ΗΠΑ: Η ανισότητα στο επίκεντρο της ομιλίας για την Κατάσταση του Έθνους

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 12:15

Υψηλότερους φόρους για τους εκατομμυριούχους και ισχυρότερο έλεγχο στη Wall Street πρότεινε ο Μπαράκ Ομπάμα, εξαπολύοντας επίθεση στις οικονομικές ανισότητες στις ΗΠΑ, στην τελευταία του ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

A- A A+

Υψηλότερους φόρους για τους εκατομμυριούχους και ισχυρότερο έλεγχο στη Wall Street πρότεινε ο Μπαράκ Ομπάμα, εξαπολύοντας επίθεση στις οικονομικές ανισότητες στις ΗΠΑ, στην τελευταία του ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να αναδείξει τον εαυτό του ως προστάτη της μεσαίας τάξης, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τα προβλήματα της χώρας στις τράπεζες και ένα Κογκρέσο που ο ίδιος χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας.

«Μπορούμε είτε να συμβιβαστούμε με μια χώρα όπου όλο και μικρότερος αριθμός ανθρώπων τα πάει πολύ καλά, ενώ ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός Αμερικανών ίσα που τα καταφέρνει. Ή μπορούμε να ανακτήσουμε μια οικονομία όπου όλοι έχουν μια δίκαιη ευκαιρία και όλοι παίζουν σύμφωνα με τους ίδιους όρους», όπως είπε.

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι αξίες των Δημοκρατικών ή οι αξίες των Ρεπουμπλικάνων, αλλά οι αμερικανικές αξίες. Πρέπει να τις διεκδικήσουμε εκ νέου», πρόσθεσε.

Η λέξη «φόρος» αναφέρθηκε 34 φορές στη διάρκεια της ομιλίας του και «δουλειές» 32, δίνοντας έτσι έμφαση στα δύο κεντρικά ζητήματα των φετινών προεδρικών εκλογών, τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται στο 8,5%.

«Η Ουάσινγκτον πρέπει να σταματήσει να επιχορηγεί εκατομμυριούχους», δήλωσε ο Ομπάμα, προτείνοντας την επιβολή ελάχιστου φόρου 30% σε όσους έχουν εισόδημα τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια. Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ειδική επιτροπής οικονομικού εγκλήματος.

Παράλληλα, πρότεινε το ήμισυ της εξοικονόμησης των χρημάτων από το τέλος της πολεμικής εμπλοκής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν να διοχετευτούν σε έργα υποδομής της χώρας και το άλλο ήμισυ στην αποπληρωμή του αμερικανικού χρέους..

Αναφερόμενος στο Ιράν τέλος, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι μια «ειρηνική» απόφαση στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος είναι «ακόμη εφικτή» αλλά οι ΗΠΑ κρατούν «όλες τις επιλογές» στο τραπέζι.

«Για να μην υπάρχει αμφιβολία: η Αμερική είναι αποφασισμένη να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και κρατώ όλες τις επιλογές στο τραπέζι για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ωστόσο μια ειρηνική απόφαση στο θέμα αυτό είναι ακόμη εφικτή», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, το Ιράν είναι «πιο απομονωμένο από ποτέ» και η πίεση στο καθεστώς «δεν να μειωθεί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή