Σύσκεψη με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση έχει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ στις 8 μμ θα δεχθεί τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.
Η σύσκεψη στο Μαξίμου άρχισε λίγο μετά τις 15.00 και σε αυτή συμμετέχουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Τάσος Γιαννίτσης, Δημήτρης Ρέππας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μάκης Βορίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Παπουτσής και ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Ζαννιάς.
Εξάλλου, το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς ο κ. Παπαδήμος φέρεται ενοχλημένος για την καταψήφιση του άρθρου 29 του πολυνομοσχεδίου.
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό. «Αυτή τη στιγμή, πάνω στο τραπέζι δεν υπάρχει ανασχηματισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «απόλυτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης είναι η συμφωνία για το PSI.
Στην τελική ευθεία οι συνομιλίες για PSI
Στο μεταξύ, η διαπραγματευτική ομάδα των πιστωτών, αποτελούμενη από τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα και το στέλεχος της BNP Paribas Ζαν Λεμιέρ, επιστρέφει στην Αθήνα, με τις τελικές θέσεις της πλειοψηφίας των πιστωτών με τους οποίους είχαν την Τετάρτη σύσκεψη στο Παρίσι.
Μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το PSI ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του IIF ζήτησε χθες να τιμήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για το ελληνικό PSI τη συμφωνία του Οκτωβρίου, παραδεχόμενος όμως ότι ακόμα υπάρχει διαφορά στο επιτόκιο.
Oπως αναφέρει η «Ν» με βάση όλες τις πληροφορίες και τις αντιδράσεις των τραπεζών το επίπεδο συμφωνίας στα επιτόκια των νέων ομολόγων, τοποθετείται πλέον μεταξύ του 3,5% και 3,8%, σε μέσα επίπεδα, αλλά με κλιμάκωση ανάλογα με τη διάρκεια των νέων τίτλων και την ωρίμανση των τίτλων που αντικαθίστανται.
Την εκτίμησή της ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI βρίσκονται σε «καλό δρόμο» εξέφρασε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
«(Οι συζητήσεις) βρίσκονται σε αρκετά καλό δρόμο. Στη βάση αυτή θα συνταχθεί η δεύτερη δανειοδοτική σύμβαση, στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να προσδιορίσει ξανά τις πρόσθετες υποχρεώσεις της», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.
Ολι Ρεν: Ισως χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα
Ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία για το PSI εντός των επόμενων ημερών, ενώ θεωρεί πως ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας.
Θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα από το δημόσιο για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, αν οι ιδιώτες πιστωτές συμφωνήσουν να αναλάβουν ένα μέρος των απωλειών, είπε ο Ρεν από το Νταβός της Ελβετίας.
Σύμφωνα με την αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπο της Ε.Ε., οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί θα χρειαστεί να καλύψουν τη διαφορά αυτή, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους κοντά στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το PSI, ο Όλι Ρεν είπε ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα». «Θα περίμενα μια κατάληξη (των διαπραγματεύσεων) τις επόμενες ημέρες, κατά προτίμηση εντός του Ιανουαρίου, όχι το Φεβρουάριο», πρόσθεσε.
Το θέμα της μεγαλύτερης συμμετοχής του δημόσιου τομέα στη διάσωση της Ελλάδας ήγειρε χθες και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. «Εάν το επίπεδο του ελληνικού χρέους δεν αναδιαρθρωθεί επαρκώς» από τους ιδιώτες επενδυτές, «οι δημόσιοι επενδυτές οφείλουν να συμμετάσχουν επίσης στην προσπάθεια», είπε η κ. Λαγκάρντ.
Ανοικτό το ενδεχόμενο Συνόδου των «17» για την Ελλάδα
Σύνοδος της ευρωζώνης για το θέμα της Ελλάδας ενδέχεται να διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Είναι μια πιθανότητα που εξετάζεται», «δεν αποκλείεται», ανέφεραν δύο από τις πηγές αυτές, ενώ όπως διευκρινίστηκε, οι χώρες - μέλη έχουν ειδοποιηθεί γραπτώς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.
Όπως μεταδίδεται, η χωριστή αυτή σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 17 χωρών της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής των «27» που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα (16:00 ως 20:00 ώρα Ελλάδας).