Δ.Παπαδημούλης: Να αποσυρθεί το αίτημα αντικατάστασης Πεπόνη-Μουζακίτη

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 12:03
UPD:12:09
A- A A+

Την απόσυρση του αιτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης προς το Δικαστικό Συμβούλιο για την αντικατάσταση των δυο οικονομικών εισαγγελέων, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του για την υπόθεση των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.

«Δεσμευτείτε ότι θα αποσυρθεί το αίτημα για αντικατάστασή τους από την στιγμή που δεν υπάρχει θέμα παραίτησή τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Πεταλωτή, που κλήθηκε να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση.

«Αντί να σκέφτεστε πώς θα τους καρατομήσετε με νεότερη νομοθετική ρύθμιση, να τους ενισχύσετε», τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του στη Βουλή ο κ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας πως «δύο άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τόσες κρίσιμες υποθέσεις όταν το οικονομικό έγκλημα κάνει πάρτι στην Ελλάδα».

Στην απάντησή του ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε πως δεν υπήρξε «καμία πρόθεση χειραγώγησης» των δύο οικονομικών εισαγγελέων και ότι η κυβέρνηση σέβεται το έργο των εισαγγελέων και δεν έχει τίποτα να κρύψει». Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης, τόνισε, αντίθετα επιχειρήθηκε η ισχυροποίηση του θεσμού και επανέλαβε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε το καθήκον του παραπέμποντας το θέμα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφανθεί.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι «ουδεμία πρόθεση αντικατάστασής τους υπήρξε από το υπουργείο» και εξήγησε ότι το προσχέδιο νόμου που δόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και έφτασε στους εισαγγελείς για να διατυπώσουν την άποψή τους, προκαλώντας τις αντιδράσεις τους, έγινε «για την ισχυροποίηση του θεσμού, την επέκταση των ενεργειών τους σε όλη την επικράτεια» και όχι για το αντίθετο.

«Αντί να διαψεύδετε τα γεγονότα θα ήταν προτιμότερο να σταματήσετε τις παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και να αφήσετε τους εισαγγελικούς λειτουργούς να κάνουν την δουλειά τους, πολύ περισσότερο που αυτή την περίοδο χειρίζονται κρίσιμους φακέλους», αντέτεινε κατά τη δευτερολογία του ο κ. Παπαδημούλης.

Όπως σημείωσε, η ουσία του θέματος είναι ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς χειρίζονται και τους έχουν ανατεθεί πολλοί και σημαντικοί φάκελοι. «Ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα έχει ζωή λίγων μηνών στη χώρα μας, ψηφίστηκε ως νόμος πριν λίγους μήνες και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κλείσει εξάμηνο στο πόστο τους», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και όταν «παίρνετε πρωτοβουλία φρέσκους στο πόστο τους οικονομικούς εισαγγελείς να τους καρατομήσετε, τότε δημιουργείται βάσιμα η αίσθηση στον ελληνικό λαό -και αυτό συνέβη- ότι επιχειρούνται πολιτικές παρεμβάσεις για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας».

«Αντί λοιπόν να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, δεσμευθείτε ότι θα αποσυρθεί το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης προς το Δικαστικό Συμβούλιο για την αντικατάσταση των δυο οικονομικών εισαγγελέων από τη στιγμή που δεν υπάρχει πια η παραίτησή τους ... Αφήστε τους να κάνουν τη δουλειά τους. Ενισχύστε τους και ενισχύστε αυτό το θεσμό, διότι το οικονομικό έγκλημα κάνει πάρτι στην Ελλάδα και γιατί η σύμφυση της πολιτικής εξουσίας με τη δικαστική εξουσία καταργεί τη διάκριση των εξουσιών και νοθεύει την αναγκαία ανεξαρτησία που το Σύνταγμα σε μεγάλο βαθμό κατοχυρώνει», παρατήρησε ο κ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στον υφυπουργό Δικαιοσύνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή