Νέες δραματικές προειδοποιήσεις από Παπανδρέου και Σαμαρά

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 22:32
UPD:13/02/2012 02:52
ΠΑΣΟΚ

Ομιλία Γ. Παπανδρέου

A- A A+

Αν καταρρεύσουμε δεν θα διορθώσουμε τίποτα, γι’ αυτό απαιτείται η θετική ψήφος απόψε, δήλωσε στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

«Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ο άλλος δρόμος είναι απλά εφιαλτικός, για τους αδύναμους, όχι για τους πλούσιους», τόνισε.

«Αν θέλουμε να μην ξαναβρεθούμε ποτέ σε αυτή τη θέση, αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε, βρισκόμαστε σε μια μετάβαση», είπε. «Η συμφωνία είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να καταφέρει η κυβέρνηση, αυτό υπάρχει στο τραπέζι».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «συγκρουστήκαμε με τα συμφέροντα και πληρώνουμε το τίμημα ως ΠΑΣΟΚ», συμπληρώνοντας ότι «τα προβλήματα της χώρας δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά τα τελευταία δύο χρόνια, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η αρχή της λύσης».

Τωρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας, δεν δικαιούμαστε να εγκαταλείχουμε την προσπάθεια, αν καταρρεύσουμε εγκαταλείπουμε κάθε ελπίδα να ορθοποδήσει η χώρα, να διορθώσουμε αδικίες, είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Σήκωσα ένα βάρος που δεν μου αναλογούσε, αγνόησα τις ύβρεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς για το Γουδί. Δεν πρόκειται να φοβηθώ, συνεχίζω τον αγώνα μου, δεν πτοούμαι, χωρίς να υπολογίζω τις αντιδημοκρατικές απειλές σε μένα και την οικογένειά μου».

«Σας ζητώ να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού, είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε το καθήκον σας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

«Έχουν αλλάξει τα δεδομένα», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «τωρα η χώρα βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα, τωρα το χρεος είναι μη βιώσιμο, τώρα αμφισβητείται ευθέως η παραμονή μας στην ευρωζώνη».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να στηρίξει το νέο μνημόνιο, τη στιγμή που δεν στήριζε το πρώτο. «Έχουν αλλάξει τα δεδομένα», τόνισε «τωρα η χώρα βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα, τωρα το χρεος είναι μη βιώσιμο, τώρα αμφισβητείται ευθέως η παραμονή μας στην ευρωζώνη», τόνισε.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Το μνημόνιο αποδείχθηκε αυτό που λέγαμε πάντα, λάθος συνταγή», ισχυρίστηκε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «μόνο εμείς προειδοποιούσαμε ότι αυτή η συνταγή οδηγεί στη χρεοκοπία, δεν την αποτρέπει».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι «παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος και το έκανε πρόβλημα δανεισμού».

Ευ. Βενιζέλος: Aντιμέτωπη με τραγικά διλήμματα η χώρα

Για τραγικά διλήμματα, με τα οποία, όπως είπε, είναι αντιμέτωπη η χώρα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τους βουλευτές να δώσουν τη μάχη για να σωθεί η Ελλάδα.

VIMEO.COM/EVENIZELOS

«Αν καμφθούμε και δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, θα έχουμε πέσει ως χώρα στο κενό», προειδοποίησε.

Περιέγραψε για μια ακόμη φορά με μελανά χρώματα τους κινδύνους που συνεπάγεται η μη ψήφιση της συμφωνίας αλλά και το ενδεχόμενο ασύνταχτης χρεοκοπίας.

Ο υπουργός Οικονομιών σημείωσε πως η υπερψήφιση της συμφωνίας σημαίνει «διαγραφή χρέους 100 δισ., (47% του ΑΕΠ) και χρέος βιώσιμο με πιθανότητα το 2020 να κινείται στο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ. Δάνειο 130 δισ., για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2015. Μείωση το μέσου επιτοκίου κατά 1,5% και άρα μείωση των ετήσιων τόκων εξυπηρέτησης κατά 3,5 δισ. Μετακίνηση της λήξης των ομολόγων κατά 40 χρόνια. Διάσωση των ελληνικών τραπεζών. Περιορισμό των απωλειών των χαρτοφυλακίων των ταμείων και εισαγωγή μηχανισμού απωλειών στην περιουσία των ταμείων. Εγγύηση της ενδιάμεσης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Εστίαση των κοινοτικών κονδυλίων στο πρόγραμμα στήριξης. Πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, άνοιγμα επαγγελμάτων, προστασία ανταγωνισμού, μείωση διοικητικού κόστους. Μηχανισμό επιτήρησης και συμπίεση τιμών. Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2012 ύψους 3 δισ. Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2013-14 με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Μείωση του κατώτερου μισθού και περιορισμούς σε όρους συλλογικών συμβάσεων. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις - και στις κύριες, μόνον όταν χορηγούνται σε ταμεία αδικαιολόγητα υψηλές επιχορηγήσεις και πολύ υψηλοί όροι συντάξεων. Παραμονή στο ευρώ και διαμόρφωση κλίματος σταθερότητας για επάνοδο στην ομαλότητα».

Αναλύοντας τις συνέπειες του «όχι» ανέφερε τα εξής: «Μήπως το όχι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση; Έγινε η σκληρότερη και λεπτομερέστερη διαπραγμάτευση. Κάποιοι μιλούσαν για επαναδιαπραγμάτευση - και έχετε διαπιστώσει πως έχουν πάψει να το λένε. Μήπως οι εταίροι μας μπλοφάρουν και είναι αναγκασμένοι να μας σώσουν και να μας δανείσουν ανεξάρτητα από το πρόγραμμα; Αυτά μπορεί να τα λένε όσοι έχουν άγνοια κινδύνου, ή αγνοούν το τι λένε οι χώρες που μετέχουν στο Δ.Σ. του ΔΝΤ - η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία. Μήπως υπάρχει λύση παραμονής στο ευρώ χωρίς περιορισμούς και πρόγραμμα; Αυτό είναι αδύνατο σύμφωνα με νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σύμφωνο σταθερότητας. Μήπως μπορούμε να διαγράψουμε 200 δις με συντεταγμένη χρεοκοπία; Αυτό προϋποθέτει ακόμα σκληρότερο πρόγραμμα και βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνεχή, έντονη στήριξη απ' την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τι απομένει δυστυχώς; Η ασύντακτη χρεοκοπία».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «ασύντακτη χρεοκοπία σημαίνει αδυναμία επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, περαιτέρω μείωση ης ρευστότητας εις βάρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αδυναμία για το εισαγωγικό εμπόριο μέσω γραμμών που ανοίγει το τραπεζικό σύστημα (τρόφιμα, φάρμακα, υγρά καύσιμα). Αναγκαστική έξοδο απ' το ευρώ για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε - και επάνοδο στην δραχμή. Αύξηση του πληθωρισμού, πλήρη απώλεια χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων. Δραματική μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων. Μείωση δαπανών για επίτευξη ισοσκελισμένης πρωτογενούς διαχείρισης με ότι συνεπάγεται για μισθούς, επιδόματα, επιχορηγήσεις. Άμεση δραματική απαξίωση τιμών και ακινήτων».

Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχουν αυτοί που βλέπουν τον κίνδυνο, που αναγκάζονται με κόπο και δυσκολία να διατυπώσουν μια δύσκολη αλλά ολοκληρωμένη πρόταση και αυτοί που αγνοούν την κατάσταση είτε κρύβονται πίσω από αυτούς θα λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Σημείωσε ακόμη πως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι «ηττηθήκαμε σε σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης». «Χάσαμε δεκαετίες ολόκληρες. Δεν διασφαλίσαμε το μέλλον των παιδιών μας. Κινηθήκαμε αμέριμνοι, κατώτεροι των περιστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χτίσαμε μια χώρα που ευτυχεί πάνω στην άμμο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να κάνουμε κάτι πιο στέρεο, πιο δίκαιο που θα μείνει στα παιδιά και τα εγγόνια μας», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας τους.

Όπως είπε, «δεν μας φταίνει οι ξένοι, δεν μας φταίνει οι άλλοι. Η θεωρία της συνωμοσίας είναι βολική γιατί μας απαλλάσσει από ευθύνες που πρέπει να τις αναλάβουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, μόνη λύση είναι η διασφάλιση της συνολικής βιωσιμότητας της χώρας -δημοσιονομική, πολιτική και κοινωνική.

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων επισήμανε ότι δεν θέλουν να μας τιμωρήσουν, αλλά θέλουν να μεταφέρουν τη δική τους νεοφιλελεύθερη αντίληψη και σε εμάς. «Έχουν την πλειοψηφία, έχουν τα χρήματα και κατά τη γνώμη τους την απόδειξη της επιτυχίας του μοντέλου. Περιμένουν από εμάς να τους εγγυηθούμε ότι όχι μόνο η παρούσα Βουλή αλλά και η επόμενη Βουλή μπορεί να αναλάβει τη συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος με αξιόπιστο τρόπο», ανέφερε.

Αλ. Παπαρήγα: «Όχι» σε μια σωσμένη Ελλάδα με χρεοκοπημένο λαό

Για ιδεολογική τρομοκρατία έκανε λόγο η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στα διλήμματα που τίθενται περί ψήφισης του νέου μνημονίου ή χρεοκοπίας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2135723 .

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Προσπαθείτε να αλώσετε το μυαλό των ανθρώπων που υποφέρουν με μια πρωτοφανή ιδεολογική τρομοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής και προέβλεψε ότι «η βαθιά χρεοκοπία θα έρθει, με ευρώ ή με δραχμή».

Τόνισε ακόμη ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για «μια σωσμένη Ελλάδα με χρεοκοπημένο λαό» και πρόσθεσε ότι ο λαός πρέπει να ετοιμάσει την αντίδρασή του.

Γ. Καρατζαφέρης: Ανυποχώρητοι στο «όχι»

Ανυποχώρητος στο «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν θέλει κατά καμία έννοια να νομιμοποιήσει ψηφοφορίες «που είναι προϊόν εκβιαστών» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2135825 .

ΛΑΟΣ

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι το μνημόνιο δεν λύνει τα προβλήματα της χώρας, ενώ προέβλεψε ότι τον Ιούνιο θα πάμε πάλι σε μια τέτοια διαδικασία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει μια σειρά πραγμάτων «που δεν καταπίνονται», όπως το αγγλικό δίκαιο για το PSI. «Μας δίνουν λεφτά αλλά οι όροι αναιρούν τη βοήθεια. Δεν μπορούμε λοιπόν να προχωρήσουμε», υπογράμμισε.

Αλ. Τσίπρας: Στόχος του μνημονίου η φτωχοποίηση των Ελλήνων

Την εκτίμηση ότι το νέο μνημόνιο θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στην χρεοκοπία διατύπωσε εκ νέου από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2135818 .

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ξεκαθαρίσει αν η ψήφιση του σημερινού πακέτου μέτρων, θα αποτρέψει ή θα φέρει πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο. «Η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης όχι μόνο δεν θα μας σώσει αλλά θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στη χρεοκοπία, αφού προηγουμένως εξασφαλίσει τους πιστωτές μας», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ότι στο μεταξύ η κυβέρνηση θα έχει εκχωρήσει το σύνολο του χρέους στο αγγλικό δίκαιο και θα δικάζει του δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν δικαιούμαι να παίξω πάνω στην απόγνωση των Ελλήνων

Την πρόθεσή της να υπερψηφίσει τα μέτρα του νέου μνημονίου επανέλαβε από το βήμα της Βουλής η ανεξάρτητη βουλευτής και αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2135745 .

DORA WEB TV

«Δεν λέμε όχι διότι δεν έχουμε το άλλοθι της άγνοιας...Δεν δικαιούμαι να παίξω πάνω στο φόβο, την απόγνωση και την έλλειψη ελπίδας των Ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή