Η πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό δημοσιονομική επιτροπεία δεν είναι παρά μια γενική σκέψη που βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, υποστήριξε σήμερα το Βερολίνο σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους για το θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός Γερμανίας.
Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ σημείωσε ότι «πρώτα απ' όλα θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις». Η συζήτηση, πρόσθεσε κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, θα πρέπει να αφορά το «πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει». «Όμως όλα αυτά λειτουργούν μόνον αν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη (της ΕΕ) τα συζητήσουν, γι αυτό δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία», υποστήριξε η καγκελάριος.
Νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, είχε δηλώσει ότι είναι «πολύ θυμωμένος για τον τόνο αυτής της συζήτησης», σημειώνοντας ότι η Γερμανία θέλει «να ηγηθεί μιας συζήτησης που ενθαρρύνει και όχι που αποθαρρύνει».
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη», διαβεβαίωσε προηγουμένως ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, για να συμπληρώσει: «Όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα».
Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, έκανε λόγο για συζήτηση εργασίας για να δούμε, όπως ανέφερε, «τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει», στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου «όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα» στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.
Ο κ. Κότχαους μίλησε για δύο πιθανές πορείες: η πρώτη να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, «ένα είδος ενισχυμένου "χρυσού κανόνα"», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η δεύτερη, είπε, θα ήταν «να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε πως μια συμμετοχή κρατών και θεσμών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται υπό συζήτηση, επαναλαμβάνοντας ότι κεντρικό σημείο των συζητήσεων είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Μία τέτοια κίνηση «θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και ο Επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής», εκτίμησε νωρίτερα για το θέμα της επιτροπείας, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική», παρατήρησε ο πρόεδρος του SPD σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2129000 .
«Ούτε η Γερμανία, ούτε άλλο κράτος μέλος, ούτε κανείς επιτρέπεται να δίνει στον κόσμο την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζεται, στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σούλτς, παρεμβαίνοντας στο θέμα.
«Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους Έλληνες. Στην Ελλάδα βρίσκεται μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων από το εξωτερικό, κάτι το οποίο είναι σκληρό για την κυριαρχία ενός κράτους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι φυσιολογικό οι χώρες που παρέχουν βοήθεια να θέλουν να έχουν «λόγο» στη συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Κατά της πρότασης περί επιτροπείας τάχθηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, διαμηνύοντας πως δεν μπορεί να αποδεχτεί με τίποτε όρους όπως «επιτηρητής».
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Όπως είπε, η Ελλάδα έχει να εκπληρώσει σκληρούς όρους, κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο για τους Ελληνες, αλλά και οι ίδιοι δεν κάνουν ευκολότερη την κατάσταση. Πρόκειται, υποστήριξε, για μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια, μέχρις ότου η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί χρήματα στις αγορές. Μέχρι τότε θα πρέπει να τηρηθούν αυτοί οι όροι, όμως, από την άλλη, επεσήμανε, στην πολιτική κανείς δεν επιτρέπεται να προσβάλει τον άλλο, καθώς με αυτό τίποτε δεν επιτυγχάνεται και οδηγεί στη λάθος κατεύθυνση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, που παρατήρησε ότι η γερμανική πρόταση «δεν είναι και πολύ λογική». Στο περιθώριο της συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, ο κ. Ασελμπορν προειδοποίησε ότι «πρέπει να προσέξουμε να μην πληγώσουμε περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο» τον ελληνικό λαό, ενώ εκτίμησε πως η Γερμανία θα πρέπει να είναι «λίγο πιο προσεκτική στις δηλώσεις της».
Οι γερμανικές απειλές «κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση... Δεν είναι πολύ λογικό οι Γερμανοί πολιτικοί να λένε ότι πρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα», εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη γερμανική πρόταση ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ. «Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στην ιδέα αυτή να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. «Αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο», όπως η δημοσιονομική εποπτεία, «όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.
Έκκληση να μείνουν οι προσβλητικές δηλώσεις εκτός της ευρωπαϊκής πολιτικής, απηύθυνε και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν. «Πρέπει να σεβόμαστε κάθε κυβέρνηση που έχουμε στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρώπη» σημείωσε, επισημαίνοντας πάντως πως «είναι πολύ φυσικό οι χώρες που βοηθούν την Ελλάδα να χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για αυτό που συμβαίνει στη χώρα».
«Δεν ξέρω αν είναι γερμανική ιδέα, υπάρχει στις συζητήσεις εδώ και καιρό. Ή θα πορευτούμε δημοκρατικά και η κάθε χώρα θα είναι υπεύθυνη για τις δημοσιονομικές και τις άλλες πολιτικές της, ή θα υπονομεύσουμε τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της επιτροπείας, προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΣΚ.
«Κάτι δεν είναι στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι πέραν των δημοσιονομικών ευθυνών και της δημοσιονομικής δικαιοσύνης, υπάρχει πραγματική ανάγκη για μια νέα στρατηγική ανάπτυξης και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης που θα καταστήσει την ΕΕ πιο ανταγωνιστική στο παγκόσμιο περιβάλλον. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις αναδυόμενες αγορές και η ΕΕ να στραφεί στην πραγματική οικονομία», κατέληξε.
Επίθεση κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγγελας Μέρκελ -την «κυρία με το χοντρό πορτοφόλι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- εξαπέλυσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. Θα πρέπει να καταλάβει, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., ότι «ναι μεν μπορεί να κατεξουσιάζει πρόσωπα, αλλά δεν μπορεί να κατεξουσιάζει θεσμούς και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι θεσμός».
«Ένας λαός αντέχει πολλές θυσίες. Αυτό που σίγουρα δεν αντέχει είναι προσβολές. Καλό είναι λοιπόν οι φίλοι μας οι Γερμανοί να είναι πολύ σοβαρότεροι και με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης, όταν μιλούν για διαφορετικές αποφάσεις από αυτές που οι ίδιοι υπέγραψαν στις 26 Οκτωβρίου», σχολίασε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η επιτροπεία είναι εκτός των όρων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, παρατήρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δήλωσε στο ΣΚΑΙ, πως δεν θα είχε αντίρρηση να υπάρξει υπουργός επί των δημοσιονομικών της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι ένας τέτοιος υπουργός θα ήταν της επιλογής του ελληνικού λαού.
«Οργισμένη» επιστολή προς τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, Ζίγκφριντ Κάουντερ για τις δηλώσεις του περί τοποθέτησης Γερμανού επιτρόπου στη χώρα μας, απέστειλε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών Γ. Δημαράς. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο, καθώς και το Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα.
Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής
Εν τω μεταξύ, διπλωμάτης της ΕΕ ανέφερε πως τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο το θέμα της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος υποβάθμισε την πιθανότητα αυτή, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν «εκτεταμένες» συνομιλίες για το θέμα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν δύο Συνθήκες, μία που θα αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, το αποκαλούμενο και «δημοσιονομικό σύμφωνο» και μία που θα αφορά το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (ΕSM). Πρόθεσή τους είναι να τονίσουν την ανάγκη για τόνωση της ανάπτυξης παρά τα ισχνά δημοσιονομικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σύμφωνο, οι 26 ηγέτες (δεν μετέχει η Μ. Βρετανία) θα προσπαθήσουν να κλείσουν τα τελευταία ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Ο στόχος της επίτευξης της μεγαλύτερης δυνατής δημοσιονομικής πειθαρχίας θα επιδιωχθεί μέσω της εγγραφής στα εθνικά Συντάγματα (κατά προτίμηση) του λεγόμενου χρυσού κανόνα, που θα περιορίζει το διαρθρωτικό δημόσιο έλλειμμα σε ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Ένα κράτος μέλος που θα υπογράψει τη Συνθήκη θα έχει τη δυνατότητα μετά από σχετική έκθεση της Επιτροπής ή με δική του πρωτοβουλία να προσφεύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για να επαληθεύσει εάν ένα άλλο κράτος μέλος έχει εφαρμόσει σωστά το χρυσό κανόνα. Το Δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε ένα κράτος (maximum 0,1% του ΑΕΠ).
Η διακρατική συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι 12 χώρες της ευρωζώνης θα την έχουν επικυρώσει. Αυτό το όριο παραμένει ακόμα υπό συζήτηση. Από τεχνικής απόψεως θα αποτελεί μία «διακρατική συνθήκη» η οποία όμως θα παραπέμπει στις νομικές διαδικασίες της Ε.Ε. και θα περιλαμβάνει μία ρήτρα σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί σε διάστημα πέντε ετών στο κοινοτικό δίκαιο.
Αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), οι ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες ενώ έχει αποφασιστεί ότι θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012. Ο Μηχανισμός θα έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. ευρώ. Θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει οικονομική στήριξη σε ένα κράτος που αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά το κράτος αυτό θα είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει σε αντάλλαγμα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης θα είναι σε θέση να εξαγοράζει κρατικά ομόλογα είτε απευθείας από τα κράτη είτε στις δευτερογενείς αγορές και να στηρίζει τους εθνικούς τραπεζικούς τομείς που χρειάζονται βοήθεια. Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ενός κράτους μέλους, δεν προβλέπεται a priori η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το δόγμα του ΔΝΤ. Επιπρόσθετα μόνο τα κράτη μέλη που θα επικυρώσουν τη συνθήκη για το δημοσιονομικό σύμφωνο θα έχουν πρόσβαση στον ESM.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση της δύναμης κρούσης του μηχανισμού, η Γερμανία θέλει να διατηρηθεί το «κατώφλι» των 500 δισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρις ότου επικυρωθεί η συνθήκη για το δημοσιονομικό σύμφωνο τον ερχόμενο Μάρτιο.