Στους δρόμους κατά των νέων μέτρων

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 12:27
UPD:13:54

Πλήθος κόσμου διαδηλώνει στην πλατεία Συντάγματος, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, στο πλαίσιο του απεργιακού συλλαλητηρίου των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα προς ψήφιση μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου μνημονίου.

A- A A+

Πλήθος κόσμου διαδηλώνει στην πλατεία Συντάγματος, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, στο πλαίσιο του απεργιακού συλλαλητηρίου των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα προς ψήφιση μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου μνημονίου. Το κάλεσμα των συνδικάτων βρήκε σε ικανοποιητικό βαθμό ανταπόκριση, καθώς στο σημείο υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 10.000 άτομα.

Μεμονωμένα μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τςι 13.00, όταν ομάδα νεαρών πέταξε αντικείμανα σε άνδρες των ΜΑΤ.

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και από εκεί προχώρησε σε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς, το οποίο κατέλαβαν νωρίτερα μέλη του.

Α. Παπαρήγα: H άγρια χρεοκοπία δεν πρόκειται να αποτραπεί

Α. Παπαρήγα: H άγρια χρεοκοπία δεν πρόκειται να αποτραπεί

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε ότι «υπάρχει μόνο ένας δρόμος, η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαγραφή του χρέους».

«Οδηγούν το λαό μας σε ολοκαύτωμα, ταπείνωση και εξαθλίωση και τη χώρα μας σε αφανισμό», είπε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης που παρευρέθηκε στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

«Καλούμε», πρόσθεσε, «όλους και όλες σε παλλαϊκή εξέγερση γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-Ακροδεξιάς με την τρόικα και να τους «στείλουμε στα τσακίδια».

«Όταν οι πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές του ΔΝΤ και της τρόικας επιχειρούνται να γίνουν νόμοι του ελληνικού κράτους, με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, τότε ο αγώνας του ελληνικού λαού για την αποτροπή των βάναυσων μέτρων αποτελεί πολιτική υποχρέωση και καθήκον», δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος για θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Λόγω των κινητοποιήσεων κλειστοί είναι οι κεντρικοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στην Υγεία, την Παιδεία, τις ΔΕΚΟ, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στα λιμάνια κ.ά.

Αιτία πολέμου για τα συνδικάτα είναι μεταξύ άλλων η απόρριψη της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, η μείωση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση της μετενέργειας των ΣΣΕ και η ακύρωση του ρόλου του ΟΜΕΔ.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ , η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Συνομοσπονδία αντιδρά και απεργεί «για να αποκρούσει τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που επιβάλει η τρόικα στη χώρα και στους πολίτες οδηγώντας μας στη χρεοκοπία και την καταστροφή».

Τα συνδικάτα καλούν σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 11 το πρωί το Σάββατο και σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 5 το απόγευμα της Κυριακής.

Ακινητοποιημένα τα ΜΜΜ

Χειρόφρενο σήμερα και αύριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, πλην του ΗΣΑΠ . Δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο του Μετρό του Τραμ, των λεωφορείων και των τρόλεϊ . Οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου (ΗΣΑΠ) θα κινηθούν και τις δύο ημέρες από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Ακινητοποιημένοι είναι και οι συρμοί ΟΣΕ και Προαστιακού , καθώς στην απεργιακή κινητοποίηση μετέχουν και οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι.

Στη Θεσσαλονίκη τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και τις δύο ημέρες θα εκτελούν δρομολόγια από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας σήμερα και αύριο και τα πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συμμετέχει στην 48ωρη πανελλαδική απεργία με έναρξη της κινητοποίησης από τις 00.01 της Παρασκευής και λήξη στις 24.00 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στα νέα μέτρα πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 48ρης πανελλαδικής απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, η οποία ξεκίνησε σήμερα.

Στις 10.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της ΕΔΟΘ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ, έξω από το ΕΚΘ. Ακολούθησε πορεία στην Εγνατία, με κατεύθυνση το πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οδό Δαναϊδών.

Με την πορεία ενώθηκαν επίσης τα «πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα» και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που έκαναν νωρίτερα συγκέντρωση στην Καμάρα. Η πορεία συνεχίστηκε και κατέληξε έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία, μέσω των οδών Εγνατίας και Τσιμισκή, με κατάληξη τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

Συγκεντρώσεις προγραμματίζουν τα συνδικάτα και αύριο την ίδια ώρα, στα ίδια σημεία, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας της 48ωρης απεργίας. Επιπλέον, την Κυριακή στις πέντε το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ σε άλλα σημεία του κέντρου προγραμματίζονται πικετοφορίες και πορείες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή