Κυβέρνηση με έμφαση σε οικονομία και 2004

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2001 16:33
UPD:21:04
A- A A+

Ριζικές αλλαγές, με μετακινήσεις πολλών υπουργών, νέα πρόσωπα, πολλούς υφυπουργούς, αλλά και αναδιάταξη της ιεράρχησης των υπουργείων, περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο απαρτίζεται από 49 μέλη μαζί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Η έμφαση δίνεται στον τομέα της οικονομίας - με τη συγχώνευση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ανάδειξή του σε πρώτο τη τάξει υπουργείο- αλλά και στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη σύσταση ειδικών υφυπουργείων στα εμπλεκόμενα υπουργεία (Αμυνας, Ανάπτυξης, Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξης).

Η θέση υφυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με αρμοδιότητα την αναπτυξιακή βοήθεια και τις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές μεταφέρεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) υπάγεται πλέον στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης από το Εσωτερικών.

Η εποπτεία του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού μεταφέρεται στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ο ένας από τους υφυπουργούς στο υπουργείο Πολιτισμού θα απασχολείται αποκλειστικώς με θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Επίσης, ο υφυπουργός Τύπου, πέραν των άλλων αρμοδιοτήτων του, αναλαμβάνει το ρόλο του συντονιστή για θέματα επικοινωνίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας και ο σχεδιασμός, συντονισμός και ποιοτικός έλεγχος του νομοθετικού και κανονιστικού έργου ανατίθεται στη Γενική Γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου.

Συστήνεται διϋπουργική επιτροπή με αντικείμενο την πολιτική της υπαίθρου, με τη συμμετοχή των υπουργείων Γεωργίας, Εσωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, Παιδείας, Εργασίας και Δημ.Τάξης.

Στην κυβερνητική επιτροπή θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμύνης, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας-Πρόνοιας και Γεωργίας.

Nα σημειωθεί, τέλος, ότι έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος έμεινε εκτός κυβέρνησης. Πληροφορίες τον φέρουν να αρνήθηκε στον πρωθυπουργό την ανάληψη του υπουργείου Γεωργίας.

Από την κυβέρνηση φεύγουν:

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, ο Υπουργός Επικρατείας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Ελισσάβετ Παπαζώη, οι υφυπουργοί των Εσωτερικών Κ.Καϊσερλής και Λ.Τζανής, ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Δημ. Αποστολάκης, η παραιτηθείσα, προκειμένου να εκλεγεί μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ηλίας Ευθυμιόπουλος, η υφυπουργός Υγείας Χριστίνα Σπυράκη, ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Φαρμάκης, ο υφυπουργός Μεταφορων Αλέκος Βούλγαρης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης.

Τα νέα πρόσωπα που εισέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα είναι 20:

Ο Κώστας Σκανδαλίδης ως υπουργός Εσωτερικών, ο Στέφανος Μανίκας ως υπουργός Επικρατείας, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Σταύρος Μπένος και Λ.Παπαδήμας, οι υφυπουργοί Αμύνης Λουκάς Αποστολίδης και Λάζαρος Λωτίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο υφυπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος και Χρ.Θεοδώρου, οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Ροδούλα Ζήση και Γιάννης Τσακλίδης, οι υφυπουργοί Παιδείας Νίκος Γκεσούλης και Ελένη Κούρκουλα, οι υφυπουργοί Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος και Λευτέρης Τζιόλας, οι υφυπουργοί Υγείας Εκτωρ Νασιώκας και Ελπίδα Τσουρή, ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Κουράκης,ο υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως Βαγγέλης Μαλέσιος και ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή