Τριγμοί στα κόμματα της κυβέρνησης

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012 20:01
UPD:22:53
A- A A+

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στο εσωτερικό των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εν όψει της ψηφοφορίας την Κυριακή στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς αυξανόμενος αριθμός βουλευτών παραιτούνται ή δηλώνουν ότι δεν θα ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος.

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πέμυ Ζούνη (Α Αθήνας) και Δημήτρης Βαρβαρίγος (Ζακύνθου), εκφράζοντάς την αντίθεσή τους στη νέα σύμβαση. Οι παραιτήσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν σε εκείνη του βουλευτή Αρτας Π. Στασινού, την Παρασκευή. Πρώτη επιλαχούσα για να καταλάβει την κοινοβουλευτική έδρα του κ. Βαρβαρίγου είναι η Μαρία Κλαυδιανού, ενώ πρώτη επιλαχούσα του ΠΑΣΟΚ στην Α εκλογική περιφέρεια της Αθήνας, είναι η ηθοποιός Αννα Βαγενά.

Η Λούκα Κατσέλη δήλωσε κατηγορηματικά την πρόθεσή της να καταψηφίσει, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Εκείνοι που με τις σημερινές τοποθετήσεις τους φάνηκε να ανακοινώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι θα πουν «όχι» στην αυριανή ψηφοφορία είναι οι: Χρ. Μαγκούφης, Γ. Μιχελογιαννάκης και Τ. Δημητρουλόπουλος, ενώ στην ίδια κατεύθυνση έχουν δηλώσει ότι θα κινηθούν και οι Οδ. Βουδούρης, Τσ. Μάνταντζη και Θ. Παραστατίδης.

Επιπλέον, η Χρ. Αράπογλου τόνιζε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει «τίποτα» που θα δομήσει τη νέα γενιά μετανάστευσης και των 300-400 ευρώ, ζητώντας ακόμα και την ύστατη στιγμή να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα εργασιακά. Ενστάσεις για τα εργασιακά εξέφρασε και ο Χρ. Πρωτόπαππας.

Αν και οι τοποθετήσεις τους στην συνεδρίαση της ΚΟ έδειχναν στην κατεύθυνση της διαφωνίας με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, ωστόσο, δεν διευκρίνισαν ρητά ποια στάση θα κρατήσουν στην αυριανή ψηφοφορία: Πρόκειται για τους Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία χτες παραιτήθηκε από τη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών και Χ. Καστανίδη.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην πει «ναι» και ο Δ. Κουσελάς που είπε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ότι θα ψηφίσει «κατά συνείδηση». Από την ίδια συνεδρίαση άσκησε έντονη κριτική για τη νέα δανειακή σύμβαση η Β. Παπανδρέου.

Παράλληλα, διαστάσεις παίρνει η άρνηση πολλών βουλευτών της ΝΔ να ψηφίσουν το πακέτο μέτρων. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν και δεν θα ψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση ο κοινοβουλευτιός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κώστας Μαρκόπουλος, ο τομεάρχης εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, ο τομεάρχης Αμυνας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, οι βουλευτές κ.κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βαγιωνάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Δημήτρης Δερμετζόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ανοικτό αφήνουν το τί θα ψηφίσουν οι κ.κ. Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας και Κώστας Μουσουρούλης. Παράλληλα εντείνονται οι αντιδράσεις από την οργανωμένη συνδικαλιστική βάση.

Στο στρατόπεδο του ΛΑΟΣ, ομόφωνα στήριξε η Κεντρική Επιτροπή,σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, την εισηγηση του προέδρου Γιώργου Καρατζαφέρη να καταψηφιστεί η δανειακή σύμβαση.

«Τέτοια σύμπνοια σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας δεν έχω ξαναδεί», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αναφερόμενος στη συνεδρίαση.

Νωρίτερα πάντως, ο κ. Καρατζαφέρης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της διαγραφής του Μάκη Βορίδη και του Αδωνη Γεωργιάδη, οι οποίοι είχαν αφήσει χθες να εννοηθεί ότι μπορεί να υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο.

«Η ιδεολογία μας είναι ο πατριωτικός φιλελευθερισμός. Εάν κάποιοι έχουν απολέσει ως κυρίαρχο στοιχείο τον πατριωτισμό, τότε το πρόβλημα είναι δικό τους» απάντησε σε ερώτημα τί θα κάνει αν οι δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ ψηφίσουν τα μέτρα, μιλώντας στη Real Νews της Κυριακής.

Σε άλλη ερώτηση αν θα διαγραφούν οι βουλευτές είπε πως «υπάρχουν όργανα στο κόμμα. Θα πρέπει να έλθουν να εξηγήσουν την πολιτική τους σε ένα έκτακτο συνέδριο ή στην Kεντρική Eπιτροπή. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να πείσουν».

Επιπλέον, σε απάντηση σε ερώτημα τι σημαίνει αν δεν ακολουθήσουν τα στελέχη του τη γραμμή του είπε ότι «σε κάποια υπουργεία εκ του αντικειμένου δημιουργούνται και κακές συναναστροφές . Δεν θα ξεχάσω , όμως τις ατέλειωτες ώρες του ‘σύν-ορκου’ Μάκη Βορίδη στο γραφείο μου, μέχρι να φιξαριστεί ότι τελικά υπουργοποιείται και ποιο υπουργείο θα πάρει.

» Ούτε θα ξεχάσω την εξαιρετικά έντονη συναισθηματική φόρτιση του Άδωνη εκείνο το βράδυ. Πιστεύω δεν το έχουν ξεχάσει και αυτοί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή