Συρία: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Χομς

Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 12:14

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν σήμερα κατά τον βομβαρδισμό της Χομς από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.

A- A A+

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν σήμερα κατά τον βομβαρδισμό της Χομς από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.

«Ο απολογισμός που λάβαμε από διάφορους ακτιβιστές στην Χομς από τις έξι το πρωί που ξεκίνησε ο βομβαρδισμός είναι 50 νεκροί, κυρίως άμαχοι. Το καθεστώς συμπεριφέρεται σαν να έχει ανοσία απέναντι στην διεθνή παρέμβαση και να μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα βία κατά του λαού», είπε στο Ρόιτερς η Κάθριν αλ-Τάλ, μέλος του Συμβουλίου.

Ο βομβαρδισμός ακολουθεί τη χθεσινή δέσμευση των ΗΠΑ για επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού μετά το ρωσικό και κινεζικό βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε την καταστολή στη Συρία και ζητούσε παραίτηση του Ασαντ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα «απρεπή και υστερική» την αντίδραση της Δύσης απέναντι στο σινο-ρωσικό βέτο στο σχέδιο απόφασης και δήλωσε ότι θα είχε οδηγήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει το μέρος της μίας πλευράς σε έναν εμφύλιο πόλεμο.

«Ενα ρητό λέει "Οποιος θυμώνει σπανίως έχει δίκιο". Οι υστερικές δηλώσεις έχουν ως στόχο να κρύψουν αυτό που συμβαίνει, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές πηγές για τη βία στη Συρία», είπε ο Λαβρόφ.

Είναι η δεύτερη φορά που η Μόσχα και το Πεκίνο εμποδίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταλήξει σε ψήφισμα για τη Συρία.

Σε παράλληλες εξελίξεις, έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε αγωγό που τροφοδοτεί με πετρέλαιο το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Χομς και ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από την πετρελαιοπηγή Ρουμαϊλάν της ανατολικής Συρίας, δήλωσαν κάτοικοι και ακτιβιστές.

Η έκρηξη, η δεύτερη στον πετρελαιαγωγό αυτόν αυτήν την εβδομάδα, σημειώθηκε στην περιοχή Μπαμπ Αμρο, προπύργιο της αντιπολίτευσης το οποίο βομβαρδίζεται από τις δυνάμεις του Ασαντ.

Συνομιλίες για τη Συρία στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου

Οι έξι μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου θα έχουν συνομιλίες το Σάββατο στο Ριάντ μετά την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να εγκρίνει ψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Γιούσεφ Μπεν Αλάουι.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ δήλωσε εξοργισμένος για τη στάση της Κίνας και της Ρωσίας.

«Είναι ντροπή για τις χώρες που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο υπουργός στο ραδιοσταθμό Europe 1.

«Είναι ντροπή για τις κυβερνήσεις που αποδέχονται ένα δικτάτορα να ενεργεί ανενόχλητος», τόνισε ο Γάλλος υπουργός αναφερόμενος στην πολιτική του Ασαντ, στον οποίο το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας «επιτρέπει να σκοτώνει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή