Διμερείς επαφές Λ. Παπαδήμου στο πλαίσιο της Συνόδου

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012 13:23
UPD:13:37

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

A- A A+

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.. Σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός αναμένετο να γευματίσει με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Αν και το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη, καθώς στην ατζέντα της συνάντησης είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις στο περιθώριο της συνόδου.

Ο κ. Παπαδήμος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα με διαπραγματευτική γραμμή που συμφωνήθηκε χθες κατά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως βαρύ, μετά και τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας, τη στιγμή που η συμφωνία για το PSI παραμένει ανοιχτή και η τρόικα επιμένει στη σκληρή της γραμμή ως προς τις απαιτήσεις της και τις έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών για την τήρηση των μέτρων που θα απορρέουν από τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

Την κρισιμότητα των στιγμών υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός την Κυριακή μετά το πέρας της σύσκεψης με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ , της ΝΔ και του ΛΑΟΣ , επαναλαμβάνοντας πως σε περίπτωση αποτυχίας σε ό,τι αφορά το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2128731 .

Σημείωσε μάλιστα πως οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, καθώς οι δανειστές της χώρας ζητούν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

«Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδήμος.

«Το μαύρο μέτωπο δεν έχει κόκκινες γραμμές. Το μεγάλο "ναι" που λένε τα κόμματα της συγκυβέρνησης στη νέα σφαγή και μόνιμη χρεοκοπία του λαού στο βωμό των μονοπωλίων και της ΕΕ, πρέπει τώρα να προσκρούσει στο ισχυρό και αποφασιστικό λαϊκό "όχι"», υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Προς συμφωνία για τον ΕΜΣ

Επισήμως, η Σύνοδος (αναμένεται να αρχίσει στις 16.00 ώρα Ελλάδος) θα αφιερωθεί στην αναζήτηση δράσεων, κοινοτικών και εθνικών, με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν στις 8 και 9 Δεκεμβρίου για την επίσπευση της σύστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή του νέου ταμείου διάσωσης, καθώς και για τη νέα διακρατική συνθήκη, η οποία οδηγεί σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Έως ότου επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών ομολογιούχων, οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να εγκρίνουν το δεύτερο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Θα υπογράψουν όμως τη συνθήκη για τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Παράλληλα, αναμένεται να συμφωνήσουν στους όρους που θα διέπουν το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν πως ο ΕΜΣ θα ενισχύσει τις άμυνες της Ευρώπης απέναντι στην κρίση χρέους, αλλά ορισμένοι, όπως ο Iταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ εκτιμούν ότι αυτό μπορεί μόνο να επιτευχθεί μόνο εάν συνδυαστεί με τα εναπομείναντα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού (EFSF).

Η Λαγκάρντ πιστεύει ότι μια συμφωνία για ενίσχυση του «τείχους προστασίας» της ευρωζώνης θα πείσει και άλλους να συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια στο ΔΝΤ, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο τις δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης και βελτιώνοντας το κλίμα.

Η Γερμανία, ωστόσο, αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση. H Αγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως δεν θα συζητήσει το θέμα του πλαφόν για τους μηχανισμούς ESM/EFSF έως την επόμενη σύνοδο του Μαρτίου. Στο μεταξύ, οι χρηματαγορές θα συνεχίσουν να ανησυχούν για τo αν τα κεφάλαια των μηχανισμών διάσωσης αρκούν για να στηρίξουν την Ιταλία ή την Ισπανία, σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή