Από τον Νιλ Aνμακ
Ένα - ένα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους και η Ελλάδα πλησιάζει σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να δεχθεί την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων της σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία. Και αυτό είναι λογικό.
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της Wall Street Journal, η ΕΚΤ διάλεξε τη λιγότερο κακή λύση. Τα ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει, ύψους 40-50 δισ. ευρώ, στάθηκαν ενδεχομένως εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη διάσωση της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΕΚΤ δέχεται να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα - σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής- με ομόλογα του EFSF. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα «γλίτωνε» 11 δισ. ευρώ, όση δηλαδή είναι η διαφορά της ονομαστικής τους αξίας έναντι της τιμής στην οποία τα αγόρασε η ΕΚΤ.
Οι πιο απόλυτοι θα υποστηρίξουν ότι παραίτηση από τα κέρδη σημαίνει ουσιαστικά χρηματοδότηση, κάτι που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επιτρέπεται να κάνει. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, η ΕΚΤ θα δώσει λύση σε τρία επιτακτικά προβλήματα. Πρώτον, θα κατευνάσει τους ομολογιούχους, οι οποίοι θεωρούν ότι η ΕΚΤ προσβλέπει σε κέρδος από το ελληνικό χρέος, την ώρα που οι ιδιώτες πιστωτές -με τα ίδια συμβατικά δικαιώματα- δέχθηκαν να καταγράψουν έως και 70% απώλειες επί της αξίας των επενδύσεών τους. Μια υποχώρηση εκ μέρους της ΕΚΤ θα αποδείξει ότι στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα είναι περισσότερο ζημιωμένοι.
Δεύτερον, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 5% επί του ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το ποσοστό αυτό δεν είναι καθοριστικό αλλά μπορεί να δώσει στους πολιτικούς της ευρωζώνης ένα πάτημα για να υποστηρίζουν ενώπιον των ψηφοφόρων τους ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι δανείζουν τα χρήματά τους υπεύθυνα.
Τέλος, εντείνεται η πίεση προς τους Έλληνες πολιτικούς, των οποίων οι καυγάδες και οι δισταγμοί αποτελούν το τελευταίο ουσιαστικό εμπόδιο για το νέο πακέτο διάσωσης, ούτως ώστε να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Βέβαια, το δεύτερο πακέτο δεν δίνει σε καμία περίπτωση λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Θα χρειαστούν περισσότερες θυσίες από την παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη, όπως να καταγράψουν τα κράτη-δανειστές ζημίες και ίσως να παραταθούν οι πιστώσεις προκειμένου να μην επικρατήσει χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές. Εάν, όμως, συμφωνήσουν οι Έλληνες πολιτικοί με τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης, τα οδυνηρά μέτρα μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη.
REUTERS BREAKINGVIEWS