Εν ώρα δημιουργίας έφυγε ο μεγάλος σκηνοθέτης

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 11:54

«Πιστεύω ότι όλοι φτιάχνουμε συνεχώς την ίδια ταινία. Είμαστε καταδικασμένοι να κάνουμε μόνο μία ταινία ή να γράψουμε μόνο ένα βιβλίο ή μόνο ένα ποίημα, σε διάφορες εναλλαγές. Χάρη στην επανάληψη, γίνεται τραγούδι», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ισπανική εφημερίδα «Publico» ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος το 2008.

A- A A+

«Πιστεύω ότι όλοι φτιάχνουμε συνεχώς την ίδια ταινία. Είμαστε καταδικασμένοι να κάνουμε μόνο μία ταινία ή να γράψουμε μόνο ένα βιβλίο ή μόνο ένα ποίημα, σε διάφορες εναλλαγές. Χάρη στην επανάληψη, γίνεται τραγούδι», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην ισπανική εφημερίδα «Publico» ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος το 2008, όταν βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο του Ιδρύματος Circulo de Bellas Artes.

Μια ταινία δημιουργούσε ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, την μοιραία στιγμή που δίκυκλο τον παρέσυρε στην περιοχή της Δραπετσώνας, όπου βρισκόταν για τις ανάγκες των γυρισμάτων της επόμενης δημιουργίας του, με τίτλο «Ή άλλη θάλασσα». Τέλος αναπάντεχο, άδικο, που τον βρήκε ωστόσο σε μια στιγμή που - για ακόμα μια φορά- υπηρετούσε την τέχνη που αγάπησε και τον αγάπησε. Σε αυτή την επόμενη ταινία του, το θέμα που είχε τοποθετήσει στο επίκεντρο του σκηνοθετικού του βλέμματος ήταν η ελληνική κρίση.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα Ill Messaggero το περασμένο καλοκαίρι, και ενώ προετοιμαζόταν για τα γυρίσματα της ταινίας, είχε, χαρακτηριστικά, αναφέρει για την οικονομική κατάσταση και την κρίση στην Ελλάδα: «Η κατάσταση που ζούμε είναι τρομερή. Όλα αυτά για τα οποία είχαμε παλέψει, δεν έγιναν πραγματικότητα. Η οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση της χώρας μου με αφήνει άναυδο, δεν βλέπω διέξοδο. Έζησα τη ναζιστική εισβολή και τη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά στο τέλος αυτής της κρίσης, δεν βλέπω φως. Ολοκληρώθηκε ένας αιώνας, γεμάτος ελπίδες και καταστροφικά συμβάντα και ίσως είναι σωστό να προβληματισθούμε». «Η Ευρώπη», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, «ήταν ένα όνειρο που γκρεμίσθηκε πολύ γρήγορα. Δεν είμαστε μόνοι. Σε σοβαρή οικονομική δυσκολία βρίσκονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και ακόμα και σεις στην Ιταλία, δεν είστε και τόσο καλά. Ίσως, τελικά, χρεοκόπησε η Ευρώπη».

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε επιλέξει για να πρωταγωνιστήσει στην νέα του ταινία τον Ιταλό ηθοποιό Τόνι Σερβίλο, τον οποίο είχε δει και ξεχωρίσει στις ταινίες «Il dino» και «Οι συνέπειες του έρωτα». Θυμίζουμε, πως το «Il divo» παραμένει η μεγαλύτερη επιτυχία του Σερβίλο χάρη στην εκπληκτική ερμηνεία του στον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζούλιο Αντρεότι.

Το αλληγορικό - κατά τα λεγόμενα του παραγωγού της ταινίας «Η Άλλη Θάλασσα», Αμαντέο Παγκάνι- σενάριο, έχει ως κεντρικό χαρακτήρα έναν επιχειρηματία που ασχολείται με την πολιτική, ο οποίος πρέπει να επιβλέψει την φυγάδευση παράνομων μεταναστών από την ΠΓΔΜ και την Αλβανία προς την Ιταλία, με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η κόρη του πρωταγωνιστή -Ειρήνη Στρατηγοπούλου- σχεδιάζει, ανεπιτυχώς, το ανέβασμα της Όπερας της Πεντάρας του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε ένα εργοστάσιο, στο οποίο πολλοί εργάτες έχουν απολυθεί.

Ο Πειραιάς, η Πάτρα και το θέατρο Ρεξ είχαν ανακοινωθεί ως τα κεντρικά σημεία του συνόλου των γυρισμάτων, που ξεκίνησαν στις αρχές της χρονιάς και που - σύμφωνα με τον προγραμματισμό- θα ολοκληρώνονταν στις 19 Φεβρουαρίου.

Στο ιδιαίτερα αξιόλογο cast των ηθοποιών -εκτός από τον Ιταλό Τόνι Σερβίλο και την Ειρήνη Στρατηγοπούλου- συναντούμε, μεταξύ άλλων, τους Χρήστο Λούλη, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Δημήτρη Πιατά, Τζούλια Σουγκλάγκ, Ακύλλα Καραζήση, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Μάνο Βακούση, Ερρίκο Λίτση, Βασίλη Κολοβό, Θόδωρο Κατσαδράμη, Ελένη Γερασιμίδου, Ηλία Λογοθέτη και Aγγελο Aντωνόπουλο.

Συνεργάτες του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο σενάριο ήταν οι συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη και Πέτρος Μάρκαρης, τη διεύθυνση φωτογραφίας είχε αναλάβει ο Ανδρέας Σινάνος, ενώ οι δυο κόρες του σκηνοθέτη, Ελένη και Κατερίνα συμμετείχαν στο κάστινγκ και τα ντεκόρ, αντιστοίχως.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς