Προβλήματα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 20:02
UPD:07/02/2012 00:20
A- A A+

Σωρεία προβλημάτων έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Εντονα κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω της βροχής σημειώθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, όπου μάλιστα αρκετοί φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 150 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων, πτώση δέντρων και αντλήσεις υδάτων στην Αττική. Οι κλήσεις για βοήθεια αφορούσαν κυρίως από τις περιοχές του Πειραιά, του Κορυδαλλού, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας, του Βύρωνα, του Παγκρατίου και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, έπειτα από απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Καμίνη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση.

Έπειτα από σύσκεψη με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες, δέκα μικτά συνεργεία του δήμου Αθηναίων σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές, εποπτεύουν τις γειτονιές στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, καταγράφοντας τις ανάγκες και αποκαθιστώντας τυχόν προβλήματα.

Οι δημότες, που έχουν ανάγκη βοήθειας σε περιπτώσεις πλημμυρισμένων κτιρίων, κοπές δέντρων, φραγμένων φρεατίων, μπορούν να επικοινωνούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, με το 1960.

Μεγάλης έκτασης προβλήματα καταγράφονται στο μεταξύ και στην Πελοπόννησο. Κατολίσθηση σημειώθηκε στο 161ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, στο ύψος της Πούντας, στην Αιγιάλεια, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα. Λόγω της κατολίσθησης διεκόπη η κυκλοφορία και στην παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου Πατρών, στο ύψος του Διακοφτού, που όμως άνοιξε λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ. Όσο για την νέα εθνική οδό θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης, αφού το πρόβλημα λόγω των κατολισθήσεων χαρακτηρίζεται από την Περιφέρεια, ως σοβαρό. Στο μεταξύ πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν στην περιοχή της Αιγείρας, εξ αιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Θολοπόταμου. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πλημμυρίσει σπίτια στην περιοχή.

Εντονα προβλήματα λόγω καταιγίδας παρατηρήθηκαν στην Τρίπολη, αλλά και στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης στο ύψος του Αγ. Χαράλαμπου.

Με δυσκολία κινούνταν το βράδυ τα αυτοκίνητα στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, από το ύψος του Αγίου Χαράλαμπου έως το εργοστάσιο Σακελλαράκου και ως την Κερασίτσα, όπου υπήρχε μεγάλη ποσότητα νερού στο οδόστρωμα.

Στην εθνική οδό Τρίπολης - Βυτίνας λίγο μετά την Τρίπολη τα νερά είχαν πλημμυρίσει το οδόστρωμα. Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν μέσα στην πόλη της Τρίπολης, όπου αρκετά υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και καταστημάτων έχουν γεμίσει με νερά. Χείμαρρος στα δυτικά της πόλης, με το ύψος του νερού να φτάνει τα 45 εκατοστά, έχει δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα σε σπίτια και καταστήματα, ενώ η πυροσβεστική έχει δεχτεί περισσότερες από 200 κλήσεις.

Επίσης πρόβλημα δημιουργήθηκε στον περιφερειακό της πόλης, αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Αργους, όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια. Παράλληλα, αποκλείστηκαν τα χωριά Ζευγολατιό, Νεοχώρι και Στενό στον δήμο Τρίπολης λόγω της υψηλής στάθμης των νερών στους δρόμους πρόσβασης.

Στο Λεωνίδιο η σφοδρή θαλασσοταραχή έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο λιμάνι της πλάκας, καθώς έχουν υποχωρήσει τρία τμήματα του κυματοθραύστη και δεν φαίνεται ο φάρος.

Μετ’ εμποδίων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, από το 28ο χλμ. έως το 42ο χλμ. λόγω των χιονοπτώσεων, ενώ απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στα Καβάσιλα Ηλείας ένας άνδρας τραυματίστηκε από πτώση δέντρου, ενώ σε άλλο περιστατικό στην ίδια περιοχή δέντρο έπεσε σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, τα οποία όμως δεν τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα, στην Πάτρα, τμήμα μπαλκονιού έπεσε από κτίριο επί της οδού Αγίου Ανδρέου με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στην Αργολίδα. Στα Ίρια του δήμου Ναυπλίου, η θάλασσα φούσκωσε κι εισχώρησε σε παραλιακά σπίτια, ενώ από θαύμα γλίτωσε ένας αλλοδαπός που παρασύρθηκε από τα νερά.

Στα Ιωάννινα, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδήγησαν στη ματαίωση των βραδινών πτήσεων 880 και 809 της Olympic Air από Αθήνα προς Γιάννενα και αντίστροφα.

Πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Λαμία αλλά και σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα. Λόγω των ισχυρών ανέμων και των έντονων βροχοπτώσεων έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, ενώ ξεχείλισαν αρκετά ρέματα και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, με την αστυνομία να διακόπτει την κυκλοφορία. Η πυροσβεστική δέχτηκε πολλές κλήσεις γα την απομάκρυνση δέντρων που έχουν πέσει τόσο μέσα στην πόλη της Λαμίας όσο και στα γύρω χωριά, ενώ ολόκληρες συνοικίες στην πόλη, αλλά και στην Λοκρίδα και στην περιοχή της Στυλίδας, έχουν πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Σε κατάσταση συναγερμού οι αρχές στον Έβρο

Το ενδεχόμενο προληπτικής εκκένωσης τμημάτων τεσσάρων παρέβριων χωριών εξετάζουν οι αρχές της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς επίκειται εισροή μεγάλων υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία στην ελληνική κοίτη του ποταμού Έβρου.

Πρόκειται για τμήματα των χωριών Ορμένιο, Δίκαια, Νέα Βύσσα και συγκεκριμένες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας.

Σε ετοιμότητα είναι παράλληλα οι αρχές και για ενδεχόμενη εκκένωση των χωριών Πύθιο και Πραγγί. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες εκτιμάται ότι αν η εισροή των νερών από τη Βουλγαρία συνεχιστεί με την ίδια ταχύτητα και ροή, ενδέχεται να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα μεγαλύτερα των καταστροφικών πλημμυρών που συνέβησαν στην περιοχή το 2006, όταν η ταχύτητα των νερών είχε αγγίξει τα 1800 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο.

Προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση

Εκτεταμένα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στην ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα. Διακοπές ρεύματος σημειώνονται τόσο σε νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ από πλευράς ΔΕΗ έγινε γνωστό ότι επιστρατεύθηκαν όλα τα διαθέσιμα συνεργεία εργολάβων καθώς και η απογευματινή αλλά και η νυχτερινή βάρδια των τεχνικών προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Προϋπόθεση είναι βέβαια να υπάρχει πρόσβαση στο σημείο της βλάβης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε Ανδρο και Τήνο, που έμειναν χωρίς ρεύμα και θα τροφοδοτούνται εκ περιτροπής με ηλεκτρικό, από τον Σταθμό Παραγωγής που είναι εγκατεστημένος στην Ανδρο, έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη στο δίκτυο υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Παράλληλα, συνεχίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Βόρεια και Νότια προάστια, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά) αλλά και στην Ήπειρο και τα Δωδεκάνησα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή