Για τις 4 μ.μ. αναβλήθηκε το υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, η συνεδρίαση του οποίου ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 3 μ.μ..
Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης είναι οι άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση των μέτρων του νέου μνημονίου, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου, θα συζητηθούν επίσης τα νομοσχέδια για τους φρουρούς στα εμπορικά πλοία και τις ιατρικές ειδικότητες. Αναλυτικά τα θέμα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου:
1) Ανακοινώσεις Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου: Προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος.
2) Σχέδιο Νόμου «Παροχή Υπηρεσιών Ασφαλείας από Ένοπλους Ιδιώτες Φρουρούς σε Εμπορικά Πλοία και άλλες διατάξεις» (εισηγητής Χ. Παπουτσής, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη).
3) Σχέδιο Νόμου για «Την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών, την αναμόρφωση του ΚΕΣΥ, την ίδρυση Επιστημονικών Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις» (εισηγητής Α. Λοβέρδος, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
Tην ίδια ώρα, όπως προανήγγειλε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης φαίνεται να αφορά μόνο το πρόσωπο του υπουργού Μεταφορών Μάκη Βορίδη, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα υπάρξει αναπλήρωση των υφυπουργών και της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών που αποχώρησαν. Σε δηλώσεις του χθες στην τηλεόραση του Αlpha, o υπουργός Επικρατείας -και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού- Γιώργος Σταυρόπουλος σημείωσε πως η παραίτηση του κ. Βορίδη δεν έχει γίνει δεκτή από τον κ. Παπαδήμο, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο παραμονής του στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και θα χει κλείσει έως αύριο, δήλωσε σήμερα για το θέμα του ανασχηματισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, ο οποίος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε σημειώσει πως «όποιες αλλαγές χρειαστεί να γίνουν, θα γίνουν, αλλά με αναγνώριση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα συγκεκριμένο έργο και ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αυτό συνεπάγεται συγκεκριμένες ανάγκες».
Την ανάγκη ευρέος ανασχηματισμού της κυβέρνησης επεσήμανε από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καλώντας τον Λουκά Παπαδήμο να συγκροτήσει ολιγομελή κυβέρνηση από πολιτικούς και τεχνοκράτες. «Η Δημοκρατία μας δεν λειτουργεί κι αυτό συνιστά κίνδυνο μεγαλύτερο και από την απειλούμενη χρεοκοπία», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2136600 .
Πυρετός διεργασιών στους διαγραφέντες
Πυρετώδεις εν τω μεταξύ είναι οι διεργασίες στις τάξεις των διαγραφέντων βουλευτών. Όσον αφορά τους 22 του ΠΑΣΟΚ βολιδοσκοπείται η δυνατότητα δημιουργίας κοινοβουλευτικής ομάδας ανεξαρτήτων, βάσει του άρθρου 15 του Κανονισμού της Βουλής*.
Ήδη ο Χάρης Καστανίδης και οι πέντε βουλευτές που τον ακολουθούν, όπως αποδείχθηκε από την κοινή στάση του να απόσχουν της ψηφοφορίας την περασμένη Κυριακή, μπορεί μαζί με άλλους τέσσερις εκ των διαγραφέντων να συγκροτήσουν αμέσως αναγνωρισμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Κανονισμό της Βουλής.
Την πρόθεσή τους να μην παραιτηθούν από τις έδρες τους γνωστοποίησαν και οι 21 διαγραφέντες βουλευτές από τη ΝΔ (σ.σ. ο κατάλογος των ονομάτων επισημοποιήθηκε χθες από τη Λ. Συγγρού, καθώς η Επιτροπή Δεοντολογίας τους διέγραψε και από τους κομματικούς καταλόγους, όπως και τον Πάνο Καμμένο που είχε διαγραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά παρέμενε στο κόμμα), με τον πρώην υπουργό Γιώργο Βλάχο να αφήνει μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο σχηματισμού νέου κόμματος - κίνησης. «Δεν αποκλείεται τίποτα, τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουμε πως θα πορευτούμε», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Radio 9 o διαγραφείς βουλευτής, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους διαγραφέντες είχαν συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους. Όπως διευκρίνισε, επρόκειτο για μία συνάντηση ανταλλαγής απόψεων και όχι συντονισμού, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο από πλευράς τους.
Με τη σειρά του ο κ. Πάνος Καμμένος άφησε να εννοηθεί ότι θα καθυστερήσει την προγραμματισμένη για τις 19 Φεβρουαρίου ανακοίνωση του νέου κόμματός του, σε μία προσπάθεια συντονισμού με τους διαγραφέντες.
*Κανονισμός της Βουλής άρθρο 15
1.O ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε δέκα (10).
2. O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας
Επαφές Ντ. Μπακογιάννη με διαγραφέντες βουλευτές
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη επιβεβαίωσε ότι είχε επαφές με βουλευτές που διεγράφησαν από τη Νέα Δημοκρατία
«Βεβαίως, έχω έρθει σε επαφή μαζί τους», δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.
Σημείωσε ακόμη ότι «γίνεται μία ατελείωτη συζήτηση σε όλο το πολιτικό σκηνικό. Το πολιτικό σύστημα καταρρέει και πρέπει να ξαναφτιαχτεί με άλλες λογικές. Ελπίζω ότι πήραμε τα μηνύματα και μάθαμε από τα λάθη μας».
ΚΚΕ: Σάπιο ως το μεδούλι το πολιτικό σύστημα
«Οι συζητήσεις και οι υπόγειες συνεννοήσεις που γίνονται για το αστικό πολιτικό σύστημα ένα στόχο εξυπηρετούν: Την προσπάθεια του κεφαλαίου και του υπηρετικού προσωπικού του να παγιδεύσουν την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα», παρατηρεί το ΚΚΕ.
«Επιδιώκεται», συμπληρώνει, «η δημιουργία ενός ασφυκτικού κλοιού που μαζί με τα υπάρχοντα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" θα συγκρατήσει τη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση εντός των τειχών της εξουσίας των μονοπωλίων».
«Το αστικό πολιτικό σύστημα είναι σάπιο ως το μεδούλι, όπως είναι σάπιο ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα. Δεν διορθώνονται ούτε γίνονται ανθρώπινα, όπως ισχυρίζονται οι αστοί πολιτικοί και οι οπορτουνιστές, μόνο ανατρέπονται», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής: «Αυτό το τιμητικό καθήκον επωμίζεται η εργατική τάξη με τους συμμάχους της».