«Η ιατρική χρησιμοποιείται ως όπλο καταστολής» στη Συρία

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 19:38
UPD:19:41

Οι μαρτυρίες που συλλέχθηκαν από διάφορους ανθρώπους σε πολλά σημεία της χώρας, καταδεικνύουν την καταστολή της παροχής επείγουσας ιατρικής φροντίδας σε τραυματίες από το συνεχιζόμενο κύκλο βίας στη Συρία.

A- A A+

«Μια ανελέητη εκστρατεία καταστολής τραυματισμένων διαδηλωτών και του ιατρικού προσωπικού που προσπαθεί να τους περιθάλψει πραγματοποιεί το καθεστώς της Συρίας», σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της διεθνούς ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Καθώς οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούν να εργαστούν στο εσωτερικό της Συρίας, έχουν συλλέξει μαρτυρίες από τραυματίες που δέχονται ιατρική περίθαλψη εκτός της χώρας και από γιατρούς μέσα στη χώρα. Οι μαρτυρίες που συλλέχθηκαν από διάφορους ανθρώπους σε πολλά σημεία της χώρας, καταδεικνύουν την καταστολή της παροχής επείγουσας ιατρικής φροντίδας σε τραυματίες από το συνεχιζόμενο κύκλο βίας στη Συρία.

«Στη Συρία, σήμερα, οι τραυματίες και οι γιατροί καταδιώκονται και απειλούνται με βασανιστήρια και σύλληψη από τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε η Marie-Pierre Allié, πρόεδρος του γαλλικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η ιατρική χρησιμοποιείται ως όπλο καταστολής».

«Είναι ζωτικής σημασίας οι Συριακές αρχές να αποκαταστήσουν την ουδετερότητα των υγειονομικών εγκαταστάσεων», επεσήμανε η Marie-Pierre Allié. «Τα νοσοκομεία πρέπει να είναι προστατευμένοι χώροι, όπου οι τραυματίες περιθάλπονται χωρίς διάκριση και προστατεύονται από κακοποίηση και βασανιστήρια, και όπου το ιατρικό προσωπικό δε διακινδυνεύει τη ζωή του όταν επιλέγει να ακολουθήσει τον επαγγελματικό κώδικα δεοντολογίας», προσθέτει.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας επιτίθενται και καταστρέφουν τα κινητά νοσοκομεία», δήλωσε ένας γιατρός που ζήτησε να κρατηθεί η ανωνυμία του. «Μπαίνουν σε σπίτια ψάχνοντας για φάρμακα και ιατρικές προμήθειες».

«Μας καταδιώκουν διαρκώς οι δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε ένας άλλος γιατρός. «Πολλοί γιατροί που περιθάλπουν τραυματίες στα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν συλληφθεί και βασανιστεί», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή