Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ, Ρωσίας για περιορισμό στρατηγικών όπλων

Τρίτη, 23 Απριλίου 2002 12:09
A- A A+

Αρχισε σήμερα ο νέος γύρος συνομιλιών Αμερικανών και Ρώσων για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας η οποία θα υπογραφεί στο τέλος Μαϊου από τους προέδρους Τζωρτζ Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στις συνομιλίες αυτές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο, συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Μπόλτον και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκεόρκι Μαμέντοφ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο Ρώσος ομόλογός του Ιγκόρ Ιβανώφ, δήλωσαν εδώ και δύο εβδομάδες ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει ακόμη να επιλυθούν για να γίνει δυνατή η υπογραφή της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής η οποία θα διεξαχθεί από τις 23 ως τις 26 Μαϊου στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Ιβανώφ, καμμία λύση δεν έχει ακόμη βρεθεί για τις πυρηνικές κεφαλές που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας καθώς και για την καταμέτρηση των πυρηνικών κεφαλών των πυραύλων που διαθέτουν πολλαπλές τέτοιες κεφαλές. Οι Αμερικανοί επιθυμούν να διατηρήσουν τμήμα των εκτός λειτουργίας πυρηνικών κεφαλών, ενώ οι Ρώσοι επιμένουν για την καταστροφή τους.

Η αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών προβλέπει τη μείωση των πυρηνικών κεφαλών στις 1.700 έως 2.200 μέχρι το 2012.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί στις 3 Μαϊου την Ουάσινγκτον για να συζητήσει την κατάρτιση της συμφωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή