ΗΠΑ: Ανανέωσε τις ελπίδες του ο Ρικ Σαντόρουμ

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 07:34
UPD:09:40

A- A A+

O πρώην γερουσιαστής από την Πενσυλβάνια, Ρικ Σαντόρουμ, ανανέωσε τις ελπίδες του να αναδειχθεί νικητής στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές, με ευρείες νίκες επί του φαβορί Μιτ Ρόμνεϊ σε Μινεσότα και Μιζούρι, αλλά και στο Κολοράντο.

Ο Σαντόρουμ που μέχρι την Τρίτη είχε επικρατήσει μόνο σε μία από τις πέντε ψηφοφορίες (σ.σ. με μικρή διαφορά στην Αϊόβα), συνέτριψε τους αντιπάλους του στην εσωκομματική ψηφοφορία της Μινεσότα και νωρίτερα στο Μιζούρι, μια μάχη όμως άνευ αξίας διότι δεν εκλέγονται αντιπρόσωποι στο Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον Αύγουστο, η οποία ωστόσο του δίνει ώθηση στην προσπάθειά του να γίνει «το αντίπαλο δέος» στον Μιτ Ρόμνεϊ.

Στο Μιζούρι, με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, ο Σαντόρουμ συγκέντρωνε ποσοστό 56% έναντι 25% του Ρόμνεϊ, ενώ στη Μινεσότα ήταν στο 45% έναντι μόλις 17% του Ρόμνεϊ και 27% του Ρον Πολ, με καταμετρημένο το 45% των ψήφων. Ο πρώην γερουσιαστής από την Πενσυλβάνια επικράτησε και στο Κολοράντο (προηγείτο με 40,7% έναντι 29,5% του Ρόμνεϊ).

«Δεν βρίσκομαι εδώ ως η εναλλακτική επιλογή του Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά ως η συντηρητική εναλλακτική επιλογή απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα», δήλωσε ο Σαντόρουμ φανερά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα σε Μιζούρι και Μινεσότα, κι ενώ αναμένονταν τα επίσημα αποτελέσματα του Κολοράντο.

REUTERS

Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ συνεχάρη τους αντιπάλους του και ειδικά τον Σαντόρουμ, τονίζοντας όμως πως είναι «έτοιμος να εκπροσωπήσει το κόμμα και να ηγηθεί τους έθνους». Σε μια προσπάθεια μάλιστα, να υποβαθμίσει την ήττα του, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «προφανώς κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να είναι ο νικητής σε όλες τις πολιτείες». Ο μεγάλος χαμένος, Νιουτ Γκίνγκριτς, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Ο Ρόμνεϊ που έχει ήδη κερδίσει τις προκριματικές σε τρεις πολιτείες, θεωρείται φαβορί, κυρίως λόγω των μέσων που διαθέτει, αλλά και χάρη στην πολύ καλή οργάνωση της προεκλογικής του εκστρατείας. Η τριπλή νίκη του Σαντόρουμ, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού, καθώς πλέον μπορεί να προσελκύσει τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων που πρόσκεινται στο υπερσυντηρητικό Tea Party. Μέχρι σήμερα οι ψήφοι όσων δεν ήθελαν ούτε να ακούν για τον Ρόμνεϊ, μοιράζονταν ανάμεσα στον Σαντόρουμ που έχει κερδίσει την Αϊόβα και στον Γκίνγκριτς που κέρδισε τη Νότια Καρολίνα, ευνοώντας τον Ρόμνεϊ.

«Τι νύχτα για τον Σαντόρουμ και τι καταστροφή για τον Ρόμνεϊ», σχολίασε ο Τσαρλς Φράνκλιν, πολιτικός αναλυτής του pollster.com και εκτίμησε πως αυτό θα επαναπροσδιορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού για τη «σούπερ Τρίτη», στις 6 Μαρτίου, όταν θα διεξαχθούν ψηφοφορίες σε δέκα πολιτείες. Σύμφωνα με τον Φράνκλιν, πλέον «προσφέρεται στο Σαντόρουμ μια μεγάλη ευκαιρία».

Οι επόμενες προκριματικές θα πραγματοποιηθούν στην Αριζόνα και το Μίσιγκαν στις 28 Φεβρουαρίου, πριν από τη «σούπερ Τρίτη» της 6ης Μαρτίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή