Ηλεία: Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών

Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2012 17:48
UPD:18:56
A- A A+

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απάντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα καθώς και οι εργασίες για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Ηλείας που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Ειδικότερα, έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια δεκάδες Ρομά που διέμεναν σε πρόχειρους καταυλισμούς, κυρίως σε περιοχές κοντά στον Αλφειό ποταμό, αλλά και γύρω από τον Πύργο, όπως επίσης και ένοικοι των εργατικών κατοικιών που βρίσκονται κοντά στον δρόμο που συνδέει τον Πύργο με το Κατάκολο.

Παράλληλα, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι μοναχές από την μονή Παναγίας Κρεμαστών, λόγω των κατολισθήσεων που είχαν σημειωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι νεκρή εντοπίστηκε νωρίτερα σήμερα ηλικιωμένη γυναίκα στην περιοχή Λιθάρι κοντά στον Πύργο Ηλείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, η γυναίκα προσπάθησε να γλιτώσει από τα ορμητικά νερά, αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή της.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται την ίδια ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Σε επιφυλακή παραμένει πάντως ο κρατικός μηχανισμός τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όσο και για την πρόληψη νέων, λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που προβλέπεται ότι θα πλήξει από τις βραδινές ώρες περιοχές της Ηλείας.

Στην Ηλεία βρίσκεται μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με 33 οχήματα και δεκάδες άνδρες, ενώ έκτακτα μέτρα έχει λάβει και η Αστυνομία για την αποτροπή έκνομων ενεργειών.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που έγινε στο διοικητήριο στον Πύργο, αποφασίσθηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής όσοι από τους πληγέντες δεν βρουν στέγη σε συγγενικά σπίτια. Όσον αφορά στην καταγραφή των ζημιών, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο, αφού εκτός από σπίτια και καταστήματα έχουν πληγεί αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις.

ΝΔ: Εγκληματική αμέλεια

Στην εγκληματική αμέλεια της «πράσινης αυτοδιοίκησης» αποδίδει η ΝΔ τις πλημμύρες στην Ηλεία, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα.

«Οι ανεύθυνοι πειραματισμοί του “Καλλικράτη”, η εγκληματική αμέλεια της πράσινης αυτοδιοίκησης και η αναποτελεσματικότητα των συναρμόδιων υπουργών, αποτυπώνονται σήμερα με τον πιο δραματικό τρόπο στις καταστροφές της Ηλείας», επισήμανε σε δήλωσή του ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σημείωσε επίσης πως ο άδικος θάνατος μιας γυναίκας και οι πλημμύρες δημόσιων κτιρίων «καταδεικνύουν την αποστασιοποίηση των αρμοδίων από την καθημερινότητα των Ελλήνων».

Ο βουλευτής της ΝΔ συνεχάρη τέλος τους άνδρες της Πυροσβεστικής για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ «θα σταθεί αρωγός στους πληγέντες».

Μέτρα για τους πληγέντες ζητεί το ΚΚΕ

Τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση και την προστασία των πληγέντων από τις πλημμύρες στην Ηλεία ζητεί το ΚΚΕ, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποζημίωση των σπιτιών, των μαγαζιών και της αγροτικής παραγωγής.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα κάνει επίσης λόγο για «εγκληματικές ευθύνες» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και των στελεχών τους στην Τοπική Διοίκηση, καθώς, όπως αναφέρει, «άφησαν τις πόλεις, τα χωριά, την αγροτική παραγωγή της, χωρίς έργα και μηχανισμούς αντιπλημμυρικής προστασίας, παρά τις προειδοποιήσεις, τις καταγγελίες και διεκδικήσεις οργανώσεων και φορέων της περιοχής».

ΣΥΝ: Να αποδοθούν ευθύνες

Την αλληλεγγύη του στους δοκιμαζόμενους πολίτες του Πύργου και άλλων περιοχών της Ηλείας που επλήγησαν από πλημμύρες, εξέφρασε ο Π. Τριγάζης εκ μέρους του ΣΥΝ.

«Για ακόμα μια φορά, η περιοχή βρέθηκε ανοχύρωτη απέναντι στα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα», τόνισε ο κ. Τριγάζης, επισημαίνοντας πως υπάρχουν ευθύνες που δεν πρέπει να συγκαλυφθούν πίσω από τις αναφορές περί «θεομηνίας», αλλά να αποδοθούν.

«Επιβεβαιώνεται και πάλι η χρεοκοπία ενός μοντέλου τοπικής ανάπτυξης, που δεν στηρίζεται στη σωστή ιεράρχηση των ανθρώπινων αναγκών και στη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για ασφαλή ζωή», σημείωσε και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προστατέψουν τους πληγέντες και να τους αποζημιώσουν, στη βάση κοινωνικών κριτηρίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή