Την προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων σε έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, κάνοντας λόγο για κύκλους που επαναφέρουν το θέμα βυσσοδομώντας σε βάρος των εφημερίδων και των εργαζομένων σ' αυτές.
Μάλιστα η Ομοσπονδία σημειώνει πως οι κύκλοι αυτοί «επιδιώκοντας και τη… συμμαχία της τρόικας, που φέρεται να συνηγορεί υπέρ της άποψής τους, διεκδικούν νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καταργεί την απαίτηση να δημοσιεύονται στις εφημερίδες οι ισολογισμοί όσων εταιρειών έχουν δική τους ιστοσελίδα και είναι εγγεγραμμένες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ)».
Όπως εξηγεί η ΠΟΕΣΥ, «όσοι απεργάζονται τη θέσπιση της ρύθμισης αυτής, αγνοούν - εκούσια ή ακούσια– ότι θα απορυθμιστούν τα πάντα. Θα απειληθούν τόσο η επιβίωση δεκάδων εφημερίδων που απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένων - με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην Ενημέρωση και στην αύξηση της ήδη διογκούμενης ανεργίας-, όσο και η διαφάνεια στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Ποιος μπορεί να αποκλείσει τυχόν λαθροχειρίες –παρεμβάσεις που ίσως αποδοθούν σε... χάκερς– με αλλοίωση στοιχείων μετά την πρώτη μέρα της ανάρτησης του ισολογισμού σε εταιρική ιστοσελίδα (οπότε θα τον δουν σωστό όσοι προλάβουν), από κάποιους που θα θελήσουν να κρύψουν κάτι.
»Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων υποστηρίζει ότι «το διαδίκτυο και πολύ περισσότερο οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να αναπληρώσουν την πληροφόρηση του κοινού, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα». Ήδη στις διαδικασίες μετάβασης στην ηλεκτρονική δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της ΕΕ σταθερά επανέρχεται - τόσο στην Κομισιόν, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο– η λογική της επικουρικότητας, με την αναγνώριση του ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, όπως για παράδειγμα το επίπεδο διείσδυσης και χρήσης του internet».
Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ καταλήγοντας επαναλαμβάνει ότι «μια τέτοια ανατροπή θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις στις εφημερίδες και στους εργαζόμενους σ’ αυτές, αφού
Επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση, τη διαφάνεια και το θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών (Α.Ε. και Ε.Π.Ε.).
Ευνοεί, σκανδαλωδώς, μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου.
Καταστρατηγεί στην πράξη την ισότιμη ενημέρωση των πολιτών, ενώ είναι χρέος της πολιτείας να εξασφαλίζει ικανό επίπεδο διαφάνειας και ασφάλειας όσον αφορά στις δραστηριότητες των εισηγμένων και μη εταιρειών αλλά και να καθιστά δυνατή μια ίση και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές πληροφορίες για όλους τους ενδεχόμενους επενδυτές.
Δυναμιτίζει την εύθραυστη ισορροπία στην αγορά εργασίας, συντείνοντας στη διόγκωση της ανεργίας.
Μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. επισημαίνει ότι τυχόν κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες θα πλήξει πάνω από 3500 εργαζόμενους».