Βενεζουέλα: Ο Ενρίκε Καπρίλες αντίπαλος του Τσάβες στις προεδρικές

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 06:40
UPD:12:07

Ο 39χρονος Ενρίκε Καπρίλες, κυβερνήτης στην επαρχία Μιράντα, θα είναι ο υποψήφιος ης αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου θα αντιμετωπίσει το σοσιαλιστή πρόεδρο Ούγο Τσάβες.

A- A A+

Ο 39χρονος Ενρίκε Καπρίλες, κυβερνήτης στην επαρχία Μιράντα, θα είναι ο υποψήφιος ης αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου θα αντιμετωπίσει το σοσιαλιστή πρόεδρο Ούγο Τσάβες.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Καπρίλες κέρδισε το 62% των ψήφων στην πρώτη τέτοια διαδικασία στις τάξεις της αντιπολίτευσης κερδίζοντας άνετα τον αντίπαλό του, Πάμπλο Πέρες, ο οποίος συγκέντρωσε το 30%.

Στη διαδικασία συμμετείχαν 2,9 εκατ. ψηφοφόροι, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που ανέμενε η αντιπολίτευση.

«Ποιος είπε ότι ο Ούγο Τσάβες είναι ανίκητος; Έχουμε ένα ρητό εδώ: 'κάθε σκύλος έχει την δική του μέρα'», είπε ο Λεοπόλδο Λόπες, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που εντάχθηκε στο στρατόπεδο του Καπρίλες αφού αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος.

«Αυτός [ο Τσάβες] δεν μπορεί να είναι και πολύ χαρούμενος, νομίζω ότι βλέπει τον εαυτό του να περνάει στις σελίδες της ιστορίας», πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές του 57χρονου Τσάβες πάντως σημείωσαν ότι το σύνολο των ψηφισάντων είναι ένα κλάσμα των 18 εκατ. ψηφοφόρων στη χώρα. Τονίζουν ότι η αντιπολίτευση εκπροσωπεί μια παλιά, ατιμασμένη πολιτική ελίτ η οποία ουδεμία σημασία έδινε στη φτωχή πλειοψηφία. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον πρόεδρο ευρύ προβάδισμα.

Πάντως ο υπουργός Πληροφόρησης Άντρες Ισάρα σχολίασε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων στη διαδικασία της Κυριακής ήταν μικρότερος από εκείνον όσων είχαν υπογράψει για να ζητήσουν το δημοψήφισμα για την αποπομπή του προέδρου το 2004--στο οποίο ο Τσάβες είχε κερδίσει. «Ας ελπίσουμε [οι ηγέτες της αντιπολίτευσης] να αναγνωρίσουν τη νίκη του Τσάβες την 7η Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή