Aρθρο του Θεοφάνη Γιώτη*
Το «Winchester House» είναι ένα στοιχειωμένο αρχοντικό σπίτι στην California που κατασκευαζόταν για 38 ολόκληρα χρόνια. Το σπίτι ήταν η κατοικία της Sarah Winchester, χήρας του William Wirt Winchester, εφευρέτη της πασίγνωστης καραμπίνας Winchester. Η κατασκευή του σπιτιού ξεκίνησε το 1884 και σταμάτησε στις 5 Σεπτ. του 1922, όταν απεβίωσε η Sarah Winchester. Το κόστος κατασκευής του αρχοντικού, που σήμερα είναι τουριστικός προορισμός, ήταν 5 εκ. δολ. (71 εκ. δολ. σε ισοτιμία 2010).
Επειδή η Sarah που ζούσε μόνη της στο σπίτι, νόμιζε ότι στο σπίτι κατοικούσαν τα φαντάσματα όσων είχαν σκοτωθεί από τα όπλα Winchester, κατασκεύαζε συνεχώς πράγματα στο σπίτι για να κατευνάσει τα πνεύματα. Έτσι κατασκεύασε: 160 συνολικά δωμάτια, 40 κρεβατοκάμαρες, 47 τζάκια, 10.000 πάνελ παραθύρων, 17 καμινάδες, 2 υπόγεια, 3 ασανσέρ. Εσωτερικά παράθυρα, πόρτες και σκάλες που δεν οδηγούν πουθενά είναι κάποια από τα παράδοξα του σπιτιού... ( http://www.winchestermysteryhouse.com/ )
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το «Ελληνικό Winchester House» κατασκευάζεται για 38 τέρμινα (πενταετίες) μετά το 1821. Λιθαράκι, λιθαράκι το έχτιζαν οι πολιτικοί μας τα τελευταία 190 χρόνια. Η κάθε κυβέρνηση που αναλάμβανε την εξουσία, για να κατευνάσει τους «φαντάσματα» ψηφοφόρους της (πελάτες θα έλεγα), «έκτιζε και κάτι στο Greek Winchester House». Βέβαια σαν μάστορες οι πολιτικοί μας δεν ήταν και πολύ καλοί. Όμως, δόξα το Θεό, έκτιζαν ότι ήξεραν:
- Έναν Δήμο για κάθε μικρή περιοχή της Ελλάδας (έστω και αν ήταν μαθηματικά αποδεδειγμένη η μη βιωσιμότητα του Δήμου...)
- Ένα ΤΕΙ/ΑΕΙ για κάθε Δήμο που υπήρχε (μοναδική παγκόσμια πρωτοτυπία πολυδιάσπασης ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων...)
- Ένα ασφαλιστικό ταμείο κάθε κατηγορία εργαζομένων (έστω και εάν αυτοί ήταν πολλοί λίγοι...)
- Μία δημόσια υπηρεσία για οτιδήποτε χρειαζόταν να γίνει (σήμερα δεν ξέρουμε καν πόσοι φορείς υπάρχουν...)
- Δεκάδες προβληματικές θυγατρικές Δήμων για να κάνουν τα «δικά τους παιγνίδια και κόλπα οι δήμαρχοι...»
- Ένα αστυνομικό τμήμα για κάθε γειτονιά (αποτέλεσμα ήταν οι αστυνομικοί να φυλάνε το αστυνομικό τμήμα αντί να φυλάνε την γειτονιά...)
- Μια επιτροπή για κάθε θέμα προς επίλυση που συνεδρίαζε επ' άπειρον...
- Έναν τελικό δικαιούχο για κάθε οργανισμό του δημοσίου με σκοπό την απορόφηση των Ευρωπαϊκών πόρων (έτσι φτάσαμε στους 8.500 τελικούς δικαιούχους στο 3ο ΚΠΣ...)
- Πολλούς συνταξιούχους από την ηλικία των 40 ή των 50 γιατί οι πολιτικοί μας ήθενα να είναι αρεστοί στους «πελάτες τους»...
- Απειρες, πανάκριβες και πολυδάπανες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 που όμως δεν σκεφτήκαμε τι θα τις κάνουμε μετά το πέρας των αγώνων που διαρκούν μόνο 15 ημέρες...
Προφανώς υπάρχουν χιλιάδες άλλα παρόμοια παραδείγματα προσθήκης μικρών «αυθαίρετων κατασκευών και υμιυπαίθριων χώρων» στο «Greek Winchester House». Και βέβαια για να καλύψουμε το κόστος συντήρησης και λειτουργίας όλων αυτών των οικοδομημάτων του «Greek Winchester House», δανειζόμασταν ασύστολα. Αλλά κάποια στιγμή οι πιστωτές μας πήραν χαμπάρι και μας έκοψαν την πίστωση. Και βέβαια έτσι επήλθε η «πτώχευση» και πλέον μας συντηρούν οι εταίροι μας... Το σωτήριον έτος 2012 δεν ξέρουμε ακόμη:
- πόσους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουμε συνολικά σε όλη την επικράτεια (η απογραφή έδειξε 900.000 μόνο για τον στενό δημόσιο τομέα)...
- πόσα οικόπεδα έχουμε γιατί δεν υπάρχει κτηματολόγιο...
- πόσα δάση έχουμε γιατί δεν έχουμε δασολόγιο...
- πόσους κατοίκους έχουμε γιατί δεν έχουμε σύστημα καταγραφής των πολιτών αυτής της χώρας...
- τι υποδομές έχουμε και που βρίσκονται (δημόσια κτίρια, δρόμοι, γέφυρες, κλπ.) γιατί δεν υπάρχει περιουσιολόγιο του δημοσίου..
- πόσα έργα υλοποιούμε, με τι κόστος το καθένα και που...
- πόσους μετανάστες έχουμε γιατί δεν υπάρχει αξιόπιστο σύστημα καταγραφής των μεταναστών...
- γιατί η αντιστοιχία καθηγητών προς μαθητές είναι 1 προς 8,4 ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι 1 προς 15...
- πόσοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι επιδομάτων γιατί δεν υπάρχει εθνικό μητρών ατόμων με ειδικές ανάγκες...
- γιατί, γιατί, χιλιάδες γιατί...
Οι τεχνολογίες της πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και το διαδίκτυο γνωρίζουν τρομακτική ανάπτυξη παγκοσμίως. Κυβερνήσεις, εταιρείες, και οργανισμοί, αδυνατούν να λειτουργήσουν χωρίς την χρήση της τεχνολογίας. Οι ΤΠΕ είναι το μόνο μέσο να δώσει λύση σε σημαντικά δομικά προβλήματα μιας χώρας επιτρέποντας να τακτοποιήσουμε το «Greek Winchester House» χωρίς να το κατεδαφίσουμε.
Εάν σαν πολίτες, δεν μπορούμε να κάνουμε Single Sign On στο κράτος (το κράτος δηλαδή να μας ξέρει με έναν μοναδικό τρόπο), το κράτος θα συνεχίσει να έχει πολυδάπανα διάσπαρτα ασύνδετα πληροφοριακά συστήματα που συντηρούν συστήματα όπως: ΑΦΜ, Αριθμός Μητρώου Αρρένων, Αριθμός Ταυτότητας, ΑΜΚΑ, Αριθμό Μητρώου ΙΚΑ, Αριθμό Μητρώου ΤΕΒΕ, Αριθμός Διαβατηρίου, Αριθμό Μητρώου Ανωνύμων Εταιρειών, Αριθμός Μητρώου ΕΒΕΑ, κλπ...)
Απαιτείται επομένως η δημιουργία από το κράτος ενός πληροφοριακού συστήματος που καλύπτει τα βασικά του κράτους: πελάτες, προμηθευτές, τιμολόγηση, αποθήκη, ταμείο. Ότι κάνει και το περίπτερο δηλαδή... Ουσιαστικά μιλάμε για δημιουργία βασικών ενιαίων εθνικών μητρών για καταγραφή:
- καταγραφή φυσικών και νομικών προσώπων/κατοίκων της χώρας (πελάτες/προμηθευτές) και σε ποιο δήμο κατοικούν
- καταγραφή νομικών προσώπων της χώρας (πελάτες/προμηθευτές) σε ποιο δήμο δραστηριοποιούνται
- καταγραφή γης και κατόχους αυτής (αποθήκη/κινήσεις αποθήκης)
- καταγραφή διαρκών καταναλωτικών αγαθών και των κατόχων αυτών (αποθήκη/κινήσεις αποθήκης)
- καταγραφή ασφαλισμένων ανά ασφαλιστικό ταμείο (αποθήκη/κινήσεις αποθήκης)
- καταγραφή δημοσίων υπαλλήλων και του τομέα που εργάζονται (αποθήκη/κινήσεις αποθήκης)
- ποιος οφείλει στο κράτος (τιμολόγηση)
- τι έχει εισπράξει το κράτος (ταμείο)
Ουσιαστικά πρέπει το κράτος να γνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια τους πελάτες τους και τους προμηθευτές τους. Τι υπηρεσίες τους παρέχει, πόσο ακριβώς του χρωστάνε οι πελάτες του και τι ακριβώς χρωστάει στους προμηθευτές του. ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ προσβάσιμες από το Διαδύκτιο για τον καθένα μας!!!
Οι χρήσεις της πληροφορικής είναι ανεξάντλητες. Επίσης, όπου γίνεται χρήση της, η διαφάνεια αυξάνεται δραματικά, η διαφθορά μειώνεται κάθετα και η ζωή των πολιτών βελτιώνεται. Και βέβαια η επιστήμη της Διοίκησης Έργων (Project Management) είναι η μόνη που επιστήμη που μπορεί να φέρει σε πέρας επιτυχημένα έργα. Ο συντονισμός επιτροπών δεν οδηγεί πουθενά. Η Διοίκηση Έργων ασχολείται μόνο με την παράδοση παραδοτέων (deliverables) προς χρήση από τους αποδέκτες αυτών των παραδοτέων.
* Ο Θεοφάνης Γιώτης, MSc, PMP, Ph.D. C. είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της 12PM Consulting, Πρόεδρος Δ.Σ. του Greek Chapter of Project Management Institute και Adjunct Professor στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Α.Π.Θ., το Πάντειο και το BCA College.
[email protected]