Ευ. Βενιζέλος: Aντιμέτωπη με τραγικά διλήμματα η χώρα

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 20:03
UPD:13/02/2012 02:53
VIMEO.COM/EVENIZELOS

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη συζήτηση για το Μνημόνιο ΙΙ

A- A A+

Για τραγικά διλήμματα, με τα οποία, όπως είπε, είναι αντιμέτωπη η χώρα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τους βουλευτές να δώσουν τη μάχη για να σωθεί η Ελλάδα.

«Αν καμφθούμε και δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, θα έχουμε πέσει ως χώρα στο κενό», προειδοποίησε.

Περιέγραψε για μια ακόμη φορά με μελανά χρώματα τους κινδύνους που συνεπάγεται η μη ψήφιση της συμφωνίας αλλά και το ενδεχόμενο ασύνταχτης χρεοκοπίας.

Ο υπουργός Οικονομιών σημείωσε πως η υπερψήφιση της συμφωνίας σημαίνει «διαγραφή χρέους 100 δισ., (47% του ΑΕΠ) και χρέος βιώσιμο με πιθανότητα το 2020 να κινείται στο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ. Δάνειο 130 δισ., για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2015. Μείωση το μέσου επιτοκίου κατά 1,5% και άρα μείωση των ετήσιων τόκων εξυπηρέτησης κατά 3,5 δισ. Μετακίνηση της λήξης των ομολόγων κατά 40 χρόνια. Διάσωση των ελληνικών τραπεζών. Περιορισμό των απωλειών των χαρτοφυλακίων των ταμείων και εισαγωγή μηχανισμού απωλειών στην περιουσία των ταμείων. Εγγύηση της ενδιάμεσης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Εστίαση των κοινοτικών κονδυλίων στο πρόγραμμα στήριξης. Πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, άνοιγμα επαγγελμάτων, προστασία ανταγωνισμού, μείωση διοικητικού κόστους. Μηχανισμό επιτήρησης και συμπίεση τιμών. Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2012 ύψους 3 δισ. Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2013-14 με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Μείωση του κατώτερου μισθού και περιορισμούς σε όρους συλλογικών συμβάσεων. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις - και στις κύριες, μόνον όταν χορηγούνται σε ταμεία αδικαιολόγητα υψηλές επιχορηγήσεις και πολύ υψηλοί όροι συντάξεων. Παραμονή στο ευρώ και διαμόρφωση κλίματος σταθερότητας για επάνοδο στην ομαλότητα».

Αναλύοντας τις συνέπειες του «όχι» ανέφερε τα εξής: «Μήπως το όχι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση; Έγινε η σκληρότερη και λεπτομερέστερη διαπραγμάτευση. Κάποιοι μιλούσαν για επαναδιαπραγμάτευση - και έχετε διαπιστώσει πως έχουν πάψει να το λένε. Μήπως οι εταίροι μας μπλοφάρουν και είναι αναγκασμένοι να μας σώσουν και να μας δανείσουν ανεξάρτητα από το πρόγραμμα; Αυτά μπορεί να τα λένε όσοι έχουν άγνοια κινδύνου, ή αγνοούν το τι λένε οι χώρες που μετέχουν στο Δ.Σ. του ΔΝΤ - η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία. Μήπως υπάρχει λύση παραμονής στο ευρώ χωρίς περιορισμούς και πρόγραμμα; Αυτό είναι αδύνατο σύμφωνα με νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σύμφωνο σταθερότητας. Μήπως μπορούμε να διαγράψουμε 200 δις με συντεταγμένη χρεοκοπία; Αυτό προϋποθέτει ακόμα σκληρότερο πρόγραμμα και βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνεχή, έντονη στήριξη απ' την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τι απομένει δυστυχώς; Η ασύντακτη χρεοκοπία».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «ασύντακτη χρεοκοπία σημαίνει αδυναμία επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, περαιτέρω μείωση ης ρευστότητας εις βάρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αδυναμία για το εισαγωγικό εμπόριο μέσω γραμμών που ανοίγει το τραπεζικό σύστημα (τρόφιμα, φάρμακα, υγρά καύσιμα). Αναγκαστική έξοδο απ' το ευρώ για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε - και επάνοδο στην δραχμή. Αύξηση του πληθωρισμού, πλήρη απώλεια χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων. Δραματική μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων. Μείωση δαπανών για επίτευξη ισοσκελισμένης πρωτογενούς διαχείρισης με ότι συνεπάγεται για μισθούς, επιδόματα, επιχορηγήσεις. Άμεση δραματική απαξίωση τιμών και ακινήτων».

Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχουν αυτοί που βλέπουν τον κίνδυνο, που αναγκάζονται με κόπο και δυσκολία να διατυπώσουν μια δύσκολη αλλά ολοκληρωμένη πρόταση και αυτοί που αγνοούν την κατάσταση είτε κρύβονται πίσω από αυτούς θα λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Σημείωσε ακόμη πως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι «ηττηθήκαμε σε σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης». «Χάσαμε δεκαετίες ολόκληρες. Δεν διασφαλίσαμε το μέλλον των παιδιών μας. Κινηθήκαμε αμέριμνοι, κατώτεροι των περιστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χτίσαμε μια χώρα που ευτυχεί πάνω στην άμμο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να κάνουμε κάτι πιο στέρεο, πιο δίκαιο που θα μείνει στα παιδιά και τα εγγόνια μας», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας τους.

Όπως είπε, «δεν μας φταίνει οι ξένοι, δεν μας φταίνει οι άλλοι. Η θεωρία της συνωμοσίας είναι βολική γιατί μας απαλλάσσει από ευθύνες που πρέπει να τις αναλάβουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, μόνη λύση είναι η διασφάλιση της συνολικής βιωσιμότητας της χώρας -δημοσιονομική, πολιτική και κοινωνική.

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων επισήμανε ότι δεν θέλουν να μας τιμωρήσουν, αλλά θέλουν να μεταφέρουν τη δική τους νεοφιλελεύθερη αντίληψη και σε εμάς. «Έχουν την πλειοψηφία, έχουν τα χρήματα και κατά τη γνώμη τους την απόδειξη της επιτυχίας του μοντέλου. Περιμένουν από εμάς να τους εγγυηθούμε ότι όχι μόνο η παρούσα Βουλή αλλά και η επόμενη Βουλή μπορεί να αναλάβει τη συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος με αξιόπιστο τρόπο», ανέφερε.

Γ. Κουτρουμάνης: Η χώρα μπορεί να σωθεί

«Η χώρα μπορεί να σωθεί, όχι όμως ψηφίζοντας μόνον την δανειακή σύμβαση και προσπαθώντας να αποφύγουμε όλα τα άλλα μέτρα που είναι, ή δεν είναι μέσα σ'αυτήν» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, υπάρχουν τέσσερις προτεραιότητες που, σε συνδυασμό με την υπερψήφιση του Μνημονίου, μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομική ανάκαμψη.

«Πρέπει να συζητηθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο: Αν περιμένουμε να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα από μεγάλους κεφαλαιούχους επειδή θα πέσει ο μισθός στα 200 ευρώ, αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Να επικεντρωθούμε στους τομείς όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα - γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ορυκτός πλούτος.

»Πρέπει επίσης να δούμε την ανταγωνιστικότητα. Η ανταγωνιστικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το μισθολογικό κόστος. Έχει να κάνει και με το μη μισθολογικό κόστος, τις ασφαλιστικές εισφορές, διαρθρωτικές αλλαγές που θα βοηθήσουν - η γραφειοκρατία να μην είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό.

»Πρέπει να εξετάσουμε την κατανομή των βαρών που γίνεται άδικα. Όλοι να ελεγχόμαστε για το πόθεν έσχες - και οι πολιτικοί, και όσοι διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα.

»Τέλος, πρέπει να δούμε την ενίσχυση και προστασία των οικονομικά αδύνατων. Είναι εντελώς απαραίτητο να δημιουργήσουμε δίχτυ ασφαλείας. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Πρέπει να εξασφαλίσουμε κάθε πόρο απ' το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και αγαθά, όπως η υγεία, η πρόσβαση στην παιδεία» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.

Η δεύτερη επιλογή της άρνησης υπερψήφισης του Μνημονίου και του PSI, οδηγεί «στη συζήτηση από αύριο των σεναρίων χρεοκοπίας, που οδηγούν σε δραματική μείωση των μισθών και εισοδημάτων και σε εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που δεν θεωρώ πως κανείς από μας θέλει να ζήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας.

Αλ. Παπαρήγα: «Όχι» σε μια σωσμένη Ελλάδα με χρεοκοπημένο λαό

Στη δική της τοποθέτηση νωρίτερα, η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μίλησε για ιδεολογική τρομοκρατία, αναφερόμενη στα διλήμματα που τίθενται περί ψήφισης του νέου μνημονίου ή χρεοκοπίας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ομιλία Α. Παπαρήγα στη συζήτηση για το Μνημόνιο ΙΙ

Ομιλία Α. Παπαρήγα στη συζήτηση για το Μνημόνιο ΙΙ

«Προσπαθείτε να αλώσετε το μυαλό των ανθρώπων που υποφέρουν με μια πρωτοφανή ιδεολογική τρομοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής και προέβλεψε ότι «η βαθιά χρεοκοπία θα έρθει, με ευρώ ή με δραχμή».

Τόνισε ακόμη ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για «μια σωσμένη Ελλάδα με χρεοκοπημένο λαό» και πρόσθεσε ότι ο λαός πρέπει να ετοιμάσει την αντίδρασή του.

Υποστήριξε παράλληλα εκ νέου ότι «δεν έκανε το μνημόνιο την ύφεση. Το μνημόνιο ήρθε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της πάμφθηνης εργατικής δύναμης. Το μνημόνιο έφερε την φτώχεια του λαού...Η συνταγή ήταν ταξική, όχι λάθος».

Όπως ανέφερε, από τα πράγματα φαίνεται ότι τώρα η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού και τόνισε πως αν μπορεί να ματαιώσει το χειρότερο το ΚΚΕ το οποίο υποστηρίζει τους αγώνες του, δεν θα είχε καμία αντίρρηση.

«Αποδέσμευση και μονομερής διαγραφή του χρέους. Δεν υπάρχει άλλη λύση για το λαό» είπε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να το επιβάλλει ή να πείσει το λαό, αλλά εκτίμησε ότι αργά ή γρήγορα ο λαός θα πεισθεί. Προέτρεψε όμως «να μην χαθεί άλλος χρόνος».

Αναφέρομενη εξάλλου στα σημερινά γεγονότα στο Σύνταγμα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, εκτίμησε ότι ήταν μέσα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως επιχειρείται πλέον το Σύνταγμα να γίνει υγειονομική ζώνη για να παύσουν οι διαδηλώσεις του κόσμου.

Γ. Καρατζαφέρης: Ανυποχώρητοι στο «όχι»

Ανυποχώρητος στο «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν θέλει κατά καμία έννοια να νομιμοποιήσει ψηφοφορίες «που είναι προϊόν εκβιαστών».

ΛΑΟΣ
Ομιλία Γ. Καρατζαφέρη στη συζήτηση για το Μνημόνιο ΙΙ

Ομιλία Γ. Καρατζαφέρη στη συζήτηση για το Μνημόνιο ΙΙ

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι το μνημόνιο δεν λύνει τα προβλήματα της χώρας, ενώ προέβλεψε ότι τον Ιούνιο θα πάμε πάλι σε μια τέτοια διαδικασία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει μια σειρά πραγμάτων «που δεν καταπίνονται», όπως το αγγλικό δίκαιο για το PSI. «Μας δίνουν λεφτά αλλά οι όροι αναιρούν τη βοήθεια. Δεν μπορούμε λοιπόν να προχωρήσουμε», υπογράμμισε.

Δικαιολογώντας τη στάση του κόμματός του επισήμανε: «όταν σε κυνηγάνε τα θηρία αν μείνεις σε μια σταθερή πορεία θα σε φάνε. Πρέπει να κάνεις κινήσεις για να αποφύγεις τα βόλια του συστήματος. Μέχρι στιγμής αυτές οι κινήσεις έχουν οδηγήσει τον ΛΑΟΣ να πετύχει τους στόχους του.

Απευθυνόμενος δε στον Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ελεύθεροι σκοπευτές και άνωθεν εκβιαστές δεν επέτρεψαν σε αυτή τη συνεργασία να έχει συνέχεια».

Έστρεψε παράλληλα για μια ακόμη φορά τα βέλη του κατά της Γερμανίας. «Η κ. Μέρκελ έχει φτάξει το δικό της κλαμπ και αποφασίζουν για όλη την Ευρώπη. Δεν έχουμε μια φυσική ηγεσία στην ΕΕ. Όσοι από εμάς πιστεύουμε στην ΕΕ βλέπουμε ότι έχει καταργηθεί στην πράξη. Είναι μια γερμανική ένωση», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Που είναι η απόφαση της 21ης Ιουλίου που έλεγε ότι θα υπάρχει ένα σχέδιο Μάρσαλ; Γιατί εξαφανίστηκε;», διερωτήθηκε και εκτίμησε πως αν η Ελλάδα δεν βρει χρήματα να κινηθεί πηγαίνουμε σε όλο και πιο βαθιά ύφεση.

«Δεν ξέρω τι είναι ταχύτερο στον αγώνα δρόμου. Χρεοκοπία ή εξαθλίωση; Και τα δύο έχουν κοινό παρονομαστή την εξέγερση», τόνισε.

Αλ. Τσίπρας: Η νέα σύμβαση θα μας φέρει πιο κοντά στη χρεοκοπία

Την εκτίμηση ότι το νέο μνημόνιο θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στην χρεοκοπία διατύπωσε εκ νέου από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ομιλία Α. Τσίπρα στη συζήτηση για το Μνημόνιο ΙΙ

Ομιλία Α. Τσίπρα στη συζήτηση για το Μνημόνιο ΙΙ

Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ξεκαθαρίσει αν η ψήφιση του σημερινού πακέτου μέτρων, θα αποτρέψει ή θα φέρει πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο. «Η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης όχι μόνο δεν θα μας σώσει αλλά θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στη χρεοκοπία, αφού προηγουμένως εξασφαλίσει τους πιστωτές μας», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ότι στο μεταξύ η κυβέρνηση θα έχει εκχωρήσει το σύνολο του χρέους στο αγγλικό δίκαιο και θα δικάζει του δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι στόχος του μνημονίου είναι η φτωχοποίηση των Ελλήνων και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» αλλά και επιχείρηση χειραγώγησης και τρομοκράτησης του λαού, καταγγέλοντας τη ρίψη χημικών κατά των διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος. «Ο λαός έφαγε τόνους χημικά αλλά δεν διαλύεται», τόνισε.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «αργά ή γρήγορα η οργή του λαού θα μετατραπεί σε διεκδίκηση» και ότι «είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί ένας Συνασπισμός εξουσίας που θα ξηλώσει μία προς μία τις παράνομες συμβάσεις που υπογράφονται».

«Το μόνο που σας έμεινε να ποντάρετε είναι ο φόβος του λαού. Αυτή όμως είναι η τελευταία ζαριά. Ποντάρετε στο φόβο του λαού για να γλυτώσετε από την οργή του», σημείωσε και κατήγγειλε ότι «μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει δεν διεκδικεί, δεν διαπραγματεύεται, πολύ περισσότερο όταν δεν έχει τη λαϊκή εντολή και βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση και βρίσκεται σε πραγματικό πόλεμο στο λαό που βρίσκεται στο δρόμο με τις διαδηλώσεις και παρά τα χημικά που πέφτουν βροχή».

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε προσωπικά και τον υπουργό Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι «βρίσκεται σε ένα παραλήρημα επιθετικότητας, η οποία ως γνωστό φανερώνει ενοχή και ανασφάλεια». «Μακάρι την επιθετικότητα που επιδεικνύει ο κ. Βενιζέλος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και στο εσωτερικό να την επιδείκνυε και στους πιστωτές μας. Αλλά ο κ. Βενιζέλος παριστάνει τον λέοντα στον ελληνικό λαό και στην τρόϊκα και τους πιστωτές την όρνιθα», είπε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ακόμη ότι η Βουλή έχει ίσως σήμερα την τελευταία να ταυτιστεί με το συμφέρον και το μέλλον του ελληνικού λαού.

Επανέλαβε την πρόταση για αναστολή πληρωμών προς τους πιστωτές, να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και να αποπληρωθεί το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης ώστε όσα εξοικονομηθούν να πάνε στην υγεία, την παιδεία και την ανάπτυξη και ούτε ένα ευρώ στους τοκογλύφους.

«Κριτής μας είναι η ιστορία και όλοι λογοδοτούμε σε έναν και μόνο. Στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν έχουμε το άλλοθι της άγνοιας

Την πρόθεσή της να υπερψηφίσει τα μέτρα του νέου μνημονίου επανέλαβε από το βήμα της Βουλής η ανεξάρτητη βουλευτής και αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

DORA WEB TV
Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στη συζήτηση για το Μνημόνιο ΙΙ

Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στη συζήτηση για το Μνημόνιο ΙΙ

«Δεν λέμε όχι διότι δεν έχουμε το άλλοθι της άγνοιας...Δεν δικαιούμαι να παίξω πάνω στο φόβο, την απόγνωση και την έλλειψη ελπίδας των Ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ακόμη ότι όσοι «κρυφτούν πίσω από την ψήφο εκείνων που θα ψηφίσουν θα έχουν ένα μικρό πολιτικό όφελος αλλά θα έχουν βλάψει τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους κ.λπ.». Τους κάλεσε μάλιστα να πουν «ξεκάθαρα στους πολίτες ότι αύριο το πρωί δεν θα υπάρχουν χρήματα», ενώ τόνισε ότι κανένα κόμμα δεν έχει το προνόμιο του πατριωτισμού.

Η κ. Μπακογιάννη αναγνώρισε πάντως ότι πρόκειται για μια «σύμβαση που φέρνει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων στην απόγνωση», μια «κακή σύμβαση διότι η ελληνική πλευρά δεν είχε ούτε τα επιχειρήματα ούτε τις αντιπροτάσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της σημείωσε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό, διότι, όπως είπε, τα δύο μεγάλα κόμματα δεν διδάχθησαν τίποτε από την κρίση.

Κατηγόρησε σε αυτό το σημείο την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου ότι δεν έκανε καμία διαρθρωτική αλλαγή, ενώ επέκρινε και τη ΝΔ για τη στάση που τήρησε.

Εξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα παραστούν στην ψηφοφορία

Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Κυριακή Τεκτονίδου, Μαρία Κυριακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος με έγγραφή δήλωσή τους αναφέρουν ότι δεν θα πάρουν μέρος στην σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή καθώς αυτή (σ.σ. η ψηφοφορία) «επιβλήθηκε ως μόνη επιλογή στο πολιτικό σύστημα και αγνοεί τον ελληνικό λαό».

Την ίδια ώρα η κ. Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι η αρνητική της ψήφος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο εκφράζει την πεποίθησή της πως τα μέτρα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που ενσωματώνονται στο παρόν Νομοσχέδιο αντιστρατεύονται την επιδίωξη εξόδου της χώρας από τη σημερινή κρίση υπερχρέωσης που αποτελεί ύψιστο δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε τα εξής:

«H προβλεπόμενη μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, συμπεριλαμβανομένων και των κατώτατων μισθών μέσω νομοθετικής παρέμβασης, η αποδόμηση των συλλογικών συμβάσεων και η κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα ενισχύσουν επικίνδυνα την υφεσιακή διολίσθηση στην ελληνική οικονομία, θα οξύνουν την ανεργία και τη φτώχεια, θα επιβαρύνουν,αντί να αμβλύνουν, το δημοσιονομικό έλλειμμα και θα διογκώσουν το χρέος. Τελικά θα καταστήσουν πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μετά την απομείωσή του μέσω του PSI.

Η μείωση μισθών και συντάξεων θα επιφέρει επιπλέον μια πρωτοφανή ανακατανομή εισοδήματος, που θα δυναμιτίσει την κοινωνική συνοχή και την οικονομική επανεκκίνηση, καθώς δεν υπάρχει στοιχειώδης πρόβλεψη είτε για διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία είτε για στήριξη επενδύσεων και προώθηση αναπτυξιακών αντισταθμισμάτων.

Ενώ υπήρχαν και ακόμα υπάρχουν χρονικά περιθώρια για την διαπραγμάτευση στη βάση ενός Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης που από καιρό είχα προτείνει, η Κυβέρνηση επιλέγει να υιοθετήσει τις αντισυνταγματικές απαιτήσεις της Τρόικας, που στερούνται οικονομικής λογικής και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο.

Ενώ δεν υπάρχει νομική βάση για αποπομπή της Ελλάδος από την Ευρωζώνη χωρίς τη θέλησή της, η Κυβέρνηση επισείει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, για να εκβιάσει την υπερψήφιση μέτρων, που είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν τελικά σ' αυτό που προσπαθούμε ν' αποφύγουμε, δηλαδή στην άτακτη χρεοκοπία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή