρτυρα και πρωταγωνιστή».

«Το ελληνικό, ουμανιστικό σύμπαν του σπουδαίου αυτού κινηματογραφιστή υπέδειξε, μέσα από την γλώσσα των εικόνων, μια διαφορετική ανάγνωση της ελληνικότητας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, αναφέρει ότι «ένας απ' τους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης και κορυφαίος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού χάθηκε απρόσμενα χθες βράδυ».

Ο κ. Γερουλάνος τονίζει ότι το σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ομοτέχνους του σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και για κάθε άνθρωπο που αναζητεί στην Τέχνη ερεθίσματα για να σκεφτεί και να νιώσει.

«Μπορεί να μην πρόλαβε να ολοκληρώσει την τελευταία ταινία της ζωής του, την ''Αλλη θάλασσα'', αλλά ο Αγγελόπουλος μας ταξίδεψε ίσως όσο κανένας άλλος Έλληνας σκηνοθέτης με το έργο του. Του οφείλουμε όλοι μας ένα τεράστιο ''ευχαριστώ''. Στην περίπτωσή του, η λέξη ''αναντικατάστατος'' αποκτά πραγματικό περιεχόμενο», καταλήγει ο υπουργός Πολιτισμού.

Τη λύπη του για τον θάνατο του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου εξέφρασε και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

«Ένας μεγάλος άνθρωπος της Έβδομης Τέχνης, πρωτοπόρος του ποιοτικού κινηματογράφου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή. Ο αδόκητος θάνατός του συγκλονίζει τον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο. Το ''μετέωρο βήμα του Πλούτωνα'' στη μέση της οδού, μας πήρε έναν άνθρωπο που μας είχε συγκλονίσει, συγκινήσει και προβληματίσει βαθειά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Θόδωρου Αγγελόπουλου εξέφρασε και η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

«Από χθες το βράδυ η Ελλάδα έγινε πιο φτωχή μετά τον ανεπάντεχο θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Ενός διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού που με το έργο του τίμησε την πατρίδα μας στα πέρατα του κόσμου», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Δημιουργικός και πρωτοπόρος έφτιαξε σχολή σκέψης για το σύγχρονο κινηματογράφο. Ποιητής των κινηματογραφικών εικόνων και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και κοινωνικής πραγματικότητας, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε χωρίς αμφιβολία, ο Έλληνας σκηνοθέτης με τη μεγαλύτερη διεθνή αποδοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ το έργο του αποτελεί αντικείμενο μελετών και αφιερωμάτων».

«Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του μέγιστου σκηνοθέτη, του παγκόσμιου κινηματογραφιστή, του γνήσιου δημοκράτη, που περπάτησε συνεπής πάντα τους δρόμους της αριστεράς, μας γεμίζει θλίψη, οδύνη. Η Ελλάδα πενθεί.Στεκόμαστε όλοι δίπλα στους οικείους του», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του σκηνοθέτη και «ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για όσα ανεκτίμητα μας προσέφερε» εξέφρασε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

«Ένας μεγάλος Έλληνας ο ''Μεγαλέξανδρος'' της Ελληνικής κινηματογραφίας, μία φωτεινή προσωπικότητα της 7ης τέχνης, έφυγε από κοντά μας. Τα αριστουργηματικά έργα του είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη που μας αφήνει. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος πέρασε την ''Αλλη θάλασσα'' και έμεινε στην ιστορία για την προσωπικότητα, το ταλέντο και τα οράματά του», ανέφερε ο κ. Σγουρός.

Τη βαθιά θλίψη της κυπριακής Βουλής για το θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, εκφράζει με γραπτή δήλωση του ο πρόεδρος του σώματος Γιαννάκης Ομήρου.

«Η απώλεια για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο είναι τεράστια και δυσαναπλήρωτη», αναφέρει ο κ. Ομήρου σημειώνοντας πως «η καλλιτεχνική δημιουργία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου αναγνωρίστηκε και καταξιώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και οι ταινίες του αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της παγκόσμιας δημιουργίας της έβδομης τέχνης».

«Τιμούμε τον σκηνοθέτη, τον εργάτη του πολιτισμού, τον φωτισμένο καλλιτέχνη Θεόδωρο Αγγελόπουλο η προσφορά του οποίου θα αποτελεί παντοτινά πολύτιμη παρακαταθήκη στην τέχνη και τον πολιτισμό», προσθέτει ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής.

Βαθιά θλίψη για θάνατο του σκηνοθέτη εκφράζουν επίσης με ανακοινώσεις τους το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ.

«Υποκλινόμαστε στο Θόδωρο της καρδιάς μας»

Τη συντριβή των Κινηματογραφιστών για την τραγική απώλεια του επίτιμου προέδρου της Θόδωρου Αγγελόπουλου εκφράζει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ…

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζοντας την συντριβή των Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την τραγική απώλεια του επίτιμου προέδρου της Θόδωρου Αγγελόπουλου:

Έβρεχε γλυκά εχθές το βράδυ

όπως τότε

που μας συμφιλίωνες με το δάκρυ μας

που μας φανέρωνες τα Κύθηρα

που μας δώριζες την Ελλάδα

που μας χάιδευες το παιδί μέσα μας…

Και σαν διάλεξες να φύγεις

πρόλαβες και

μας πέρασες στην άλλη θάλασσα:

στην αξιοπρέπεια και στο όνειρο.

Έβγαινες απ’ το όνειρο, καθώς μπαίναμε στο όνειρο

έτσι ενώθηκε η ζωή μας και θα ’ναι δύσκολο πολύ να ξαναχωρίσει…

Υποκλινόμαστε στο Θόδωρο της καρδιάς μας...»

Προτεινόμενα για εσάς