Νέος σεισμός 5,2 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Σαντορίνης

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 06:07
UPD:11:48

A- A A+

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.33 τα ξημερώματα και πάλι μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, ένα 24ωρο μετά το σεισμό 5,3 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσαλλονίκης, η δόνηση προερχόταν από απόσταση 247 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά της Αθήνας ενώ το επίκεντρό της εντοπίζεται 46 χιλιόμετρα στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.

Μετά το σεισμό καταγράφηκαν συνεχείς μετασεισμοί, από 2,2 έως 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο σεισμό αποδίδονται δύο περιστατικά με μικροτραυματισμούς, λόγω πανικού.

Στο Τυμπάκι, μια 65χρονη γυναίκα στην προσπάθειά της να βγει από το σπίτι της τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες, όπως επίσης και στο Ακρωτήρι, όπου ένας 34χρονος έπεσε από το κρεβάτι του και χτύπησε ελαφρά.

«Δεν υπάρχει συσχετισμός με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου»

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ανέφερε ότι ο σημερινός και ο χθεσινός σεισμός δεν συσχετίζονται με την όποια δραστηριότητα παρατηρείται στον ηφαιστειακό χώρο της Νέας Καμένης στη Σαντορίνη.

Ο σημερινός σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, δεν ήταν ούτε δίδυμος με τον χθεσινό, είπε ο κ. Μακρόπουλος. Ηταν ενας διαφορετικός σεισμός. Τέτοια φαινόμενα είχαμε και στο παρελθόν στη Δυτική Ελλάδα που εκτονώθηκαν. Ειναι θετικό ότι δεν ήταν μεγάλο το εστιακό τους βάθος, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη Σαντορίνη, ο καθηγητης δήλωσε ότι «υπάρχει μια δραστηριότητα πάνω στη Νέα Καμένη, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2011. Ο ΟΑΣΠ και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα έχουν εγκαταστήσει 21 σεισμογράφους και παρακολουθούν όλα τα δεδομένα. Το φαινόμενο βρίσκεται στην αρχή του κίτρινου, με βάση την επιστημονική κλίμακα πράσινο - κίτρινο- ροζ - κόκκινο.Το παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή. Δεν είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται από τη μία μέρα στην άλλη».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή