Νέο σχέδιο απόφασης για επίλυση της κρίσης στη Συρία

Κυκλοφόρησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012 08:31
UPD:08:37
A- A A+

Σχέδιο απόφασης, το οποίο υποστηρίζει το σχέδιο ειρήνευσης του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, κυκλοφόρησε η Σαουδική Αραβία χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, περίπου μία εβδομάδα μετά την απόρριψη παρόμοιας απόφασης από τη Ρωσία και την Κίνα.

Το νέο σχέδιο απόφασης κυκλοφόρησε μετά την προειδοποίηση δύο συμβούλων του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν ότι οι επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης εναντίον αμάχων μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όπως και το προηγούμενο σχέδιο απόφασης, το νέο σχέδιο «υποστηρίζει πλήρως» το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, το οποίο μεταξύ άλλων καλεί τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να παραιτηθεί ώστε να τερματιστεί το κίνημα αμφισβήτησής του.

Το προηγούμενο Σάββατο, Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης που τέθηκε σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι είναι μονόπλευρο και ότι δεν καταδικάζει την αντιπολίτευση της Συρίας, μαζί με την κυβέρνηση, για τις βίαιες συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον απολογισμό του ΟΗΕ.

Στη Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν 193 κράτη, δεν υπάρχει βέτο. Οι αποφάσεις της δεν έχουν νομική ισχύ όπως αυτές του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά στην περίπτωση που περάσει το σχέδιο απόφασης θα αυξήσει την πίεση στον Ασαντ.

Η Γενική Συνέλευση αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Συρίας τη Δευτέρα, όμως, σύμφωνα με διπλωμάτες, δεν αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία τότε το σχέδιο απόφασης. Ίσως υπάρξει ψηφοφορία αργότερα την επόμενη εβδομάδα.

Δορυφορικές φωτογραφίες από τη Συρία δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησαν χθες στο διαδίκτυο φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από δορυφόρο, τις οποίες παρουσιάζουν ως απόδειξη ότι ο συριακός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον αμάχων, κυρίως στη Χομς.

Σε μία από αυτές τις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Ρόμπερτ Φορντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία, σε σελίδα της πρεσβείας στο Facebook φαίνονται τρεις στήλες καπνού να υψώνονται στον ουρανό. Σύμφωνα με τη λεζάντα, η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 6 Φεβρουαρίου στη Χομς.

Η Βικτόρια Νάλαντ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε χθες ότι πρόκειται για «μη διαβαθμισμένα αρνητικά φωτογραφιών» που απεικονίζουν την πόλη Χομς, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης του Ασαντ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή