Συνεχείς διαβουλεύσεις πριν την τελική συμφωνία

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 14:46
UPD:16:53

Συνεχίζεται στα κομματικά επιτελεία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ η εξονυχιστική μελέτη του τελικού κειμένου για το νέο μνημόνιο, με αποτέλεσμα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη λήψη των τελικών αποφάσεων να παίρνει συνεχείς αναβολές.

A- A A+

Συνεχίζεται στα κομματικά επιτελεία ΝΔ και ΛΑΟΣ η εξονυχιστική μελέτη του τελικού κειμένου για το νέο μνημόνιο, με αποτέλεσμα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη λήψη των τελικών αποφάσεων να παίρνει συνεχείς αναβολές.

Στις 16.00 ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με συνεργάτες του και επιτελείς του κόμματος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2133724 .

Οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν τη συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να πραγματοποιείται στις 16.00, ωστόσο τελικά πήρε νέα αναβολή, καθώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μελετά το επίσημα μεταφρασμένο κείμενο, το οποίο, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, καθυστέρησε να φθάσει στα χέρια του κομματικού επιτελείου. Οπως είπε, ο κ. Καρατζαφέρης θέλει να μελετήσει ενδελεχώς κάθε πτυχή της συμφωνίας προτού αποφανθεί και προς τούτο επιθυμούσε την επίσημη μετάφραση -από τη μεταφραστική υπηρεσία των ΥΠΕΞ - ΥΠΟΙΚ.

Οι συνεχιζόμενες αναβολές θέτουν εν αμφιβόλω την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα ασφυκτικά περιθώρια που διαμορφώνονται καθιστούν αναγκαία την κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί την Κυριακή με διαδικασίες κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό κείμενο που συντάχθηκε με τη λήξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας αριθμεί 50 σελίδες.

Βάσει της τελικής συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών και πριν το κείμενο κατατεθεί στη Βουλή, αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν ηπιότερη αντίδραση των βουλευτών στα προς ψήφιση νέα μέτρα.

Τις αντιμνημονιακές «φωνές» στους κόλπους της ΝΔ καλείται να κατευνάσει και ο Αντώνης Σαμαράς. Σήμερα ο γραμματέας συνδικαλιστικού του κόμματος Γιάννης Μανώλης τον κάλεσε να πει «όχι» στα μέτρα για τη νέα δανειακή σύμβαση, την ώρα που ανάλογη άποψη εξέφραζε και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Ν. Κουτσούκης, εκτιμώντας πως ένα ενδεχόμενο «ναι» του προέδρου της ΝΔ θα «γκρεμίσει» τα ποσοστά του κόμματος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2133583 .

Γιούνκερ: Απόψε η απόφαση για Eurogroup την Πέμπτη

Όσον αφορά στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η σχετική απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη θα ληφθεί σήμερα και αναλόγως με την έκβαση των συνομιλιών που διεξάγονται στην Αθήνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και ξεκαθάρισε πως μόνο όταν αυτές ολοκληρωθούν θα μπορέσουν να συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Θα αποφασίσω απόψε αν θα υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup αύριο το βράδυ» ανέφερε, σημειώνοντας πως «εξαρτάται από την έκβαση των συζητήσεων στην Αθήνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος τόνισε πως μόνο όταν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις «θα μπορέσει να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων στο Eurogroup».

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών αρχών», είπε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή αναμένει ένα «επιτυχές αποτέλεσμα» από τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας, σχετικά με τα βασικά στοιχεία του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής.

Πριν τη σύγκληση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πρόσθεσε, πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει όχι μόνο η συμφωνία για το PSI, αλλά και για το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, με τις βασικές δράσεις του.

Ο κ. Αλταφάζ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετέχει στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2133561 .

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ότι υπάρχουν διχογνωμίες εντός της τρόικας για την περίπτωση της Ελλάδας, απάντησε ότι υπάρχει άψογη και εντατική συνεργασία εντός της τρόικας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή