Πυρ ομαδόν για το μεγα-μπόνους

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 20:22

A- A A+

Πολιτικοί απ' όλο το κομματικό φάσμα επέκριναν το μπόνους σχεδόν ενός εκατ. λιρών που δόθηκε στον επικεφαλής της RBS Στίβεν Χέστερ.

Το ύψος του μπόνους ενός τραπεζίτη, του οποίου το ίδρυμα ελέγχεται κατά 82% από το κράτος, έγινε αιτία έντονων επικρίσεων των αντιπάλων του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που αποδομούν το επιχείρημά του ότι κατανοεί τους πόνους που προκαλεί στους φορολογουμένους η πολιτική λιτότητας που έχει εξαπολύσει.

Τον Κάμερον όμως επέκριναν και πολλά στελέχη των Συντηρητικών καθώς και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «έκπληκτος».

«Η RBS έχει το ίδιο καθεστώς στην οικονομία όπως η Gosbank στην Σοβιετική Ένωση. Είναι μία κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα. Συνεπώς το επιχείρημα ότι δεν υπάγεται σε κυβερνητικό έλεγχο δεν έχει βάση», δήλωσε ο δήμαρχος στο BBC.

Ο Κλεγκ τόνισε πως τα χέρια της κυβέρνησης είναι δεμένα όσον αφορά το συμβόλαιο του Χέστερ. «Κατανοώ το αίσθημα αγανάκτησης του κόσμου όταν βλέπουν τέτοια ποσά που μοιάζουν από άλλο πλανήτη», τόνισε ο Κλεγκ στο Sky News.

Ο επίσης Φιλελεύθερος Δημοκράτης υφυπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Μπράουν δήλωσε χθες ότι ο Χέστερ θα πρέπει να αποποιηθεί του μπόνους κατά τα πρότυπα του Αντόνιο Όρτα-Οσόριο, επικεφαλής της ανταγωνιστικής και εν μέρει κρατικοποιημένης τράπεζας Lloyds, ο οποίος μείωσε το μπόνους του.

«Εργάζεται σε μία εταιρεία, η οποία ανήκει κατά τα πέντε έκτα της σε εμάς, τους φορολογούμενους, και θα πρέπει να σκέπτεται ως δημόσιος λειτουργός και όχι σαν κάποιος που βρίσκεται εκεί για να φροντίσει την τσέπη του», τόνισε ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC.

Ο ίδιος ο Χέστερ ακόμη δεν έχει σχολιάσει τις αντιδράσεις. Μολονότι η αμοιβή του είναι κατά το ήμισυ μικρότερη από τις απολαβές του προηγούμενου έτους, είναι μάλλον βέβαιο πως θα λάβει το σύνολο του μισθού του για το 2011, ο οποίος ξεπερνά τα 2 εκατ. λίρες. Οι Αγγλοι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν πολλά δισ. λίρες σε μετρητά και κρατικές εγγυήσεις για να διασωθεί από την κρίση η Royal Bank of Scotland (RBS).

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή