Στα κόμματα το κείμενο της συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 09:32
UPD:14:07

Στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, παρεδόθη το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο.

A- A A+

Στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, παρεδόθη το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις που είχε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση με την τρόικα. Μετά τις συσκέψεις των κομματικών επιτελείων αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών αρχηγών υπό το Λουκά Παπαδήμο για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται και η Ναυτεμπορική, για θέματα όπως είναι η μείωση των επικουρικών συντάξεων, οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, κ.κ. Βενιζέλος και Κουτρουμάνης, αποφάσισαν να παρουσιάσουν στους πολιτικούς αρχηγούς τέσσερα σενάρια, προκειμένου να επιλέξουν με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η μείωση των 500-600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σύμφωνα εξάλλου με κυβερνητικές πηγές, η μετενέργεια διατηρείται για τρεις μήνες, ενώ η μείωση του κατώτατου μισθού αναμένεται να φθάσει στο 22%.

Χθες ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για το PSI, και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους της τρόικας για να οριστικοποιηθεί το κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος.

Προηγήθηκε συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου, Κουτρουμάνη και Σαχινίδη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόϊκας, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση των μέτρων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που θα περιληφθούν στο προμνημόνιο, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα και κατ' επέκταση, τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Το νομοσχέδιο για τη νέα δανειακή σύμβαση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο την Παρασκευή για να ψηφιστεί εντός του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, επικρατεί αναβρασμός, με πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν ανοικτά χθες πως δεν προτίθενται να ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα.

Όπως γράφει η «Ν», αρκετοί υποστηρίζουν ότι κάποια από τα μέτρα είναι αντίθετα με τις συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κομματική πειθαρχία δεν προβλέπεται να επιβληθεί, αλλά τις αμέσως επόμενες μέρες, μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, προκειμένου να πειστούν βουλευτές και στελέχη πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή και πως διαπραγματευτικό κριτήριο, από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ήταν να μην υιοθετηθούν αμετάκλητα μέτρα που θα υποθηκεύσουν το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

Στη Νέα Δημοκρατία η ηγετική ομάδα του κόμματος δείχνει να μην ανησυχεί για διαρροές, ωστόσο δίνει την επικοινωνιακή της μάχη, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί που προκαλεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια να διατηρηθεί μέσω κομματικής πειθαρχίας η συνοχή του κόμματος.

Παρά όμως τις προσπάθειες που καταβάλλονται, συνδικαλιστές, αλλά και ομάδα βουλευτών του κόμματος, δεν φαίνονται έτοιμοι να δώσουν «λευκή επιταγή» στις επιλογές του κ. Σαμαρά. Σήμερα μάλιστα ο γραμματέας συνδικαλιστικού της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης, κάλεσε τον πρόεδρος της ΝΔ να πει «όχι» στα μέτρα για τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Ν. Κουτσούκης, εκτιμώντας πως ένα ενδεχόμενο «ναι» του κ. Σαμαρά θα «γκρεμίσει» τα ποσοστά της ΝΔ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2133583 . Σύμφωνα με τη «Ν», το «κλειδί» είναι πώς ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ θα περάσει στην κομματική βάση, στους ψηφοφόρους, μέλη και στελέχη, τη θέση του κόμματος και κυρίως εάν θα καταφέρει να πείσει για την ορθότητα της επιλογής του.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones Newswire, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε μεταξύ άλλων πως «εχθρός μου είναι η ύφεση», εκφράζοντας την αντίθεσή του σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων, ενώ αναφερόμενος στη γαλλο-γερμανική πρόταση περί ειδικού λογαριασμού για την Ελλάδα, υποστήριξε πως αποτελεί έμμεση εποπτεία της Γερμανίας προς την Ελλάδα και γι αυτό είναι αντίθετος σε κάτι τέτοιο.

Τις διαβεβαιώσεις των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα είναι σύννομα έθεσε ως προϋπόθεση ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης για να συναινέσει στη σύμβαση.

«Δεν μπορούμε να πάμε να πούμε ένα ναι ή ένα όχι, χωρίς να έχουμε τη διαβεβαίωση της Πολιτείας, ότι η νέα σύμβαση είναι σύννομη», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Καρατζαφέρης και γνωστοποίησε ότι με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζήτησε να έχει απαντήσεις από θεσμικά όργανα όπως η Τράπεζα της Ελλάδας για το αν τα νέα μέτρα θα βγάλουν, όπως είπε, τη χώρα από το λαβύρινθο.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εξαπέλυσε νέα δριμεία κριτική στους Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η πολιτική της ύπνωσης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν η Γαλλία και η Γερμανία είχαν άλλους ηγέτες, εκτίμησε, η τύχη της Ευρώπης θα ήταν σήμερα διαφορετική.

Για δήθεν διαπραγματεύσεις των κομμάτων έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζοντας πως όσο «πλησιάζει η στιγμή της αποκάλυψης του αποτρόπαιου αντιλαϊκού έργου τους, τόσο πιο αισχρός και άθλιος γίνεται ο εμπαιγμός του λαού με τις δήθεν διαπραγματεύσεις και τόσο πιο κυνικά τα τρομοκρατικά διλήμματα που εκτοξεύουν.

ΛΑΟΣ
«Δεν μπορούμε να πούμε ένα σκέτο ναι ή όχι»

Γ. Καρατζαφέρης: «Δεν μπορούμε να πούμε ένα σκέτο ναι ή όχι»

Αν οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα, οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει η Ευρωζώνη, υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί».

Αντίθετος στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και της επιστροφής στη δραχμή, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, καθώς όπως είπε, θα φέρει τη χώρα δεκαετίες πίσω με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή