Συνεχίζεται σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση στη Βουλή

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012 17:06
UPD:18:21
A- A A+

«Πρέπει να σώσουμε τα λίγα κατάλοιπα διεθνούς αξιοπιστίας που μας έχουν απομείνει. Εάν δεν εγκρίνουμε τα μέτρα, θα οδηγηθούμε σε ασύντακτη χρεοκοπία, που σημαίνει πλήρη διάλυση του οικονομικού, κοινωνικού και θεσμικού ιστού της χώρας», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την συζήτηση του νέου Μνημονίου, που διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, και διαμαρτυρόμενος για την εκ νέου επιλογή της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), δήλωσε πως «αυτή η Βουλή και κυβέρνηση δεν έχουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να φέρνουν μέτρα που φτωχαίνουν το λαό». Προανήγγειλε πως το κόμμα του θα καταθέσει αύριο αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας αλλά και θέμα αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση του Μνημονίου.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), επεσήμανε πως «το κείμενο αυτό περιλαμβάνει μέτρα και δεσμεύσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία - και με μαθηματική βεβαιότητα οδηγούν με όρους που διευκολύνουν τους δανειστές».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε τις κατηγορίες του για «μείζον συνταγματικό πραξικόπημα», για να εισπράξει την απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου πως «η πλάκα τέλειωσε - παίζουμε με τη μοίρα της χώρας».

«Παραφέρεστε. Δεν θα κάνετε εσείς πολιτική στις πλάτες του ελληνικού λαού» δήλωσε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών.

«Τη χώρα την έχετε καταντήσει εξαθλιωμένο προτεκτοράτο» απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Αργότερα, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης προειδοποίησε πως η καταψήφιση του Μνημονίου «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της Ελλάδας - και εμείς τέτοια ψήφο δεν δίνουμε».

«Δεν πιστεύω με αυτή τη σύμβαση ότι λύνεται το πρόβλημα», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Βάσω Παπανδρέου.

«Αντίθετα είναι η τελευταία δυνατότητα να διαπραγματευτούμε πραγματικά αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ. Φοβάμαι ότι δεχόμενοι το πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε θα οδηγηθούμε στην έξοδο από το ευρώ όταν αυτό συμφέρει τους ευρωπαίους και θα έχουν δημιουργήσει τους μηχανισμούς και το τείχος ώστε να μην μεταδοθεί το πρόβλημα σε αυτούς», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αντίθεση «στο να δεχτούμε να συνεχιστεί μια πολιτική που μας επιβλήθηκε και είναι σε λάθος βάση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή