Βέτο Ρωσίας-Κίνας στο σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία

Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2012 19:34
UPD:23:14
REUTERS

A- A A+

Βέτο άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο υποστήριζε την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να παραιτηθεί. Τα υπόλοιπα 13 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος.

Αιτιολογώντας την απόφαση της Μόσχας να προβάλει βέτο, ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε το σχέδιο ψηφίσματος «μη ισορροπημένο».

Το κείμενο «καλούσε σε μια αλλαγή καθεστώτος, ενθαρρύνοντας την αντιπολίτευση να επιδιώξει την εξουσία» και «έστελνε ένα μήνυμα μη ισορροπημένο στα (δύο) μέρη», την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ και την αντιπολίτευση, εξήγησε ο Τσούρκιν. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το κείμενο «δεν αντανακλούσε την πραγματικότητα της κατάστασης στη Συρία».

Εκθέτοντας ορισμένες από τις τροποποιήσεις που η Μόσχα επιθυμούσε να επέλθουν στο κείμενο την τελευταία στιγμή, ο Τσούρκιν κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι δεν έδειξαν «ευελιξία» στις συζητήσεις.

Τη δυσφορία του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η αδυναμία συμφωνίας σε ένα ψηφισμα το οποίο θα τερματίζει τη βία στη χώρα, υπονομεύει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι μεγάλη απογοήτευση για το λαό της Συρίας και της Μέσης Ανατολής, και για όλους τους υποστηρικτές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Μπαν Κι-Μουν σε δήλωσή του.

Τόνισε επίσης πως καθώς η κρίση στη Συρία βαθαίνει, «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχασε μια ευκαιρία να αναλάβει ενωμένη δράση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει... να σφυρηλατηθεί ένα ειρηνικό μέλλον, με δημοκρατία και αξιοπρέπεια», ενώ κάλεσε το καθεστώς να τερματίσει τη βία.

Τη λύπη της εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της επικεφαλής της διπλωματίας της. «Λυπούμαστε βαθιά για το γεγονός ότι λόγω του βέτο που έθεσαν και πάλι η Ρωσία και η Κίνα το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για μια συνολική πολιτική μετάβαση υπό την καθοδήγηση των Σύρων η οποία θα οδηγούσε σε ένα περιβάλλον χωρίς βία», ανέφερε σε δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Κάθριν Άστον.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «συνεχίζει να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες των κρατών του Αραβικού Συνδέσμου και καλεί όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Είναι μια θλιβερή ημέρα για αυτό το συμβούλιο, μια θλιβερή μέρα για όλους τους Σύρους, και μια θλιβερή μέρα για τη δημοκρατία», δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό.

Ο Μοχάμεντ Λουλισκί, πρεσβευτής του Μαρόκο στον ΟΗΕ, του μοναδικού αραβικού μέλους του δεκαπενταμελούς συμβουλίου, εξέφρασε τη «μεγάλη λύπη και απογοήτευσή» του για το γεγονός ότι η Μόσχα και το Πεκίνο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ακυρώσουν το ψήφισμα.

Διπλωμάτες σχολίαζαν πως η Κίνα αναμενόταν να ακολουθήσει τη Ρωσία. Η απόφαση της Ρωσίας να καταψηφίσει το ψήφισμα ήρθε μετά την απόρριψη από αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ευρώπης μιας σειράς ρωσικών τροποποιήσεων στο σχέδιο ψηφίσματος.

Σε δηλώσεις της νωρίτερα σε δημοσιογράφους, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε πως δεν κατέστη δυνατό «να εργαστεί εποικοδομητικά» με τη Ρωσία πριν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Πίστεψα ότι μπορεί να υπήρχαν κάποιοι τρόποι να γεφυρώσουμε, έστω αυτή την τελευταία στιγμή, μερικές από τις ανησυχίες που είχαν οι Ρώσοι. Προσφέρθηκα να εργαστώ με εποικοδομητικό τρόπο για να το κάνω. Αυτό δεν κατέστη δυνατό», τόνισε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Σημείωσε τέλος πως η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έχει ολοσδιόλου αποκλειστεί.

Αυστηρό μήνυμα Oμπάμα

Αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ απηύθυνε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του να εγκαταλείψει την εξουσία, μετά το σφυροκόπημα των συριακών δυνάμεων στην πόλη Χομς, που, σύμφωνα με ακτιβιστές, στοίχισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι «δολοφόνησε αμάχους», κάνοντας λόγο για «αποτρόπαιες επιθέσεις».

«Ο Ασαντ θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις δολοφονίες και τα εγκλήματα εναντίον του λαού του, πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και να επιτρέψει την άμεση δημιουργία μιας δημοκρατικής μετάβασης», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή