ΗΠΑ: Διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ντιμπέιτ οι Ρεπουμπλικανοί

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 13:41
UPD:14:06

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «έβγαλαν τα μαχαίρια» χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, το τελευταίο πριν τις κρίσιμες προκριματικές εκλογές της Φλόριντα στις 31 Ιανουαρίου.

A- A A+

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «έβγαλαν τα μαχαίρια» χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, το τελευταίο πριν τις κρίσιμες προκριματικές εκλογές της Φλόριντα στις 31 Ιανουαρίου.

Η πλέον σφοδρή αντιπαράθεση πραγματοποιήθηκε όταν ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε το Μιτ Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, ότι είναι ο υποψήφιος με την πλέον «αντιμεταναστευτική» στάση. Η μετανάστευση αποτελεί πολύ ευαίσθητο θέμα στη Φλόριντα, μία πολιτεία με πολλούς μετανάστες.

«Η ιδέα ότι είμαι κατά των μεταναστών είναι αποκρουστική», απάντησε ο Μιτ Ρόμνεϊ , υπενθυμίζοντας ότι ο πατέρας του γεννήθηκε στο Μεξικό και ο πεθερός του στην Ουαλία.

«Πιστεύω ότι πρέπει να ζητήσετε συγνώμη», πρόσθεσε, τη στιγμή που ο Νιουτ Γκίνγκριτς περνούσε στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας την τηλεοπτική καμπάνια που έχει εξαπολύσει εναντίον του το στρατόπεδο Ρόμνεϊ.

Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκα ακόμα και για το θέμα του εποικισμού της Σελήνης. Ο Γκίνγκριτς είπε ότι προτίθεται να εγκαταστήσει μόνιμη αποικία στη Σελήνη, αν γίνει πρόεδρος, καθώς το διάστημα είναι ένα ακόμη σημαντικό θέμα για τη Φλόριντα, όπου μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας έχει χαθεί εξαιτίας της μείωσης των διαστημικών προγραμμάτων. Από τη πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ απάντησε: «Εάν είχα ένα στέλεχος που θα μού έλεγε ότι σκοπεύει να δαπανήσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για να ιδρύσει αποικία στη Σελήνη, θα του έλεγα 'Απολύεσαι'. Μπορεί να είναι μία μεγάλη ιδέα, όχι όμως και επιτυχής».

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να πάμε στη Σελήνη. Αλλά θα μπορούσαμε να στείλουμε εκεί κάποιους πολιτικούς», είπε ο Ρον Πολ.

Ρόμνεϊ και Γκίνγκριτς προηγούνται στις δημοσκοπήσεις για τις προκριματικές της Φλόριντα. Ο Μιτ Ρόμνεϊ συγκεντρώνει το 37% των ψήφων και ο Νιουτ Γκίνγκριτς το 33%, σύμφωνα με τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύεται από την ιστοσελίδα Real Clear Politics. Οι Ρικ Σαντόρουμ και Ρον Πολ ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση.

Με τα τέσσερα εκατομμύρια Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους και τους 50 εκλέκτορες που θα εξασφαλίσει ο υποψήφιος που θα λάβει το χρίσμα, η Φλόριντα θεωρείται κρίσιμη πολιτεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή